Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu, emekli maaşında artış öngören kanun teklifini değerlendirdi: Seçim öncesi birilerine selam çakma olarak yapılmış olacak, doğru değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu

27 Mart 2023 17:36

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında emekli maaşında ve ikramiyesinde artış öngören kanun teklifini değerlendirdi. Kuşoğlu, “Teklifteki maddelerden hiçbirine itiraz etmiyoruz ancak önemli eksiklikler var, hepsini destekliyoruz ancak desteklememize rağmen hiçbiri sorunları, sıkıntıları çözmüyor. Bu eksikliklerin giderilmesi lazım ancak görüyorum ki bu kadar kısa zamanda bu konuların, eksikliklerin giderilmesi de mümkün değil. Bu, sadece seçime yönelik bir yatırım olarak yapılmış olacak, seçim öncesi birilerine selam çakma olarak yapılmış olacak; doğru değil” ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda en düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya, emeklilere dini bayramlarda verilen ikramiyeleri de 2 bin liraya yükselten kanun teklifinin görüşmeleri başladı. Komisyonda söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Kuşoğlu, komisyonda usule ilişkin eleştirilerini dile getirirken, “Bu beş sene içerisinde maalesef usulle ilgili konular hâlâ düzelmedi. Ben de bu sözümde öncelikle etki analizini, diğer ilgili komisyon görüşlerini ya da torba kanun olmasını eleştirmeyeceğim; bu saatten sonra hiçbir faydası yok” dedi.

"Hiçbiri sorunları, sıkıntıları çözmüyor"

Kuşoğlu, düzenlemelerin seçim öncesi yerine daha önceden konuşulması gerektiğini kaydederek, “Teklifteki maddelerden hiçbirine itiraz etmiyoruz ancak önemli eksiklikler var, hepsini destekliyoruz ancak desteklememize rağmen hiçbiri sorunları, sıkıntıları çözmüyor” şeklinde konuştu.

"Kısa zamanda eksikliklerin giderilmesi de mümkün değil"

Teklifin sorunları çözmediğini, eksiklerinin olduğunu belirten Kuşoğlu, “Bu eksikliklerin giderilmesi lazım ancak görüyorum ki bu kadar kısa zamanda bu konuların, eksikliklerin giderilmesi de mümkün değil. Bu, sadece seçime yönelik bir yatırım olarak yapılmış olacak, seçim öncesi birilerine selam çakma olarak yapılmış olacak; doğru değil” dedi.

"Artık bu usulden oldu"

AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun usulle ilgili eleştirilerine, “Bülent Bey’in belki tuhafına gidecek ama her kanun teklifinde usul üzerine söz alıyoruz, artık bu usulden oldu” dedi. Kuşoğlu ise AKP’li Öztürk’e, “Çünkü hiçbir şey değişmiyor” karşılığını verdi.

Öztürk, kanun tekliflerinin geliş biçiminin Anayasa’da yazılı olduğunu belirten Kuşoğlu, “Her kanun teklifi usulsüz geldi, usule uygun bir tane gelmedi” eleştirisini yaptı.

"Vatandaşın lehine olan her türlü teklifin arkasında dururuz"

Komisyonda söz alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan da usule ilişkin, “Son derece eklektik ve kendi içerisinde bir bütünlüğü olmayan torba yasa tekniği, bir bütün olarak TBMM’nin yasama kalitesini düşüren bir şey. Yanlış anlaşılmak istemem, halkımızın lehine olan, vatandaşın lehine olan her türlü teklifin arkasında dururuz. Bunda bir problem yok. Bu yasa yapma tekniğinin doğru olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz” diye konuştu.(ANKA)

TIKLAYIN I TBMM'de bu hafta en düşük emekli maaşı artışına yönelik kanun teklifi görüşülecek