Gündem

CHP’den seçim güvenliği çağrısı: Herkese kapımız açık

“Islak imzalı tutanakları topladığımız sürece hilenin önüne geçeriz”

16 Mart 2019 17:05

Gökçer Tahincioğlu

Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) ve bir grup mühendisin, seçim sisteminde bulunan hatalar ile YSK ve muhalefetin bu konuda yeterli önlemleri almadığını gösteren çalışmasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’den yanıt geldi. Adıgüzel, başta BMO olmak üzere her kesimle temas ve çalışma içerisinde olduklarını belirterek, “Kapımız herkese açık” dedi. Hatalar konusunda defalarca uyardıkları YSK’dan yanlı tutumu nedeniyle hataları önlemek noktasında sonuç alamadıklarını belirten Adıgüzel, seçmenlere, “Seçmenlerimiz sandıklara sahip çıkarak ve sonuçları takip ederek 31 Mart seçimlerinin kahramanı olacaklar. Islak imzalı tutanakları ilçe merkezlerinde toplayıp, birleştirdiğimiz sürece her türlü sistemsel hilenin önüne geçebiliriz. Çağrımızdır lütfen ilçelerimize ıslak imzalı tutanakları ulaştırsınlar ve bizi kontrol etsinler” çağrısında bulundu.

TIKLAYIN - Seçim güvenliği ile ilgili vahim uyarılar: İktidar istemezse, muhalefet kazanamaz

BMO’nun 24 Haziran seçimine ilişkin yaptığı çalışmalar sonunda Seç-Sis sisteminde bulduğu hataları YSK’ye bildirdiği ancak sonuç alamadığı, ayrı bir çalışma yapan bir grup bilgisayar mühendisinin de CHP başta olmak üzere muhalefet partilerini uyardıkları ancak partilerden dönüş yapılmadığı T24’ün haberinde yer almıştı.

Kapımız açık, önlem aldık

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel, iddialara ilişkin T24’e konuştu. Adıgüzel, BMO başta olmak üzere, sendikalar ve seçim güvenliği çalışmaları ile bilinen Oy ve Ötesi gibi kuruluşlarla yakın temas ve çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Adıgüzel, “Bizlerin tek bir hedefi var: seçimlerin adil ve güvenilir bir ortamda gerçekleşmesini, sandığa yansıyan iradenin sandıktan doğru bir şekilde çıkmasını sağlamak” dedi. Adıgüzel, şöyle devam etti:

“O yüzden bu konuda bizim çalışmalarımıza katkı sunmak isteyen herkese kapılarımız açık. Akıl ve güç birliğine inanıyoruz, çalışmalarımıza katkı sunacağını bildiğimiz her türlü fikir ve eleştiriyi de değerlendiriyoruz. Gelen öneriler ve yaptığımız testler sonucunda eksiklerimizi gideriyoruz. Örneğin: yazınıza konu olan YSK verilerinin görevlilerimiz tarafından sisteme girilmesi eleştirisine karşı önlemlerimizi aldık. 31 Mart seçimleri için 5 ve 14 Mart tarihlerinde testlerimizi gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta içerisinde yapacağımız testler devam edecek. Bu yüzden ‘CHP’den geri dönüş olmadığı’ şeklindeki ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Hatta ve hatta bahsi geçen raporun sonuçlarının paylaşıldığı Ankara’daki toplantıya bizzat katıldığımı bilmenizi isterim. Zaten BMO da bahsi geçen raporu, CHP’nin verilerini baz alarak hazırlamıştır.

“Tek bir parti lehine değil”

"Raporun içeriğine ilişkin olarak, 24 Haziran’da yurtiçi CB ve MV olarak 360 binden fazla sandıkta oy kullanılmıştır. BMO’nun raporunda, bu sandıklardan 2 bin 250’sinin incelendiği ifade edilmiştir. 2 bin küsur sandıktan tespit edilen hatalı sandık sonucu sayısı ise yalnızca 250. Kaldı ki, bu hatalı tutanaklarda da sistematik tek bir partinin lehine ya da aleyhine bir oy kaydırma tespit edilememiştir. Burada tespit edilen hataların kasıtlı bir manipülasyonu işaret ettiğini söylemek yanlış olur.

“YSK yanlı davranıyor”

"YSK’ya ilişkin olarak, biz zaten her fırsatta YSK’nın işini ciddiyetle yapmadığını ifade ediyoruz. Örneğin; bunun en son örneğini seçmen listelerinde yaşadık. Biz CHP örgütleri olarak seçmen listelerini tek tek kontrol ederek, itirazlarımızı yaptık. YSK da bizim itirazlarımız üzerine gerekli düzeltmeleri yapmak zorunda kaldı, ancak birçok itirazımızın da engellere takıldı.

"Yine örneğin SEÇSİS sisteminde tespit ettiğimiz sistem açıklarına ilişkin hataları YSK’ya bildirdik. Ama YSK’nın yanlı tutumundan kaynaklı olarak bir sonuç alamıyoruz maalesef. Yine sizin haberinizde bahsi geçen karekod uygulamasını, CHP olarak özellikle 24 Haziran seçimleri öncesinde başta TBMM çatısı altında olmak üzere defalarca gündeme taşıdık, kanun teklifi verdik, ama tekliflerimiz iktidar eliyle reddedildi.

“Genel değil yerel seçim”

"Son olarak, şunu belirtmek de fayda var. 'İktidar istemezse muhalefet kazanamaz' eleştirinize katılmıyorum. Önümüzde genel seçimlerden farklı olarak yerel seçim var. Biz diyoruz ki, herkes kendi evinin, kapsının önünü süpürecek. Başka bir deyişle, herkes kendi göbeğini kesecek. Örneğin; Üsküdar’ın sonucunu almak için yurt dışı oylarını ya da Türkiye genelini beklememize gerek kalmayacak. Üsküdar’da 1189 sadık var ıslak imzalı tutanakları alıp ilçede birleştirdiğimizde Üsküdar seçimlerinin sonucunu görebiliriz ve itiraz edebiliriz. İstanbul’un 31124 sandık sonuç tutanağını ilçelerimizde toplayıp CHP, AKP, SAADET ve diğer adayların aldığı oyları hesapladığımızda sonucu göreceğiz. Yeter ki sandık görevlilerimiz, gönüllülerimiz ve duyarlı vatandaşlar sandıklara sahip çıkarak moral bozmadan ıslak imzalı tutanakları ilçelerimize ulaştırışınlar. Bizim İstanbul’da, Ankara’da ve diğer illerimizde en büyük önceliğimiz ıslak imzalı tutanakları en hızlı ve doğru şekilde toplamak olacak. Çünkü ıslak imzalı tutanağa sahip olamadığımız takdirde, hatalı sonuçlara da itiraz edemiyoruz.

“Bizi kontrol edin”

"Uzun zamandan bu yana kullandığımız YSK sistemini kontrol eden, denetleyen bir sistemimiz var. Sistem özetle bizim sandık görevlilerimiz tarafından bize iletilen sonuçlar ile YSK’nın resmi verilerini karşılaştırarak kontrol ediyor. Eğer tutanak sonuçlarında bir farklılık varsa, sistem uyarı veriyor ve bu sayede biz de ilçe örgütlerimizle irtibata geçip itiraz sürecini başlatıyoruz. 24 Haziran seçimlerinde, birçok ilde CHP’nin milletvekili çıkarmasını bu takip sistemiyle sağladık. Bir önceki seçimlerde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Adana gibi birçok şehirde sandık sonuçlarını alma noktasında %100’e yakın performans gösterdik. Urfa, Erzurum gibi şehirlerimizde zorluklar yaşadık. AA manipülasyonuna karşı biz YSK sonuçlarını eş zamanlı takip ederek erken değil doğru sonuç açıklamayı planlıyoruz. Seçmenlerimiz sandıklara sahip çıkarak ve sonuçları takip ederek 31 Mart seçimlerinin kahramanı olacaklar. Islak imzalı tutanakları ilçe merkezlerinde toplayıp, birleştirdiğimiz sürece her türlü sistemsel hilenin önüne geçebiliriz. Çağrımızdır lütfen ilçelerimize ıslak imzalı tutanakları ulaştırsınlar ve bizi kontrol etsinler.”