Gündem

CHP’den “dokunulmazlık karnesi" raporu: Yargı artık AKP’ye dokunamıyor

14 Nisan 2021 09:13

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, AKP’yle ilgili ‘yargı ve dokunulmazlık’ raporu hazırladı. “2010 referandumundan sonra AKP’nin ‘dokunulmaz’ olduğunu görüyoruz. Bu dönemden sonra haklarında fezleke hazırlanamıyor, mevcut fezlekelerin akıbeti belli değil” diyen CHP’li Tekin Bingöl, “Dönemin Başbakanı ve günümüz Cumhurbaşkanı hakkında fezleke hazırlayabilen bir yargı düzeninden, adı anıldığında hakaret davası açan bir yargı sistemine geldik. Yargı artık AKP’ye dokunamıyor” dedi.

CHP’li Bingöl’ün sorularına TBMM Başkanlığı’nın verdiği yanıta göre Meclis’te yeni eklenen 11 dosya ile birlikte milletvekillerinin dokunulmazlığının düşürülmesine ilişkin fezleke sayısı bin 290’a ulaştı. Bingöl’e verilen yanıtta, CHP’li milletvekilleri hakkında 240, İYİ Partililer hakkında 12, HDP’liler hakkında 911, DBP’liler hakkında 56, DP’liler hakkında 6, TİP’liler hakkında 9, Yenilik Partisi’nin 1, bağımsız milletvekilleri hakkında 33, MHP’liler hakkında 2 ve AKP’li milletvekilleri hakkında 14 dokunulmazlık dosyasının TBMM’de Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’da bulunduğu açıklandı.

“AKP’liler bir anda suç unsuru olabilecek davranışlardan vaz mı geçti?”

Cumhyuriyet’ten Erdem Sevgi imzalı habere göre, AKP hakkındaki yargılanabilirlik düzeyinin 2010 referandumundan sonra değiştiğini kaydeden Bingöl, şunları kaydetti:

“İktidarlarının ilk 10 yılında AKP’li milletvekilleri hakkında 383 fezleke hazırlanırken, 2010’dan sonra bu sayıda dikkat çekici bir düşüş söz konusu. AKP’liler bir anda suç unsuru olabilecek davranışlardan vaz mı geçti? Hayır. Değişen ana unsur, yargının tutumu. Yargı artık AKP’ye dokunamıyor.

Dönemin Başbakanı ve günümüz Cumhurbaşkanı hakkında fezleke hazırlayabilen bir yargı düzeninden, adı anıldığında hakaret davası açan bir yargı sistemine geldik.

Hatta şu an Erdoğan hakkındaki fezlekelerin akıbeti bile belli değil. Dokunulmazlığı nedeniyle yargılama devam etmediğine göre bu dosyalar nerede? Ama söz konusu muhalefet olduğunda ışık hızında fezleke hazırlanabiliyor. Yargılamalar devam edebiliyor. ‘Eller iner, kalkar’ anlayışıyla vekillikler düşürülebiliyor. Düşündüklerimiz bile artık fezleke konusu. Merkez Bankası’ndan kaybolan 128 milyar doların akıbetini sorunca bile Cumhurbaşkanı’na hakaretten dava açılan bir yargı düzenini yaşıyoruz.”