Gündem

CHP’den Boğaziçi raporu: "Amaç muhalefet belediyelerini çalışamaz hale getirmek"

10 Kasım 2019 11:48

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan İstanbul Boğazı ve belediyelerle ilgili yasal değişiklik planına ilişkin raporda, "Amaç muhalefet belediyelerini çalışamaz hale getirmek, yerel yönetimlerin yetkilerini tek elde toplamaktır" denildi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, iktidarın İstanbul Boğazı ve belediyelerle ilgili yasal değişiklik planına ilişkin bir rapor hazırladı. Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na da sunulan raporda şu tespitler yer aldı:
 
"İktidarın belediyelere yönelik yürüttüğü yasa değişikliği hazırlıkları, belediyeleri çalışamaz hale getirme ve yerel yönetimlerin yetkilerini tek elde toplama amacına yöneliktir. Yasalarda planlanan değişikliklerle belediyelerin atama, imar, şehir planlama gibi yetkileri Cumhurbaşkanlığı'nda toplanmak istenmektedir.

Değişiklikler ile büyükşehir belediyelerinde genel sekreter, başkan yardımcıları ve belediye iştiraklerinin genel müdür atamalarının Cumhurbaşkanlığı'nca yapılması planlanıyor. Büyük kentlerdeki kupon arazilerin, denizi olan kentlerde kıyı şeritlerinin, Boğaz'ın imar ve yapılaşma planlarının ve bu konudaki yetkilerin, Cumhurbaşkanlığı'nda oluşturulacak kurula verilmesi planlanıyor.

25 yıldan bu yana yönettikleri İstanbul ve diğer büyükşehirlerde belediyelerin yetkilerine dokunmak aklına gelmeyen iktidarın, bu belediyeleri kaybettikten sonra yasa değişikliğini gündeme getirme gerekçesi ortadadır. Amaç belediyelerin elini kolunu bağlayıp, icraat yapamaz hale getirmektir"

Boğaz'ın imar ve yapılaşma planlarının ve bu konudaki yetkilerin, Cumhurbaşkanlığı'nda oluşturulacak kurula verilmesi planlanıyor.