Gündem
BBC Türkçe

CHP'de yerel seçim mesaisi: İstanbul, Ankara ve Muğla'da bazı ilçelerin adayları belirlenebilir

02 Şubat 2024 06:26

Ayşe Sayın
BBC Türkçe

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM), bazı ilçe adaylarını açıklamak ve önseçim sonuçlarını değerlendirmek için bugün toplanıyor. MYK’da CHP’nin 14 Ocak’ta yapmayı planladığı ancak Irak’ın Kuzey’inde yaşanan saldırıda 9 askerin yaşamını yitirmesi üzerine iptal edilen “Anayasaya saygı” mitinginin tarihinin de netleşmesi bekleniyor.

PM toplantısında İstanbul, Ankara, Muğla’nın bazı ilçe adayları oylanacak. Ancak Çankaya, Kadıköy gibi partinin "kaleleri" ile DEM Parti ile görüşmeler nedeniyle Esenyurt ve Adalar en sona bırakıldı.

Geçen hafta belirlenen İzmir’in Çiğli ve Karaburun ilçe adaylarının ise gelen tepkiler üzerine PM’de yeniden değerlendirileceği ve gerekirse adaylıkların geri çekilebileceği konuşuluyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başkanlığında bugün önce MYK, ardından da PM toplanacak. Edinilen bilgiye göre İstanbul ve Ankara’nın yanısıra Muğla’nın bazı ilçe adayları PM onayına sunulacak. Hatay’ın bazı ilçelerinin de PM gündemine gelebileceği belirtiliyor.

'Çankaya'da düğüm çözülemezse sürpriz isim olabilir'

Çankaya’da mevcut başkan Alper Taşdelen’in yeniden aday gösterilmeyeceği uzun süredir kulislerde konuşuluyor. CHP’de MYK üyesi Gül Çiftçi ile PM üyesi Hüseyin Can Güner öne çıkan isimler.

Parti kulislerinde her iki adaya da “yüzde 50” şans tanınıyor. Ancak Güner’in Genel Başkan Özel’in avukatı olması nedeniyle parti tabanından tepkiler olabileceği değerlendiriliyor. Çiftçi’nin de MYK üyesi olduğu anımsatılarak, “Eğer MYK üyelerine adaylık yolu açılırsa, başka MYK üyelerine de bu yol açılır” yorumu yapılıyor.

Ankara Büyükşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı’ndan adaylık için ayrılan Bekir Ödemiş de son dönemde Çankaya için adaylık şansı yüksek görülen isimlerden. Parti kurmayları, hale en güçlü seçeneğin Çiftçi ve Güner olduğunu belirtirken, “Eğer bu isimler arasında uzlaşma sağlanamazsa, sürpriz bir isim aday gösterilebilir. Mesela bir Ankara milletvekilimiz aday olabilir” görüşünü dile getiriyorlar.

İstanbul’da Kadıköy için ise kadın aday seçeneği ağırlık kazanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belirleyici olduğu İstanbul’da kendisine yakın bir isim olduğu belirtilen mimar Tülin Hadi en güçlü aday olarak görülüyor. Bodrum’a da kadın aday tartışılıyor.

CHP’de Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın yerine kadın aday gösterilebileceği belirtiliyor. Muğla Menteşe’den adaylık başvurusu yapan Gonca Köksal’ın Bodrum için adaylığı değerlendiriliyor.

CHP Ordu Büyükşehir adayını da açıklamadı. Ordu Milletvekili Seyit Torun ile eski il başkanı Atila Şahin isimleri konuşuluyor. Ancak geçmişte bu ilin belediye başkanlığını yapan Torun’un yeniden adaylığa sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Parti yönetimi, Ordu’dan adaylık iddiaları kulislere yansıyan Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün adaylığına ihtimal vermiyor.

Karaburun ve Çiğli yeniden değerlendirilebilir

MYK ve PM’de, geçen hafta adaylıkları ilan edilen İzmir Çiğli ve Karaburun adaylarının yeniden değerlendirileceği konuşuluyor. CHP Çiğli’de Malatyalılar Derneği Başkanı Uygar Yıldırım, Karaburun’da ise Nurşen Balcı’yı aday göstermişti. Ancak her iki isme parti örgütleri ve tabanından tepki gelmişti. CHP kaynakları, bu tepkiler nedeniyle iki ismin adaylıklarının yeniden değerlendirilebileceğini, gerekirse adaylıklarının çekilebileceğini dile getiriyorlar.

Esenyurt ve Adalar, son toplantıya bırakılabilir

DEM Parti ile seçim işbirliği görüşmeleri henüz tamamlanmadığı için CHP’nin İstanbul Esenyurt ve Adalar’da ise bu hafta aday açıklaması zayıf olasılık olarak görülüyor. Parti kaynakları, bu iki ilçede adayların açıklanmasının bir sonraki toplantıya bırakılmasını yüksek olasılık görüyor.

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir