Gündem

CHP'de bayramlaşma mesaisi: İlk heyet AKP oldu; Genç Parti "Çok bekledik, Millet İttifakı bize neden adım atmadı?" diye sitem etti

22 Nisan 2023 14:02

Siyasi partiler arası geleneksel bayram ziyaretlerinde, programı en yoğun genel merkez iktidar adayı Cumhuriyet Halk Partisi oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık başkanlığındaki heyetin ev sahipliği yaptığı ziyaretlerde konuk olan ilk heyet de AKP oldu.

AKP heyetine başkanlık eden Ankara Milletvekili Emrullah İşler, deprem felaketinden dolayı buruk bir bayram karşılandığını ifade ederek, bütün yaraları en kısa zamanda sarmayı umduklarını söyledi.

AKP’li İşler: Milletin vereceği karar kabulümüzdür

Bugün deprem bölgesinde yapılan ilk köy evlerinin teslim edileceğini belirten İşler, seçim çalışmalarının da devam ettiğini belirterek “İnşallah hızlı biçimde seçimi de tamamlayacağız. Milletimiz huzur içinde en doğru kararı verecektir. Milletin vereceği karar kabulümüzdür” dedi.

"Kimseyi ötekileştirmeden nice bayramlar olsun"

Ev sahibi Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da deprem sebebiyle buruk ve eksik olduklarını belirterek, “Umarız alınan tedbirlerle böyle acıları bir daha yaşamayız. Kimseyi ötekileştirmeden, kutuplaştırmadan, sevgiyle nice bayramlar olsun” dedi.

Seçim çalışmalarının yoğun bir biçimde devam ettiğini belirten Karabıyık, “Milletimiz en doğru kararı verecek. Kimseyi ötekileştirmeden, herkes için çözüm üreterek, soframızı büyüterek neler yapacağımızı ifade etmeye çalıştık” ifadelerini kullandı.

İşler: Milletin kararı her zaman en doğru karardır

Bunun üzerine sözlerine devam eden İşler, kendilerinin de kimseyi ötekileştirme taraftarı olmadıklarını kaydederek şunları söyledi:

“Böyle olduğu için milletimiz 21 yıldır bizleri tercih ediyor. Milletin kararı her zaman en doğru karardır. Türkiye zor bir coğrafya. Bu kadar büyük bir depremden sonra başka bir ülke yaraları bu kadar hızlı saramazdı. Bugün bakın açta açıkta olan yok. Devlet millet kucaklaşması hızlı bir şekilde gerçekleşti.”

Seçimlerin huzur ve barış içinde ilerlediğini ifade eden İşler, “Güzel bir kampanya yürüyor. Kavga yok, gürültü yok. Siyasette zaman zaman atışmalar olur. Herkes kartlarını oynar ama kararı millet verir” dedi.

DSP: Çok baskı altına alındık

CHP’yi ziyaret eden bir sonraki heyet DSP olurken heyette Genel Başkan Yardımcıları Hikmet Aydemir, Sevinç Erencan ve Ejder Onursal yer aldı.

Heyet temsilcileri Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na başarılar dilerken Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Aydemir, DSP’nin seçim sürecinde AKP ile yaptığı işbirliğine gelen eleştirilere yanıt verdi. Kendi örgütleri tarafından çok baskı altına alındıklarını söyleyen Aydemir, “Türkiye’de demokrasiye inanmış pek çok parti baskı altına alınmıyor ama biz ittifak içinde olmamamıza rağmen baskı altına altındık. Bu baskılar neticesinde olumsuz şeyler yaşıyoruz. Biz alternatif olarak kurulmuş partiler değiliz. Türk milletinin ihtiyacında dolayı doğmuş bir partiyiz. Sağdaki sıkışmış oylara da talip bir partiyiz” diye konuştu.

HDP ve Yeşil Sol Parti | Tabandaki kaynaşmanın önemine vurgu

CHP’de bayramlaşma HDP ve Yeşil Sol Parti temsilcilerinin ziyareti ile devam etti. Yeşil Sol Parti MYK üyesi Sevtap Akdağ’ın başkanlık ettiği heyet sözlerine bayram kutlaması ile başladı. Tarihsel bir süreçten geçildiğini ifade eden Sevtap Akdağ, tabandaki kaynaşmaya ve siyasetin çözüm umudu olması noktasındaki talebin karşılanmasının önemine vurgu yaptı.

Eşit, özgür koşulların yaratılacağı bir Cumhuriyet'i kurmanın tarihsel olarak zamanının geldiğini vurgulayan Akdağ, siyasi iradelerin bu konuda daha fazla rol alması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Halklarımızın bu konuda gösterdiği çaba, tabandaki kaynaşma bu sorunların çözümü konusunda bizden siyasetten, siyasetin çözüm zemini olmasından duyulan talep ve beklentinin karşılanmasının önemli olduğunu ve bugün oluşturduğumuz ittifaklarla aslında biz emek, özgürlük ittifakı olarak, sizler Millet İttifakı olarak aslında bu taleplerin halklarımıza bir sözü vereceği bir sözün ortaklaşması olduğunu düşünüyoruz.”

"Birlikte inşa edebiliriz"

Akdağ, toplumun seçim sonrasında çözüm beklediğinin altını çizerek “Toplumsal bir felaket olarak yaşamak zorunda kaldığımız, bir doğal afetin yaralarının sarılması ve herkesin gerçekten güvenli bir hayata sahip olması taleplerinin karşılanacağı bir Türkiye'yi birlikte inşa edebileceğimizi düşünüyoruz. Sizlerle kurduğumuz ilişki de son derece önemli. Bu bayramın özgür günlerin müjdecisi olmasını diliyoruz” dedi.

Akdağ, Meclis’in tüm sorunların çözümü için bir zemin olarak inşa edilmesinin önemine de vurgu yaptı.

HDP’den Kılıçdaroğlu’na ‘geçmiş olsun’

HDP ve Yeşil Sol Parti heyeti olarak Adıyaman’da sözlü saldırıya uğrayan Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerini ileten Akdağ, “Seçim süreçleri kutuplaştırma siyaseti nedeniyle her birimizin demokratik hakkını kullanacağı zeminlerin zedelendiği süreçleri beraberinde getiriyor. Yaratacağımız toplumsal dönüşümle bu tarz sorunların da çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

Provokasyonlara karşı sevgi dili

Kılıçdaroğlu’nun daha önce de benzer provokasyonlara maruz kaldığını hatırlatan Karabıyık, “Bazen provokasyonlar gerçekleştiriliyor. Şahıslar yönlendiriliyor. Biz onların da geleceğinin teminatı olacağız. Kimseyi ötekileştirmeden, sevgiyle kucaklayarak yanıt vereceğiz. Sevgi dilinin barış dilinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İyi Parti: 15 Mayıs sabahı birlikte tarih yazalım

CHP’yi ziyaret eden partilerden biri de ittifak ortağı İYİ Parti oldu. İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ayfer Yılmaz’ın başkanlık ettiği heyette Erzurum Milletvekili Naci Cinisli ve Genel İdare Kurulu üyesi Emre Haberdar yer aldı.

Deprem felaketi nedeniyle buruk bir bayram karşılandığını ifade eden Ayfer Yılmaz, milletçe kucaklaşmanın, hak edilen yere gelmenin zamanı olduğunu söyleyerek “15 Mayıs sabahında demokrasinin bayramını kutlayarak tarih yazalım birlikte” dedi.

CHP’li Karabıyık da, “Sizlerle birlikte Türkiye’nin sorunlarını çözmek için yola çıktık. Doğru bir yoldayız. Mutabakat metnimizi 15 Mayıs’tan sonra uygulayacağız” dedi.

"Oy hırsızlığı yapacaklar, endişemiz var"

Demokrat Parti (DP) heyetine başkanlık eden Demokrat Parti Teşkilat Başkanı Ahmet Uyanık, AK Parti iktidarını eleştirerek “Yolsuzluk yapmaya niyet edilmediyse neden hakimler değişti, neden seçim kanunu değişti” diye sordu.

AKP iktidarının “Hedefe erişmek için her şey mübah” anlayışında olduğunu ifade eden Uyanık, ilçe seçim kurullarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Seçim kurullarındaki kıdemli hakimleri neden değiştirdiler? 1946’dan beri seçim kurullarına karışılmamış. Bunlar seçim kurullarına karışıyorlar. Karıştıklarına göre bir niyetleri var. Niyet etmişler oy hırsızlığı yapacaklar. Buna mani olmak lazım” dedi.

Seçim kurulları konusunda endişelerinin özellikle altını çizen Uyanık, Altılı Masa’nın lideri konumundaki CHP’nin bu süreci iyi koordine etmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu’na sözlü saldırıya Saadet’ten de tepki

Saadet Partisi’nin CHP ziyaretini Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Canbay ile Genel İdare Kurulu üyeleri Yusuf Karaağaç ve Fethi Öztürk’ten oluşan heyet gerçekleştirdi.

Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlü saldırı nedeniyle üzgün olduğunu ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Canbay, “Milletimiz bunlara fırsat vermeyecektir” dedi. Canbay, Kılıçdaroğlu’nun saldırı sonrası yaptığı açıklamaların vicdanlı bir insanın yapacağı açıklamalar olduğunu ve aklı selim tarafından kabul gördüğünü de ekledi.

Millet İttifakı Genç Parti’ye neden adım atmadı?

CHP’yi ziyaret eden Genç Parti heyetindeyse Genel Başkan Danışmanı Mert Buruşukoğlu, MYK üyeleri Ramazan Türe ve Burçin Şahindur ile milletvekili adayı Mert Tatar yer aldı.

Yapılan bayram tebriklerinin ardından söz alan Genç Parti MYK Üyesi Burçin Şahindur, sahada sıklıkla karşılaştıklarını söylediği bir soruyu iletmek istediğini söyledi ve “Kurucu genel başkanımız Cem Bey’e ve Genç Parti’ye Millet İttifakı neden adım atmadı?” diye sordu. Şahindur şöyle devam etti:

“Aynı paralelde olan bir partiyi ötekileştirmek neden? Biz çok bekledik. İddia ediyorum ittifakta olan birçok partiden ötede olduğumuzu 14 Mayıs’ta herkes görecek.”

"Uzan ailesinin yaşadıkları ortada"

Genç Parti MYK Üyesi Mert Tatar da, “Biz de destek vermek isterdik. Genel Başkanımız biraz sitemkâr durumdalar. 21 senedir bu ülkenin başta Uzan ailesinin yaşadıkları ortada. Bu sitemlerimizi nazikçe iletmek durumundayız” dedi.

Ev sahibi CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, süreci Örgütlemeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'nın yürüttüğünü ve soruyu kendilerine soracağını söyledi.