Gündem

CHP, Antalya’daki öğrenci intiharlarını Meclis gündemine taşıdı: Komisyon kurulsun

CHP’li Özer, Antalya’daki KYK yurdunda son iki ayda üç öğrencinin intihar ederek hayatını kaybetmesinin araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını talep etti

13 Haziran 2022 11:50

CHP Milletvekili Aydın Özer, Antalya'da Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı Elmalılı Hamdi Yazır Yurdu'nda  son 2 ay içerisinde 3 öğrencinin pencereden atlayarak intihar etmesi ve bir öğrencinin de evinde yaşamına son vermesi Meclis gündemine taşıdı. Özer, ölümlerin gerçekleştiği öğrenci yurtlarının Menzil Tarikatı kontrolünde olduğu iddialarına dikkat çekerken, intiharların araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını talep etti. 

Antalya'da Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencisi 3 kişinin, iki ay içerisinde peş peşe kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı Elmalılı Hamdi Yazır Yurdu'nda intihar ettiği haberleri sosyal medyada gündem oldu.

Antalya Valiliği, kentte üniversite öğrencilerinin intihar ettiği ile ilgili yerel basına ve sosyal medyaya yansıyan haberleri doğruladı. Yapılan yazılı açıklamada, kamera kayıtları incelemesinin ardından üç intihar vakasının olduğunu duyurdu.

Üç bakana ‘öğrenci intiharları’ önergesi

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, resmi makamlardan yapılan açıklamaların tatmin edici olmadığını ifade ederek, intiharların araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını talep etti.

Üç erkek öğrencinin kaldıkları yurtlarda hayatlarını kaybetmelerine ilişkin İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’na da soru önergesi veren Özer, önergelerin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Resmi kaynaklara göre üç öğrencinin de intihar ettiği, ölümlerinin ise kaldıkları Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içindeki KYK yurtlarının üst katlarından düşmeleri sonucu gerçekleştiği kayda geçmiştir. Bununla birlikte bu genç ölümlerin intihar değil, cinayet olduğuna dair şüpheler de bulunmaktadır.”

Açıklama için neden bu kadar beklendi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemesiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde de intiharlara ilişkin iddialara cevap talep eden Özer, “Son bir ayda üç öğrencinin de yüksekten düşerek ölmesi ve üçünün de intihar olarak kayda geçmesi konusunda bir açıklama yapılması için neden sosyal medyada tepkilerin artması beklenmiştir?” diye sordu.

‘KYK yurdunda ‘Menzil Tarikatı’ baskısı iddiası

Söz konusu intiharlara ilişkin birçok soru işareti bulunduğunu ifade eden CHP’li Özer, önergede yurtta kamera sistemi bulunmadığına dair iddialar için de şunları söyledi:

“Edindiğimiz bilgilere göre; Muhammed Kaya’nın mütedeyyin amcası Adnan Kaya tarafından gencin intihara karşı olduğu, bir süre önce annesini aradığı ve önceki intihar olaylarını anlatarak o öğrencilerin birileri tarafından aşağıya atıldığını söylediği ileri sürülmüştür. Ayrıca yurt yönetiminin Menzil Tarikatı'na üye güvenlikçi, aşçı ve temizlikçi gibi çalışanların kontrolünde olduğu, bazı katlarda öğrencilerin dini zorlama ve birtakım tacizlere maruz kaldıkları da iddialar arasındadır. Yine iddialara göre; Bezm-i Alem Yurduna yaptığı ziyarette öğrencilerin çalınan eşyalar ve güvenlik için koridorlara kamera takılmasını istemeleri üzerine KYK Genel Müdür Yardımcısı ‘Bakanlığın kamera alacak bütçesi yok’ demiştir.”