Gündem

CHP, Adalet Bakanı Bozdağ’a sordu: HSK, “İmamoğlu'nu yasaklı hale getirmem telkin edildi" iddiası üzerine harekete geçti mi?

08 Kasım 2022 11:46

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında YSK üyelerine "ahmak" dediği iddiasıyla açılan davanın hâkimi Hüseyin Zengin’in, Haziran 2022’de yaz kararnamesiyle sadece bir yıldır İstanbul’da görev yapıyor olmasına karşın “olağandışı” biçimde Samsun’a gönderilmesini gündeme getirdi. Özel, hâkim Zengin'in "İmamoğlu'na iki yıldan fazla ceza vererek yasaklı hale getirmem telkin edildi" ifadesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

Soru önergesi veren CHP'li Özel, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun söz konusu iddia üzerine harekete geçip geçmediğini sordu.

Özgür Özel'in soru önergesi şöyle:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında; 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bir sonraki duruşması 11 Kasım’da görülecektir.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, 7 Kasım tarihli yazısında davaya bakan 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin’in, Haziran 2022’de yaz kararnamesiyle sadece bir yıldır İstanbul’da görev yapıyor olmasına karşın “olağandışı” biçimde Samsun’a gönderildiğini belirtmiştir.

Aynı yazıda Hüseyin Zengin’in, güvendiği hakim ve savcılara, “Ben de hükümete destek veriyorum. Hatta eşim, hükümetin desteklediği 2 No’lu Baro’da çalışıyor. Ancak ben hâkimim. Tarafsızlığımı korumak zorundayım. Buna rağmen bazı savcılar aracılığıyla, İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi. Bu suçlara ilişkin daha önce verilmiş kararları inceledim. Vicdani olarak, böyle bir cezanın adaletsiz olacağını gördüm. İmamoğlu hakkında, asgari sınırdan ceza verip, hükmün açıklamasını ertelemenin en doğrusu olacağına karar verdim. Bunu birkaç kişiye de söyledim. Durumdan haberdar olan ve adliyeyi yöneten bir isim, hükümetle görüşerek atamamı yaptırdı” dediği iddia edilmektedir.

Anayasanın 138’inci maddesi hakimlerin görevlerinde bağımsız olduklarını, anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verdiklerini, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceğini, genelge gönderilemeyeceğini hüküm altına almıştır.

Ancak kararları nedeniyle pek çok hakim ve savcının, istekleri dışında görev yerlerinin değiştirildiği gözlenmektedir. Yargının özellikle siyasi otoritenin baskısından azade biçimde hareket etmesi, hukuk devletinin vazgeçilmez ilkelerindendir.

Bu bağlamda,

  1. İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin, hangi tarihte İstanbul’a atanmıştır? Hakim Zengin’in, hangi gerekçe ile Samsun’a ataması yapılmıştır?
  2. İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin’in kendisine telkinde bulunulduğuna yönelik ulusal basına yansıyan ifadeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu harekete geçmiş midir? Bu iddialar incelenecek midir?
  3. Hakim ve savcılara yönelik siyasi baskılara ilişkin olarak Bakanlığınıza ya da Hakimler ve Savcılar Kurulu’na 24 Haziran 2018’den bu yana kaç şikayette bulunulmuştur? Bu şikâyetlerle ilgili ne işlem yapılmış, hangi sonuçlara ulaşılmıştır?
  4. Aynı dönemde, kaç hakim ve savcı özlük haklarına aykırı bir şekilde, bulunduğu ilden başka bir ile atanmıştır? Bu atamaların ardından kaç hakim ve savcı mesleğini bırakmıştır?