Gündem

"Chernobyl dizisi, yalanlar üzerine kurulu yönetimleri eleştiriyor; enerji arzı fazla olan Türkiye'nin de nükleere ihtiyacı yok"

Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin, Barış Soydan'a yorumladı

12 Haziran 2019 16:51

Beş bölümlük mini-dizi Chernobyl, IMBD'de listelerinde zirveye yaklaşıyor. Nisan 1986 tarihinde Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen patlamanın ardından yaşananları konu alan dizi ne söylüyor? Dizi hangi gerçekleri açığa çıkarıyor? 

Diziyle yeniden gündeme gelen nükleer enerji tartışmasını Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin, Barış Soydan'a değerlendirdi. 

'Chernobyl' dizisindeki olayların neredeyse hepsinin gerçek olduğunu ifade eden Ümit Şahin,  geçmişi silah endüstrisine dayanan nükleer enerjinin özellikle Batı’da terk edilen bir enerji türü olduğunu söyledi.

'Chernobyl' dizisi üzerinden başlayan ‘Sovyetler’in kara propagandası yapılıyor’ tartışmasına da değinen Ümit Şahin, “Çernobil'den 10 milyon kişi etkilendi. KGB bunu gizlemeye çalışmadı mı? İnsanların ölümüne neden olan o devlet yapısı değil miydi? Chernobyl  dizisi yalanlarla yönetme anlayışını eleştiriyor. Trumplar da dahil. Çünkü nükleer enerji silah endüstrisi nedeniyle yalanlar üzerine kuruludur” dedi.

Türkiye’de kurulma çalışmaları devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye’nin enerji ihtiyacından kaynaklanmadığına vurgu yapan Ümit Şahin “ Enerji Bakanlığı rakamlarına göre enerjide arz fazlası var. Santralin yapımı S-400, Suriye meselesiyle ilgili” diye konuştu.

Ümit Şahin, nükleer enerjinin fosil yakıtlardan daha temiz olduğu iddiasına da “ Bu ölümlerden ölüm beğen' demektir” yorumunu yaptı.