Gündem

ÇHD'den Afgan işçi Nortan cinayetine ilişkin açıklama: "Kaçak maden ocaklarına göz yuman siyasi iktidar, bu ocaklardaki seri cinayetlerin de müşterek faili konumunda"

"Kaçak ocaklarda çalışmak zorunda kalan işçiler, hastaneye dahi götürülmeden ölüme terk edilmekte, katledilmekte, cenazeleri yakılarak yok edilmeye çalışılmaktadır"

12 Kasım 2023 21:36

Afganistan uyruklu maden işçisi  Vezir Mohammad Nortan cinayetine ilişkin açıklama yapan ÇHD, "Nourtani'nin çalıştığı ocağın cinayetten 6 gün önce yapılan denetimde kapatılmasına karşın farklı bir noktadan ocak girişi açılarak çalışmaya devam edildiği anlaşılmıştır. Zonguldak'taki kaçak maden ocaklarında 800'den fazla Afgan uyruklu işçinin güvencesiz şekilde çalıştırıldığını, yeterli denetimin yapılmadığını ve duruma göz yumulduğunu göstermektedir" dedi.

Dün Zonguldak'ta, yol kenarındaki ormanlık alanda benzin dökülerek yakılmış halde bulunan cesedin, bölgedeki kaçak işletilen bir maden ocağında çalışan Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nortan’a ait olduğu belirlendi. Otopside Nortan’nın cesedinin,bulunduğu yere taşındığı tespit edilmiş, maden işletmesinin sahibinin de aralarında olduğu 6 kişi gözaltına alınmıştı. Nourtani'nin ruhsatsız ocakta meydana gelen "kaza" sonucu öldüğü, cesedinin bulunduğu ormanlık alana taşındığı iddia edilmişti.

Gazete Duvar'dan Mustafa Özdemir'in haberine göre, cinayet zanlıları ifadelerinde maden ocağında baygın buldukları Afgan madenciyi darp ederek öldürdüklerini ve sonra da yaktıklarını söyledi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ise Vezir Mohammad Nortan'ın öldürülmesine ilişkin açıklama yaptı. 

Bu yıl Şubat ayında yine Zonguldak'taki bir madencinin, maden ocağı sahipleri tarafından ölüme terk edildiğini ifade eden ÇHD, "2023 yılının Şubat ayında 32 yaşındaki Tanju Eş isimli madenci yine Zonguldak Kilimli'de kaçak olarak işletilen bir maden ocağının yakınında ölü olarak bulunmuş, ocakta çalışırken göçük altında kaldığı ve durumunun ağır olduğunun anlaşılması üzerine ocak sahipleri tarafından ocaktan uzak bir noktaya bırakılarak madencinin ölüme terk edildiği anlaşılmıştır. Yapılan soruşturma neticesinde gözaltına alınan 4 şüpheli ise serbest bırakılarak açık bir cinayetin daha üzeri örtülmüştür" dedi. 

Benzer cinayetlerin, siyasi iktidar tarafından kaçak madene göz yumulması sonucu gerçekleştiğini söyleyen ÇHD, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

TIKLAYIN - İddia: Afgan madenci Nortan'ı, "Kaçak ocak ortaya çıkmasın" diye darp ederek öldürdükten sonra yakmışlar

TIKLAYIN - Yakılmış halde bulunan ceset, kaçak madende ölen işçiye ait çıktı: 6 gözaltı

Cinayetten 6 gün önce yapılan denetimde kapatılan ocağa, farklı noktadan giriş açılmış

"Kaçak maden ocaklarına göz yuman siyasi iktidar, bu ocaklarda yaşanan seri cinayetlerin de müşterek faili konumundadır. Medyaya yansıyan soruşturma detaylarından Nourtani'nin çalıştığı ocağın cinayetten 6 gün önce yapılan denetimde kapatılmasına karşın farklı bir noktadan ocak girişi açılarak çalışmaya devam edildiği anlaşılmıştır. Vezir Mohammad Nourtani'nin canice katledilmesinin ardından basın kuruluşlarına gelen ihbarlar ise Zonguldak'taki kaçak maden ocaklarında 800'den fazla Afgan uyruklu işçinin güvencesiz şekilde çalıştırıldığını, yeterli denetimin yapılmadığını ve duruma göz yumulduğunu göstermektedir.

Soma, Ermenek, Amasra ve daha onlarca örneğini gördüğümüz 'ruhsatlı' maden ocaklarında dahi işçi güvenliği için gerekli önlemler alınmadan ve denetimler yapılmadan işçilerin çalıştırılması nedeniyle yaşanan katliamlarda yüzlerce işçi hayatını kaybetmişken; hiçbir iş güvenliği tedbirinin olmadığı kaçak ocaklarda çalışmak zorunda kalan işçiler, hastaneye dahi götürülmeden ölüme terk edilmekte, katledilmekte, cenazeleri yakılarak yok edilmeye çalışılmaktadır.

Çeşitli sebeplerle ülkelerini terk etmek zorunda kalarak Türkiye'ye gelen; iş güvencesinden yoksun, düşük ücretle ve sınırdışı edilme tehdidiyle çalışmak zorunda kalan göçmen işçilerin hayatları, işverenler tarafından 'en kolay gözden çıkarılabilecek' ve 'en düşük' maliyet kalemi olarak görülmektedir.
Nourtani cinayetinin geçmiş dönemde üzeri örtülen kaçak ocak cinayetleri ile aynı sonu paylaşmaması adına tüm sorumlular tespit edilip yargılanana kadar mücadele edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz."