Gündem

ÇHD davasının tanığı: Suikast emrini Ebru Timtik değil, istihbarat görevlisi verdi

Ebru Timtik, ölüm orucunda hayatını kaybetmişti

13 Ekim 2022 15:13

ÇHD davasında tanık olarak konuşan İ.Ö.,  bir silahlı saldırıyla ilgili emri Ebru Timtik’in değil, istihbarat görevlisinin verdiğini söyledi. Dink cinayeti faili Erhan Tuncel’i de öldürme emri aldığını, reddedince ölümle tehdit edildiğini anlattı.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, İ.Ö., 2000-2007 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesinde Yardımcı İstihbarat Elemanı olarak çalıştı. Kendi ifadesinde göre, Emniyet istihbarat personellerince, İstanbul’da suikast gibi yasadışı eylemlerde kullanıldı. Gelecek duruşması 7-11 Kasım 2022’de Silivri’de görülecek olan davada savunma avukatlarının mahkemeye ilettiği dilekçede, delil üretmekle suçlanan polisler ile savcının hazırladığı ÇHD dosyasında soruşturmanın genişletilmesi (tevsii tahkikat) talebinde bulundu.

Talep dilekçesinde, “İ.Ö.’nün, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Dairesi içerisinde yer alan FETÖ’cü yapılanma tarafından birçok suikast ve komplo faaliyetinde kullanıldığı” ve ÇHD davasının iddianamesine dayanak olarak kullanılan birçok tanık ifadesinin de bu yönde “kurgusal suçlamalarla” oluşturulduğu belirtildi. Mahkeme ise bu argümanları görmezden gelerek tevsii tahkikat talebini reddetti. Avukatlar bunun üzerine dün, reddi hakim talebinde bulundu.

İ.Ö.’nün kendisinin gerçekleştirdiğini anlattığı suikastlar arasında, ölüm orucunda hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik’e yöneltilen suçlama da var.

ÇHD iddianamesinde, suikast emrini Timtik’in verdiği ileri sürülüyor. Çünkü İ.Ö., İstanbul Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğüne yazdığı mektupta, “2006 yılı içerisinde DHKP/C terör örgütü adına Eyüp İlçesi Güzeltepe mahallesinde DHKP/C terör örgütünün talimatıyla bir şahsı vurduğunu” yazmıştı. Ancak daha sonraki beyanında, suikast eylemlerini, Emniyet İstihbarat polislerinin talimatı ile gerçekleştirdiğini anlattı.

Avukat Topalkara mahkemeye ilettiği dilekçede, “Eylem talimatının Avukat Ebru Timtik tarafından verildiği bütünüyle gerçek dışı olup FETÖ’cü Emniyet İstihbarat personelinin İ.Ö. üzerinden kurduğu kumpas faaliyetinin bir parçasıdır” dedi.