Cezayir’de yetkililer, Cumartesi günü yapılan seçimleri mevcut Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un kazandığını duyurdu.
Açıklanan kesin olmayan sonuçlara göre Tebbun oyların yüzde 95’ini aldı.
24 milyondan fazla seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım ise yüzde 48’de kalmış görünüyor.
Diğer iki adaydan, Barış Toplumu Hareketi’nden (MSP) 57 yaşındaki Abdulaali Hassani Şerif’in yüzde 3, Sosyalist Güçler Hareketi’nden (FFS) 41 yaşındaki Yusuf Uşiş’in yüzde 2 oy aldığı kaydedildi.
Muhalif adaylar sandık merkezlerinde usulsüzlükler yapıldığını savundu.
Şerif’in kampanya ekibi, seçim merkezlerindeki sonuçların “şişirilmesi” için buradaki görevlilere baskı uygulandığını iddia etti. Karşılaştırma yapılmasına olanak verecek sonuçların kendilerine sağlanmadığını da açıkladılar.
Hassani Şerif’in kampanya sözcüsü Ahmed Sadık açıklanandan çok daha fazla oy kazandıklarını da öne sürdü.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Mohammed Şarfi ise seçimlerin adil ve şeffaf şekilde yapıldığını söyledi.
Cezayir'de 20 yılı aşkın süredir iktidardaki Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın istifasıyla sonuçlanan beş sene önceki halk protestolarının ardından Abdülmecid Tebbun 2019 yılında cumhurbaşkanı seçilmişti.
Tebbun'un vaatleri neler?
Cezayir, Afrika'nın en büyük doğalgaz ihracatçısı konumunda. Bu gelirler ülkenin toplam gelirlerinin beşte üçünü oluşturuyor.
Adayların tümü, ekonominin doğal gaza bağımlılığını azaltmak ve Cezayirliler'in satın alma gücünü artırmak için çalışmaya söz verdi.
Yarışa bağımsız aday olarak katılan Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, ücretlerde, emeklilik maaşlarında, işsizlik tazminatlarında artış, iki milyon konut inşası ve yatırımları artırarak 400 bin istihdam yaratma sözü verdi.
Tebbun, Cezayir'i Güney Afrika'dan sonra "Afrika'nın en güçlü ikinci ekonomisi" haline getirilmesi ve gençlerin durumunun iyileştirilmesi vaatlerinde bulundu.
Cezayirliler seçim öncesinde ümitli görünmüyor
Bu vaatlere karşın Cezayirliler seçim sonuçlarından fazla ümitli görünmüyorlar.
BBC'nin Cezayir'den izlenimlerini aktaran Muhabiri Sally Nabil'in analizine göre, bugün Cezayir'deki durum, otoriter rejimlere son vermeyi amaçlayan Arap Baharı'nın ardından Mısır ve Tunus gibi Kuzey Afrika ülkelerinde yaşananlardan çok da farklı değil.
Cezayir'in sokak protestoları, ülkenin bağımsızlığını kazanmasından bu yana etkili olan ordunun gücünü sınırlamaya yetmedi.
Cumhurbaşkanı Tebbun'un generallerin desteğini aldığı düşünülüyor.
Seçim komisyonu, 2019 protestolarına katılan bir avukat ve muhalefet partisi lideri olan Zubayda Assul dahil 13 adayın seçime katılmasına izin vermedi.
Yasalara göre adayların başkanlık için aday olabilmek için kayıtlı seçmenlerden 50 bin veya parlamento ve yerel meclis üyelerinden 600 imza toplamasını gerektiriyor.
Assul, gerekliliklerin kendisi gibi adayların seçimlere katılmasını zorlaştırmak için tasarlandığına inanıyor.
Cezayirliler çoğunlukla Fransızca konuşurlar, bu yüzden ülkede Fransa ve yer yer Kanada'nın Fransızca konuşulan eyaletleri popüler durumda.
Bazı Cezayirliler daha iyi bir hayat için yurtdışına yasal yollardan göç ederken, diğerleri Akdeniz üzerinden Avrupa kıyılarına ulaşmak üzere riskli yolculuklara çıkıyor.
Cezayirli gençlerin çoğu zorlu yaşam koşullarıyla yüzleşiyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, Cezayir'deki genç işsizliği, yüksek petrol ve gaz gelirlerine rağmen yüzde 30'un üzerinde.
Cumhurbaşkanı Tebbun, ikinci dönemini kazanırsa istihdam yaratacağını vadetti ancak kronik işsizlik sorununu çözebileceğine ve ekonomik refah sağlayabileceğine şüpheyle bakılıyor.