Gündem

Cezaevine giren Celalettin Can'ın denetimli serbestlik talebi hâlâ işleme konulmadı: Adliye karakolunda neler yaşadı?

01 Eylül 2023 15:30

Güncelleme: 02 Eylül 2023 09:21

T24 Haber Merkezi

İnsan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesine dayanışma amacıyla bir günlük yayın yönetmenliği yapan ve bu nedenle 1 yıl 3 ay hapis cezası alan yazar Celalettin Can'a dün infaz işlemleri için gittiği adliyede yapılan kötü muameleyi T24'e anlattı. Tanrıkulu, Can'ın bekleme süresi boyunca adliyede sağlıksız koşullara sahip bir hücrede tutulduğunu ve denetimli serbestlikten yararlanması konusunda yapılan başvuruların üzerinden iki hafta geçmesine rağmen hâlâ hâkimlik tarafından işleme konulmadığını söyledi.

78'liler Girişimi Sözcüsü Can, dün infaz işlemleri için gittiği Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde kötü muameleye maruz kaldı. Tanrıkulu'nun anlattığına göre; Can, bir başkomiserin kendisine, "çok sert davrandığını" söyledi. Sağlık kontrolüne götürüldüğünde de kelepçeli olduğunu ve polisin de doktorun yanına girdiğini belirten Can, doktorun bu duruma itiraz etmediği aktardı. 

Can, kontrolün ardından adliye karakoluna getirildi. Tanrıkulu, Can'ın, "kapalı, karanlık, ışık almayan, zindan gibi bir hücrede" bekletildiğini anlattı. Tanrıkulu, "Denetimli serbestlikten yararlanma hakkı olduğunu ve kalp ameliyatı olduğunu, sağlığının bu koşullar için elverişli olmadığını söyledik. Kişilik haklarının ihlal edildiğini söyleyerek açık alanda bekletilmesi gerektiğini söyledim ancak kabul etmediler" dedi. 

Tanrıkulu, dün akşama doğru Metris Cezaevi'ne götürülen Can'ın Silivri Cezaevi'ne sevk edildiğini bildirdi.

Silivri'den mesaj gönderen Celalettin Can, kendisine hâlâ denetimli serbestlik uygulanmaması üzerine, "Keyfi bir uygulama ile karşı karşıyayım, hukuk garabetlerinden biri daha yaşanıyor" açıklamasında bulundu.