Hatay Kapalı ve Açık Ceazevi'ndeki mahkumların, İş Yurdu Kantininde yaparak 2 TL'den satışa sunduğu Adana kebabına, mahkumlar ve cezaevi ziyaretçilerinin yanı sıra dışarıdan da paket servis siparişi alındığı, bu sayede aylık cironun 4 bin TL'yi bulduğu bildirildi.
Çeşitli suçlardan cezaevine girenleri topluma kazandırmak, mesleği olmayanlara meslek edindirmek ve cezalarını tamamladıklarında iş bulmalarına katkı sağlamak amacıyla açılan kursların meyveleri, kurslar bitmeden toplanıyor.
Hatay Kapalı ve Açık Cezaevi Müdürü Muzaffer Avcı, yaptığı açıklamada, 86 kişinin bulunduğu açık bölümde, hükümlülere kantin işletmeciliği, seracılık, bilgisayar, berberlik, ekmek yapımı gibi çeşitli meslek dallarında kurslar düzenlediklerini söyledi.
Avcı: Hem kurs için malzeme temin ediliyor, hem de gelir sağlıyoruz
Bir suç işleyerek cezaevine girmiş kişileri topluma faydalı birey olarak kazandırmak için çaba harcadıklarını ifade eden Avcı, bu kapsamdaki çalışmalarda en iyi sonucu mesleki kurslarda aldıklarını, Halk Eğitim Merkezleri'nin de desteğiyle açılan bu kursların hükümlülere yeni bir yaşamın kapılarını araladığını bildirdi.
Cezaevindeki İş Yurdu Kantini'nin, yiyecek ve içecekle ilgili kursların uygulama atölyesi niteliğinde olduğunu ifade eden Avcı, '4 ay önce açtığımız bu kantinde eğitim amaçlı yapılan gıda ürünlerini satarak, hem kurs için gerekli malzemeleri temin ediyor hem de cezaevine gelir sağlıyoruz' dedi.
Cezaevinden dışarıya paket servis de var
Avcı, atölyedeki yiyecek ve içecekleri sembolik ücretlerle hükümlülerin yanı sıra cezaevine gelen ziyaretçilere sattıklarını ifade ederek, 'Ancak, en büyük satış cirosuna Adana kebabıyla ulaştık. 86 mahkumun dönüşümlü olarak çalıştığı kantinde yapılarak 2 TL'den satışa sunulan Adana kebabına, mahkumlar ve cezaevi ziyaretçilerinin yanı sıra dışarıdan da paket servis siparişi alıyoruz' diye konuştu.
Cezaevinde kebap yapımının ilk önceleri yoldan geçen vatandaşlar tarafından garip karşılandığını ancak, şu anda siparişlere yetişmekte zorlandıklarını ifade eden Avcı, çok sayıda kişinin cezaevini arayarak kebap siparişi verdiğini, aylık cironun ise 4 bin TL'ye ulaştığını anlattı.
Avcı, kebabın yanı sıra önümüzdeki günlerde tost, döner gibi gıda ürünlerini de satışını yapmayı düşündüklerini belirtti.
'Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz'
Kantinin kebapçılarından hükümlü Semir Kuş, yaklaşık 15 yıl yurt içi ve yurt dışında kebap ustası olarak çalıştığını, mesleğini cezaevinde kurslarla geliştirme fırsatı bulduğunu kaydetti.
Cezaevinde hiçbir şey yapmadan dört duvar arasında zamanın geçmediğini ifade eden Kuş, 'Açık bölümde kalmanın avantajını yaşıyorum. Burada cezaevine girmeden önce yaptığım işi devam ettirerek günlerin nasıl geçtiğini anlamıyorum. Cezaevindeki diğer arkadaşlarıma da bu mesleğin inceliklerini öğretiyorum' diye konuştu.
Bir başka hükümlü Barış Girişken de, daha önce kebapçılık yaptığını, mesleğini cezaevinde daha da geliştirmenin ve devam ettirmenin keyfini yaşadığını söyledi.