Dünya

Cenin saldırısı gölgesinde, İsrail Cumhurbaşkanı ABD'yi ziyaret etti

19 Temmuz 2023 09:00

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog'u bugün Beyaz Saray'da ağırlayarak son bir yıl içinde Herzog ile ikinci kez bir araya geldi.

Biden, liderler kapalı kapılar ardına geçmeden önce yaptığı kısa konuşmada iki ülke arasında paylaşılan ikili ilişkiler için “tek kelimeyle kırılamaz” vurgusu yaptı.

Herzog’u oval ofiste ağırlayan Biden, “Tekrar hoş geldiniz, sizi burada ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum" dedi. Herzog da İsrail halkından, ülkesinden ve siyasi yelpazenin her kesiminden selam ve şükran mesajı getirdiğini söyledi.

Herzog’un ABD Kongresi’ndeki ortak oturumda konuşma yapması planlanıyor.

Konuşulan konularda Cenin yok; İran, demokrasi, yargı reformu var

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Herzog ve Biden'ın, "İran'ın nükleer silah edinmesini önlemeye yönelik koordinasyonun artırılması ve İran'ın Rusya ile artan savunma ortaklığı" da dahil olmak üzere kilit konularda istişarede bulundukları belirtildi. Açıklamada, "Ortak demokratik değerler temeline dayanan ABD-İsrail ilişkilerinin gücüne dikkat çektiler ve yargı reformu paketine yönelik uzlaşıya dayalı bir yaklaşım ihtiyacını görüştüler" denildi.

Beyaz Saray'a göre, Biden ayrıca, "İsrail-Filistin çatışmasına müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm" yolunu sürdürme taahhüdünü yineledi. İsrail’in, işgali altında bulunan Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampına gerçekleştirdiği son 20 yılın en geniş çaplısı olduğu kaydedilen saldırıya ve İsrail’in insan hakları ve uluslararası hukuka aykırı hareketlerine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

TIKLAYIN | ABD Temsilciler Meclisi'nde "İsrail'in ırkçı bir devlet olmadığını" belirten tasarı kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi'nde "İsrail'in ırkçı bir devlet olmadığını" belirten ve bu ülkeye destek veren karar tasarısı kabul edildi. Tasarı 9 "hayır" oyuna karşın 412 "evet" oyu ile kabul edildi.

Biden, Netanyahu ile yakın vadede masaya oturmayacağını söylemişti

Mart'ta Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun meclisten geçirmek istediği ve eleştirmenlerin İsrail'in denge ve denetleme sistemini yok edeceğini söylediği yargı düzenlemesi planı nedeniyle İsrailli liderle, "yakın vadede" masaya oturmayacağını söylemişti.

Beyaz Saray, pazartesi yaptığı açıklamada, Biden ve Netanyahu'nun yıl sonundan önce bire bir görüşme yapma konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Biden'ın Netanyahu ile görüşme kararının "yargı reformları konusunda daha az endişeleri olduğu ya da Netanyahu kabinesindeki bazı üyelerin aşırılık yanlısı faaliyet ve davranışları konusunda daha az endişeleri olduğu anlamına gelmediğini" söylemişti.