Çevre

Cengiz Holding, bakanlığın iptal ettiği tarım arazisine kurulu GES projesi için yeniden başvuru yaptı

Proje 105 futbol sahası büyüklüğünde bir alana yapılmak isteniyor

25 Mayıs 2024 07:50

Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holding'e bağlı Cengiz Elektrik'in Antalya Elmalı'daki güneş enerji santrali (GES) projesi bakanlık tarafından reddedilmiş kanuna uygun bulunmamıştı. Karar sonrası Cengiz Holding aynı projenin yerini değiştirdi ve yeniden başvuruda bulundu.

Orman ve tarım alanlarını kapsayan bölgelerde yapılan güneş enerji santralı (GES) ve benzeri santrallar, doğayı tehdit ediyor.

Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding’e bağlı Cengiz Elektrik, Elmalı’daki tarım arazisinde kurmak istediği GES için geçen yıllarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu. Şirketin projesi bakanlık tarafından kuru mutlak tarım arazisi ve dikili tarım arazisi sınırları içerisinde kalmasından ötürü iptal edildi.

Bakanlık açıklamasında, "5403 sayılı kanun kapsamında uygun bulunmamıştır" dendi. Bu kararın ardından Cengiz aynı projenin yerini değiştirerek yeniden başvuruda bulundu.

Proje için tarıma elverişli arazi seçildi

Cumhuriyet'in haberine göre; "revize" edilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) dosyasına göre proje 74.93 hektar yani 105 futbol sahası büyüklüğündeki alanda yapılmak isteniyor. Toplamda 100 bin güneş paneli kurulması planlanan alan ise yine tarıma elverişli araziden seçildi.

Ayrıca mera alanı içerisinde kalan bölge için projeye onay verilirse 100 milyon kilowatt enerji üretilecek. Proje için 969 milyon 901 bin TL harcanacak. Projenin ömrünün 49 yıl olması öngörülüyor.