Gündem

Cengiz Çandar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu: Gazetecilere yönelik saldırıların sonlanmasını sağlayacak bir planınız var mı?

"Gazetecileri şiddete açık hale getiren nefret iklimi ve cezasızlık kültürüyle mücadele etmek adına kapsamlı ve kararlı politikalar ortaya koyacak mısınız?"

19 Haziran 2023 14:04

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Bitlis Tatvan Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarını gündeme getiren gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya ilişkin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Çandar, “Gazetecilere yönelik saldırıların sonlanmasını sağlayacak ve basın özgürlüğünü teminat altına alacak etkili adımlar atmaya ilişkin niyetiniz ve bu konularda bir planınız var mıdır?” diye sordu.

Tatvan Belediyesi’ndeki taşınmazlarla ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme getiren gazeteci Aygül, 17 Haziran 2023'te, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin resmi koruması olan polis memuru ve belediye görevlisi tarafından saldırıya uğramıştı. Aygül, saldırganların, "Bir daha başkan hakkında yazarsan geberirsin" diye tehditte bulunduklarını ifade etmişti.

Söz konusu saldırıyı örnek gösteren Çandar, “Saldırıya ait görüntüler basın aracılığıyla kamuoyuna da yansıdı. Sinan Aygül’e yönelik saldırı, dış dünyada da yankı bulmuş ve Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği üzerinde zaten süregelmekte olan tartışmaları tetiklemiştir” dedi.

Çandar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz tarafından cevaplandırılması istemiyle şu soruları yöneltti:

  1. Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde, kaçıncı sırada yer aldığının farkında mısınız?
  2. Gazetecilere yönelik saldırıların sonlanmasını sağlayacak ve basın özgürlüğünü teminat altına alacak etkili adımlar atmaya ilişkin niyetiniz ve bu konularda bir planınız var mıdır?
  3. Gazetecileri şiddete açık hale getiren nefret iklimi ve cezasızlık kültürüyle mücadele etmek adına kapsamlı ve kararlı politikalar ortaya koyacak mısınız?