Gündem

Cemal Kaşıkçı ölüm yıl dönümünde İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde anıldı

02 Ekim 2019 13:05

2 Ekim'de öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı, ölümünün yıl dönümünde içerisinde katledildiği İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda anıldı 

Başkonsolosluğun önünde yapılan anma töreni sembolik olarak bir yıl önce Kaşıkçı'nın binaya girdiği saat olan 13.14'te başladı. 

Anma töreninde Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, BM Özel Raportörü Agnes Callamard, eski Mısırlı siyasetçi Ayman Nur ve Türk Arap Medya Derneği (TAM) Başkanı Turan Kışlakçı gibi isimler konuşma yaptı.

Törene Amazon ve Kaşıkçı'nın da yazarı olduğu Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos da katıldı. Bezos, Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'e seslenerek "Hatice kimse senin gibi bir acıya katlanmamalı. Şimdi burada senin olduğun yerde bu sokağın karşısında saatlerce bekledin. Ve o asla içerinden çıkmadı. Bu düşünülemez ve sen bizim kalbimizdesin. Biz buradayız. Sen yalnız değilsin." dedi

TIKLAYIN-Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz: ‘Batı’nın iddia ettiği yüzünü görmek istiyoruz

Anma programında konuşan AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Cemal Kaşıkçı’nın artık insan haklarına saygının, insan onurunun, özgürlüğün, adaletin sembol ismi haline geldiğini söyledi. Aktay, “Düşüncelerden korkan diktatörlere söylüyoruz. Düşüncelerden korkmak sizin ecelinize mani değildir. Kaşıkçı kendi ülkesinin konsolosluğundan içeri girerken bir devletin cinayet işleyeceğini aklından geçirmiyordur. Çünkü devletler tabiatları itibarıyla insanları öldürmek değil yaşatmak için var olurlar.” diye konuştu.

Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da Cemal Kaşıkçı’nın iki kez öldürüldüğünü dile getirerek “Önce, onu öldürdüklerinde şehit oldu. İkincisi ise barbar ve alçakça katliam ile ilgili kanıtları tahrif ettiklerinde. Fakat şunu unuttular, bu çocuksu kalbe sahip adam ölmeyecek ve insanlığın ebedi muhayyilesinde yaşayacak.” ifadelerini kullandı.

Kürsüde konuşma yapan 108 milyar dolarlık kişisel serveti ile dünyanın en zengin iş insanı Jeff Bezos, Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'e seslenerek “Hatice kimse senin gibi bir acıya katlanmamalı. Şimdi burada senin olduğun yerde bu sokağın karşısında saatlerce bekledin. Ve o asla içerinden çıkmadı. Bu düşünülemez ve sen bizim kalbimizdesin. Biz buradayız. Sen yalnız değilsin.” dedi. Daha sonra kürsüden inen Bezos, Hatice Cengiz'e sarıldı. 

Konuşmaların ardından başkonsolosluğun karşısındaki yeşil alana yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda Cemal Kaşıkcı adına mermer anıt koyuldu.