Gündem

Cemal Enginyurt'tan Halil Konakcı'ya sert tepki: İmam olsa, vicdanı olsa 'Hatay'da susuzluktan kıvranan insanların derdine derman olun' derdi

16 Ağustos 2023 00:48

Demokrat Parti (DP) İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, "Hatay Arap şehridir" diyen imam Halil Konakcı'ya sert tepki göstererek, "Gerçekten imam olsa, Hatay’da susuzluktan kıvranan insanların derdine derman olun, derdi" ifadesini kullandı.

Enginyurt, Sözcü TV'de yayınlanan Karşı Karşıya programına konuk oldu. Kadir Mısıroğlu'na gönderme yapan Enginyurt, Konakcı için, "Keşke Yunan kazansaydı, diyenden hiçbir farkı yok" dedi. Enginyurt, şunları söyledi:

"Halil Konakcı imam olsa, gerçekten Müslüman olsa 'Hatay Arap şehridir' demek yerine bugün 'Hatay’da susuzluktan kıvranan insanların derdine derman olun' derdi.”

Diyanet İşleri Başkanlığı, sosyal medyadaki paylaşımlarına ilişkin İstanbul'un Pendik ilçesindeki Uluçınar Camii İmamı Konakcı hakkında inceleme başlatmıştı. 

Konakcı, Hatay için sosyal medyadan paylaşılan videosunda şu ifadeleri kullanmıştı:

Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938’e kadar Fransız işgalindeydi. Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932’de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan ‘Allahu ekber’ diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.”

Ümit Özdağ da suç duyurusunda bulundu

Özdağ ve parti avukatları da bugün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi’ne gelerek Hatay için kullandığı ifadeler nedeniyle Konakcı hakkında; "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “Devlet kanunlarını ayıplama, kınama ve aşağılama, değersizleştirme”, “Anayasa'yı ihlal”, “Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret” suçlarından suç duyurusunda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı AKP'li Oktay Saral ise sosyal medya platformu X'te, "Yüzde yüz yerli Muhterem Halil Konakcı Hocaefendi'ye O'nun imanı gibi kavi bir duruş sergileyerek sahip çıkınız" diyerek Diyanet İşleri Başkanlığı'na seslenmişti.

TIKLAYIN | Diyanet, imam Halil Konakcı hakkında inceleme başlattı

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral'dan hakkında inceleme başlatılan Halil Konakcı hakkında açıklama: Her daim yanındayız

TIKLAYIN | Ümit Özdağ'dan “Hatay Arap şehridir” diyen imam Halil Konakcı hakkında suç duyurusu