Gündem

Cem Vakfı: Bürokratlar Alevi inancını Sünni inancına dönüştürme eğiliminde

04 Şubat 2024 14:23

Cem Vakfı kurucularından Ercan Güvenç, Kültür ve Turizm Bakanlığı altında kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bürokratlarının “Alevi inancını Sünni inancına dönüştürme eğilimine girdiklerini” öne sürdü. 

Güvenç, YetkinReport’a ilettiği ve Kurucular Kurulunda paylaşıldığını vurguladığı mektubunda iddiasına örnek olarak bürokratların cemevlerinde namaz kılmak için bir oda ayrılması isteğini gösterdi.

Sünni yurttaşların da böyle bir talebi olmadığı, bürokratların “siyasi kadroların takdirini kazanmak için” bu yönde talepte bulunduğunu yazan Güvenç, Bakanlığa bağlı kuruluşun başkanı Alirıza Özdemir’i de “işgüzarlık” olarak nitelediği bu talepten vazgeçmeye çağırdı.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'na ithafen "Kurulan bu kurumdaki bürokratlar siyasi kadroların takdirini almak için Alevi inancını Sünni inancına dönüştürmesi eğilimine ne yazık ki girmiş durumdalar. Aleviler bunu asla kabul etmeyeceklerdir” diyen Güvenç, "İnancımız odur ki Sayın Cumhurbaşkanımız, atadığı başkan ve kadrosunun getirmek istediği Alevilikle ilgili yeni tanımlamaları ve ritüelleri değil de daha çok çalışkan ve hizmet götüren bürokratını takdir edeceğidir" ifadelerini kullandı. 

Güvenç, şu ifadeleri kullandı: 

"Aleviler, 1517 de Yavuz’la başlayan ve Cumhuriyetin kuruluşuna kadar devam eden onca baskılara rağmen inançlarından asla taviz vermeyerek bugünlere gelebilmişler. Şimdi kurulan bu kurumun başkanı, Cemevi başkanlarından cemevlerinin bir odasını da namaz kılınması için mescit olarak ayrılsın isteğini onaylayacağını lütfen beklemesin. Mevcut Başkan endişe duymasın ki Sünni yurttaşlarımızın ne böyle bir isteği var ne de cemevlerinden kaygıları. Aksine büyük şehirlerimizde ki cemevlerinde perşembe akşamları yapılan Cem ibadetinde, katılanların yüzde on beş- yirmi arası Sünni yurttaşlarımızdır."

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 9 Kasım 2022’de Resmi Gazetede yayınlanan Kararname ile kuruldu. 

Alevilik ve Bektaşiliğin Diyanet İşleri Başkanlığı altında değil, Kültür ve Turizm Bakanlığı altında kurulması, o dönem bir inanç sistemi değil de bir kültür zenginliği olarak görüldüğü eleştirilerine yol açmıştı.