Gündem

Celal Şengör'den Alman basınına deprem açıklamaları: Erdoğan tamamen başarısız oldu; neredeyse her şeyi yanlış yaptı

10 Şubat 2023 12:32

T24 Dış Haberler

Prof. Dr. Celal Şengör, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Alman basınına yaptığı açıklamalarda, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tamamen başarısız oldu. Neredeyse her şeyi yanlış yaptı" dedi.

Alman gazetesi Bild'e konuşan 67 yaşındaki Şengör, Erdoğan'ın iktidarda olduğu sürece Türkiye'yi depreme hazırlamak için yeterince adım atmadığını söyledi. 

Şengör, "Türkiye'de 1999'da meydana gelen son büyük deprem 18 bin kişiyi öldürdü denildi. Gerçekte ölü sayısı 30 bine yakındı. 2003'ten 2014'e kadar Başbakan olmasına, sonrasında da cumhurbaşkanı olmasına rağmen Erdoğan Türkiye'yi büyük depremlere hazırlamak için ne yaptı? Neredeyse hiçbir şey!" dedi.

Celal Şengör, Erdoğan'ın üç büyük hata yaptığını söyledi:

"Yetersiz deprem önlemi: Erdoğan yıllar boyunca depreme dayanıklı evler inşaa edilmesi için yasalar çıkardı ama yasalar yürürlüğe girdiğinde ise onları uygulamak için hiçbir şey yapmadı. 

Çok fazla yolsuzluk: Erdoğan iktidara geldiğinden beri yolsuzluk büyük ölçüde arttı. Devletin depremden korunmak için kullandığı paraların çoğu, bazı devlet görevlilerinin cebine girdi. 

Eleştiriye açık değil: Erdoğan kimsenin bir şey demeye cesaret edemediği bir ortam yarattı. Önemli memurları ya sürdü ya görevden aldı. Pazartesi günkü depremden sonra bile kendisini eleştiren vatandaşlara 'namussuzlar' diye iftira attı." 

İstanbul uyarısı

Şengör, benzer bir depremin İstanbul'da da meydana gelebileceğini vurguladı.

"Önümüzdeki 30 yıl içinde İstanbul'da 7 büyüklüğünü geçecek büyük deprem olma ihtimali yüzde 70 civarında” diyen Şengör bunun faturasının ağır olabileceğini söyleyerek, "Korkarım 50 bin ile 100 bin arası ölüm olacak. Şehirdeki binaların yüzde 60'ı kaçak yapıldığı için tahminen bir depremde 8 bini yıkılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Şengör, "Devlet yeni evlerin depreme dayanıklı yapılmasını sağlamalı; bu daha pahalı olsa bile. Bugün İstanbul'un merkezinde yaşıyorsanız, uzaklaşmanızı tavsiye ederim. Şehrin yaklaşık 100 kilometre dışında yaşayın” dedi.

Kendisi de İstanbul'da yaşayan Şengör'e "taşınmayı planlıyor musunuz" diye sorulduğunda, "Hayır, benim evim depreme dayanıklı" yanıtını verdi.