Eğitim

ÇEDES'den okullarda yeni proje: "Şeytan taşlama dersi"

Diyanet'in ÇEDES kapsamındaki projeleleri tepki çekmeye devam ediyor

10 Şubat 2024 07:35

Eğitimde uzun süredir ÇEDES kapsamındadin görevlilerinin okullarda faaliyet göstermesi tartışılırken Diyanet’ten tepki çeken bir proje daha geldi. Bitlis’te bir ortaokulda öğrencilere, “hac ibadetini” öğretmek için sınıfa Kâbe maketi kurulduve şeytan taşlama provası yaptırıldı. 

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre, geçen aylarda Tekirdağ, Batman ve Niğde’de öğrencilerin ÇEDES kapsamında cami temizlemesini, Adıyaman ve Muğla’da ise bu proje kapsamında öğrencilere mezarlık temizliği yaptırılmasını gündeme getirilmişti.

Tartışmalı projelere tepkiler devam ederken Bitlis’in Hizan ilçesinde Nurs Ortaokulu’nda bu tartışmaları başka bir boyuta taşıyacak bir uygulama gündeme geldi. Okulun 7’nci sınıf öğrencilerine “hac ibadetini öğretmek” amacıyla sınıfa Kâbe’yi temsilen bir maket kondu. Bu maket etrafında tavaf eden öğrenciler daha sonra sınıfta şeytan taşlama provası da yaptı. Öğrenciler şeytan taşlama provası kapsamında sınıf duvarlarına taş fırlattı.

"Hep birlikte huzura"

ÇEDES kapsamında eleştirilen uygulamalar yalnızca bununla da sınırlı kalmadı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde öğrenciler camiye götürülmeye devam ediyor. Sivas Şarkışla’da Çağdaş Yaşam Kenan Tunakan Anaokulu’nda eğitim gören beş yaş grubu öğrenciler camiye götürüldü. İstanbul Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise “Hep birlikte huzura” başlığıyla öğrencileri sabah namazına çağırdı.