Gündem

Çavuşoğlu'ndan Kanal İstanbul yorumu: Tarih değişecek, dönüm noktası olacak

01 Aralık 2019 12:32

Kanal İstanbul projesi hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kanal İstanbul'a kazmayı vurduğumuz zaman, dünyada denizcilik ve ulaşım bakımından tarih değişecek, dönüm noktası olacak" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Biz bağımsız olmaya çalıştıkça, ve güçlendikçe karşımıza çıkan sorunların boyutu farklılaşıyor, değişiyor."

"Kanal İstanbul'a kazmayı vurduğumuz zaman, dünyada denizcilik ve ulaşım bakımından tarih değişecek, dönüm noktası olacak"

"Bugün Fransa insan hakları konusunda Avrupa'nın en geri ülkesidir. En son çocuklarını okula götürmek isteyen başörtülü annenin okul etrafına gelmesini yasakladı, bunu ne ile izah edersiniz" 

"Macron liberal diye geldi, (eski lider Nicolas) Sarkozy'den, (aşırı sağcı lider Marine) Le Pen'den de beter çıktı. Strasbourg'da Avrupa Konseyi'nin 70 yılındayız, tüm liderler geldi. Yukarıda bir loca vardır, basın oturur. Macron geldi, basın bölümünü kapattılar ve basını içeri almadılar. Opera binasında kutlama etkinlikleri vardı, basını oraya da almadılar. Türkiye'de böyle bir şey olsa Avrupa Birliği kıyameti koparır. Avrupa Birliği'nden ses çıkıyor mu, hayır. Neden, 'biz üyeyiz' diye dayanışma yapıyorlar" 

TIKLAYIN- İBB’nin Kanal İstanbul raporu: İklimi de coğrafyayı da değiştirecek

Avrupa kıtası 1 km açılacak

2011 yılından beri gündemde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “çılgın projesi” Kanal İstanbul, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından projelendirildi.

Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek yaklaşık 45 km uzunluğunda ve 20.75 metre derinliğinde olan Kanal İstanbul projesinin maliyeti 75 milyar TL olarak hesaplandı.

Kanalın yapımı ile birlikte Küçükçekmece Gölü'nü Marmara Denizi'nden ayıran köprü durumundaki kara parçası yaklaşık bir kilometre açılacak. 7 yılda tamamlanması planlanan kanal için 4 yıl boyunca kazı yapılacak ve 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp hafriyat çıkacak.

Ayrıntılar geliyor...