Gündem

Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Henüz somut adım görmediğimizi söyledim

30 Kasım 2022 14:03

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bükreş'te İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşlarıyla üçlü formatta yaptığı görüşmeye ilişkin "Henüz somut adım görmediğimizi söyledim" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Bükreş'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine de değinen Çavuşoğlu "Henüz somut adım görmediğimizi söyledim" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Uzmanlar muhtırayı önlerine koyarak hangi konularda adım atılmadı, hangi konularda atılmadı, bunları değerlendirdiler. Birlikte çalışmaya devam edilmesi gerektiği de vurgulanmıştır. Biz dünkü bakanlar toplantısında da atılan adımları ve İsveç’teki yeni hükümetin kararlılığını, daha önceki hükümetten daha kararlı olduklarını vurguladık. Bunları memnuniyetle karşıladığımızı da söyledik. Henüz suçluların iadesi gibi bu terör varlıklarının dondurulması gibi ve ülkedeki terör faaliyetlerinin sonlandırılması gibi somut adım görmediğimizi söyledik. Evet yasalarda değişiklik yaptılar, bunların hepsi olumlu adım ama bunların uygulamasını da görmemiz lazım ki bazı yasalar yeni yılla bilrlikte yürürlüğe girecek. NATO üyeliğinden bağımsız olarak yeni hükümetin terörle mücadele daha samimi olduğunu görüyoruz. Türkiye’de meydana gelen terör saldırılarından sonra bazı müttefiklerden daha güçlü açıklamalar da yaptı. Açıklamalar da güzel, kararlılık da güzel ama somut adımlar görmemiz lazım."

Türkiye olarak NATO içinde olsun, diğer uluslararası örgütler nezdinde olsan destekleyen bir ülkeyiz. NATO içinde hiçbir zaman olmadığı kadar bir birlik beraberlik var ama aynı birlik beraberliği terörle mücadelede de görmek istediğimizi dün ve bugün yaptığımız görüşme ve toplantılarda vurgulaaıdk. Diğer taraftan Türkiye'nin Ukrayna'ya ikili düzeyde yaptığı yardımlar da ortada. En son elektrik kısıntısı çektikleri zaman jeneratör gönderme dahil insani yardımlarımızı devam ettiriyoruz. Bazı ülkelerin insani yardımlarının kolayca ulaşması konusunda da yardımcı oluyoruz. Tahıl anlaşmasının girişiminin aksamadan devam etmesi Ukrayna'ya büyük bir destektir. Bazı Afrika ülkelerine tahıl hibe etmek için bir girişimde bulundular. Bunu destekliyoruz. Büyükelçimiz etkinliğe katılacak ve Türkiye'nin desteğini vurgulayacak. Bu savaş esirlerinin takası dahil, güveni artırıcı adımlar konusunda da çabalarımız devam edecek. Zaporojye'de bir kazanın olmaması için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın görüşmelerine tekrar destek olmaya devam edeceğiz. Ama bizim en büyük amacımız, hedefimiz diplomasi kanallarını açık tutmak. Savaş devam ederken bile diplomasinin işlemesi gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz ve gösteriyoruz. En azından ateşkesin tesis edilmesi konusunda da bu uzun sürecek müzakere konuları var. Öyle bir günde olacak şey değil. Türkiye olarak çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz"

"Gölge etmesinler yeter"

"İşin doğrusu kısaca cevap vermek gerekiyorsa, gölge etmesinler yeter diyeceğiz. ABD başta olmak üzere bazı müttefiklerin Suriye'deki terör örgütlerine verdiği destek açık ortada. Bu tür desteklerin sonlandırılması gerektiğini söylüyoruz. Yine ayak üstü Blinken'la yaptığımız görüşmede son yakalanan terörist, İstanbul'daki saldırının sorumlusu ve yine sözde SDF, onu tamamen farklı göstermeye çalışıyorlardı, intikam açıklamalarından sonra okul ve sivilleri hedef alan saldırılar dahil onları söyleyerek 'Maalesef bunları sizin verdiğiniz desteklerle yapıyor' dedik. 'Gölge etmesinler yeter' dedik. Bir taraftan dayanışma açıklamalarını yapıyorlar. Fransa'nın Türkiye'yle dayanışma kelimelerine karşı çıktığını da biliyoruz. Bir ülke karşı çıktı sonra onlar da katılmak zorunda kaldı çünkü tüm diğer müttefikler Türkiye'nin yanında yer aldı. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. 'Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlama, terörle mücadele etme hakkı var ama, diyerek hemen o siviller, uluslararası hukuk yok başka şeyler, havadan vurun da karadan girmeyin gibi' Türkiye'yi engellemeyi çalışan girişimler görüyoruz. Yine ikili görüşmelerde de bazı muhattaplarım bunları dile getirdiği zaman biz tabii gerekli cevapları verdik. Biz müttefiklerden destek bekliyoruz. Ama'lı mama'lı falan, teröristleri savunacak, teröristleri mağdur göstermeye çalışan açıklamalar duymak istemediğimizi söyledik. ,

"Türkiye, enerji krizinde yapıcı rolüyle kilit bir ülke oldu"

Sahadaki mücadelede biz Elhamdüllilah buna muktedir bir devletiz ve milletiz, üstesinden de geliriz. Gerek Irak, gerek Suriye dünyanın her yerinde bu terör örgütleriyle, FETO'yla da mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. 

"Bu görüşmelerde tüm mevkidaşlarım Türkiye'Nin bu süreçte oynadığı rol nedeniyle teşekkürlerini ilettiler. Terör saldırılarından dolayı taziyelerini ve dayanışma içinde olduklarını söylediler. Kendilerine biz teşekkür ettik. Ayrıca önümüzdeki süreçte Türkiye'nin gerek tahıl gerekse diğer girişimlerde rolünün devam etmesi gerektiğini ve kendilerinin de bizi desteklediklerini söylediler. Diğer taraftan tabi şu anda Avrupa'da bir enerji krizi var, tüm dünyada var. Özellikle güneydoğu aVRUPA ülkelerine Azerbaycan ve Türkmenistan gazının ulaştırılması konusunda yoğun bir çaba var. Türkiye'den destek b eklediklerini söylediler. Enerji krizi konusunda da Türkiye yapıcı rolüyle kilit bir ülke haline geldi. Doğalgaz ve petrol konusunda bir hub olması sebebiyle. Biz bu özeliğimizi özellikle insanlığın ve ihtiyaç içinde olan ülkelerin yararına kullanmaya çalışıyoruz."