Gündem

Çavuşoğlu'ndan İstanbul'da güvenlik gerekçesiyle kapatılan konsolosluklara ilişkin açıklama: Maksatlı olduğunu düşünüyoruz

03 Şubat 2023 11:20

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı Avrupa ülkelerinin İstanbul'da bulunan başkonsolosluklarını güvenlik gerekçesiyle kapatmasını eleştirerek, "Maksatlı olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Arjantin Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero ile düzenlediği ortak basın toplantısında söz konusu konsolosluklarını geçici olarak kapatan ülkeleri eleştirdi. Çavuşoğlu, "Somut bir bilgi paylaşımı yok, istihbarat paylaşımı yok. Burada bu açıklamaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Biraz dürüstlük bekliyoruz. Aynı zamanda DAEŞ ve PKK dahil tüm terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. Diğer taraftan Kur'an yakma hadsizliğinden sonra güvenliklerimizi biz de artırdık. Bazı ülkelerin diğer ülkelere bu kapatma eylemine siz de katılın dediğini biliyoruz.

Somut bilgi ve belge paylaşmadan böyle adım atarlarsa, bizim de ilave adımlarımız olacaktır, bunun bilgisini de dün verdik."

Ne olmuştu?

Almanya, Belçika, İngiltere, Hollanda ve İsviçre, İstanbul'da bulunan başkonsolosluklarının, güvenlik tehdidi gerekçesiyle geçici olarak kapatıldığını açıklamışlardı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konsoloslukların kapanma kararına tepki göstererek, “60 milyon turist hedefimizi koyduğumuz bir günde, 51,5 milyon turistin geldiğini, 46 milyar dolar turizm geliri elde ettiğimizi açıkladığımız bir günde, Türkiye'de yeni bir psikolojik harp başlatmanın eşiğinde olmuşlardır. Bu çok açık ve nettir” ifadelerini kullanmıştı. 

Türkiye'de terör eylemi tehdidi iddiasıyla konsolosluklarının çalışmalarına ara veren ülkelerin de aralarında olduğu dokuz ülkenin büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

TIKLAYIN | Hollanda ve İngiltere'nin ardından Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu da güvenlik gerekçesiyle kapatıldı

TIKLAYIN | Gerekçe terör tehdidi; Almanya, İngiltere ve Hollanda başkonsolosluklarının ardından Pierre Loti Lisesi de kapatıldı