Gündem

Çavuşoğlu'ndan Biden'ın bir kez daha "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullanmasına tepki: Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede!

24 Nisan 2023 14:48

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 Olayları'nı üçüncü defa Ermeni Soykırımı olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. 

Twitter üzerinden açıklamada bulunan Çavuşoğlu, "Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz" ifadelerini kullandı.

Çavuşğlu, "Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve ikiyüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti'ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir" dedi.  

Biden, başkanlığının 3. yılında da üst üste 24 Nisan açıklamasında 1915 Olayları'nı "Ermeni Soykırımı" olarak nitelendirdi. 

24 Nisan'da yaptığı açıklamada Biden, "Bugün durup Meds Yeghern (Ermenice: Büyük Felaket) - Ermeni Soykırımı'nda - kaybedilen hayatları anıyor ve asla unutmayacağımıza dair söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Biden'ın açıklamasında yine Türkiye ifadesi yer almadı ve kararın Osmanlı İmparatorluğu yetkilileri tarafından alındığı vurgulandı. Biden ayrıca, yine İstanbul yerine şehrin eski adını kullandı.

TIKLAYIN | ABD Başkanı Biden, 1915 Olayları açıklamasında görevinin üçüncü yılında da "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullandı

Biden, başkan olmasından aylar sonra 24 Nisan 2021'de 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" diye nitelendiren ve geri adım atmayan ilk ABD Başkanı olmuştu. Biden, bu seneyle birlikte hem 2022 hem de 2023'teki açıklamasında Türkiye'nin tepkilerine rağmen, "Ermeni Soykırımı" ifadelerini kullandı.

Biden'dan önce 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren tek ABD Başkanı Ronald Reagan'dı. 1981'de bu yönde açıklama yapan Reagan, Türkiye'nin baskıları sonucunda geri adım atmıştı.