Ancak Dr. Cilliers'e göre, bu ceza biçimini çeşitli haçlarla uygulayanlar Romalılardı. Buna X şeklindeki haç da dahildi.
"Ancak, çoğu durumda, Latin haçı veya tau haçını (t şeklinde haç) kullandılar. Bu haçlar yüksek olabiliyordu ancak alçak olanlar daha yaygındı. Dik bir direk (Latince stipes) ve bir enine çubuktan (patibulum) oluşuyordu."
Dr. Cilliers, "Kişi çıplak değilse, kıyafetleri çıkarılır ve elleri patibulum boyunca uzatılarak sırtüstü yatırıldı" diyor.
Acı akıl almaz düzeydeydi.
Profesör Perez, "Birçok siniri etkiliyordu" diyor ve ekliyor:
"Nefes alabilmek için doğrulmanız ve bacaklarınızı zorlamanız gerekiyordu."
Bunu yaparken, "çok fazla kan kaybediliyor ve çok büyük acı çekiliyordu ama yapmazsanız boğuluyordunuz."
Çoğu vaka için bu, çoklu organ yetmezliğinin ardından gelen yavaş bir ölümdü.
Dr. Cilliers, bunun hipovolemik şoka bağlı dolaşım bozukluğundan kaynaklandığını söylüyor. Kurbanlar yoğun kan kaybı ve dehidrasyon, ve muhtemelen aslında solunum yetmezliğine bağlı kan hacminde azalma (hipovolemi) yaşadı.
Birçoğu boğulma nedeniyle öldü.
Saatler, günler süren ızdırap
İnfaz, çarmıha gerilenlerin çoğunun günler sonra ölmesiyle daha da büyük bir zulüm haline geliyordu. Ancak ölümün birkaç saat içinde gerçekleşmesi de muhtemeldi. İncil'de İsa'nın altı saat yaşadığı söylenir.
Prof. Perez, "Askerler bazı durumlarda kurbanların dizlerine vurup bacaklarını kırarak ölümü hızlandırırdı. Bu şekilde hükümlüler bacak kaslarını kullanarak kendilerini kaldırıp nefes alamaz ve daha hızlı ölürlerdi" diyor.
İncil'e göre, Romalı askerler bunu İsa'nın yanında çarmıha gerilen iki kurbana uyguladılar ancak İsa'ya yapmadılar çünkü o zaten ölmüştü.
'En kötü düşmanlar'
Prof. Perez, çarmıha germe cezasının mahkumları "ifşa etmeyi ve aşağılamayı" amaçladığını söylüyor:
"Romalıların insanları suçtan caydırmak için için en kötü düşmanlarına ayırdıkları ölümdü."
Çoğunlukla kölelere ve yabancılara uygulandı, çok nadiren Roma vatandaşlarına uygulandı.
"Çarmıha germe birçok durumda vatana ihanet, askeri isyanlar, terörizm ve kan dökülmesine yol açabilecek bazı suçlarla ilişkilendirildi."
Prof. Perez, İsa'nın çarmıha gerilmesinin bu nedenle önemli olduğunu söylüyor:
"Onu bir tehlike olarak algılamaları da dikkat çekici.
"Dünyanın değişmesini istemeyenler sadece onu öldürmekle kalmadılar, infaz biçimleriyle [mesajının] silinmesi gerektiğini açıkça ortaya koymaya çalıştılar."
Terk edilmesi
Roma İmparatoru I. Konstantin, MS 4. yüzyılda çarmıha germeyi kaldırdı ve Hristiyanlığı kabul eden ilk Roma imparatoru oldu.
Dini yasalaştırdı ve takipçileri ayrıcalıklar elde ederek Roma İmparatorluğu'nun Hıristiyanlaşmasına yol açtı.
Ancak, ceza başka bir yerde uygulanacaktı. 1597'de Japonya'da 26 misyonerin çarmıha gerilmesiyle ülkedeki Hristiyanlara karşı uzun bir zulüm dönemi başladı.
Izdıraplı geçmişine rağmen haç, Hristiyanlar için sevgi için fedakarlığın simgesi olmayı sürdürüyor.