Gündem

Türkiye’de uydu teknolojisi ne durumda?

Türkiye'nin ilk ticari uydu şirketi Kontrolmatik'in Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Füsun Sarp Nebil'e yorumladı

08 Haziran 2022 14:11

Türkiye'de ilk defa bir özel sektör firması uzaya Türkiye’nin ilk ticari uydusunu gönderdi. 

2025 yılına kadar dünyada 25 milyar nesnenin doğrudan internete bağlanmasına yönelik hazırlık yaptıkları ve çeşitli sensörleri uydu üzerinden bağlayacak bir ekosistemi oluşturmayı hedeflediklerini açıklayan Plan-S firmasına yatırım yapan ticari uydu şirketi Kontrolmatik'in Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, hedeflerini büyüterek çalışmaya devam edeceklerini söyledi. 

2022’nin 3.çeyreğinde 1 ve 4.çeyreğinde 2 olmak üzere 3 uydu fırlatılacağını açıklayan Aslanhan,  Kontrolmatik'in ilk 3 uydusunun test uydusu olacağını ifade ederek, "Bu test uyduları bittikten sonra biz bunların seri imalatını yapıp maliyet optimizasyonunu yapıp bunlardan çok fazla üreteceğiz" dedi. 

Sadece Türkiye değil tüm dünyaya üretim yapmak istediklerini ifade eden Aslanhan, "Yer istasyonları, yazılım aşamalarının hepsini biz yapıyor olacağız" dedi.

Aslanhan, Plan-S şirketiyle yaptıkları işlerin Türkiye'nin de uzay ve havacılıktaki gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. 

Uydu ve uzay teknolojileri alanlarında çalışmalar yapmak, uydu ve uzay araçları tasarlamak ve üretmek amacıyla kurulan Kontrolmatik Teknoloji iştiraki Plan-S geliştirdiği 3 adet test uydusunu 2022 yılında yörüngeye gönderecek. Anlaşma sonucunda fırlatmaların SpaceX Falcon 9 roketleri ile 2022 yılında 3. Çeyrekte 1 adet ve 2022 yılı 4. Çeyrekte 2 adet olmak üzere yapılacağına karar verildi.

Türkiye’de uydu teknolojisi ne durumda?

Özel sektör bu alanda güçlü mü?

Uydu fırlatan firmalar nasıl hizmetler üretiyor?

Türkiye'nin ilk ticari uydu şirketi Kontrolmatik'in Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Füsun Sarp Nebil'e yorumladı.