Spor

Borçlar, sportif başarısızlık, Mourinho ve “FETÖ’cü Baronlar” tartışması; Ali Koç ve Aziz Yıldırım, canlı yayında kozlarını paylaştı

08 Haziran 2024 23:00

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve başkan adayı Aziz Yıldırım, sarı-lacivertlilerde seçime saatler kala canlı yayında kozlarını paylaştı. Aziz Yıldırım Ali Koç'a "FETÖ'cü baronlar bana karşı seni destekliyor" iddiasında bulundu. Ali Koç'un "Kadim dostunuz Mehmet Uçum" sözlerine Yıldırım'dan "Senin de dostun" yanıtı geldi. Aziz Yıldırım'ın da anlaşma vaadinde bulunduğu Fenerbahçe teknik direktörü Jose Mourinho'nun sözleşmesinin mali detayları ve Portekizli çalıştırıcı ile anlaşma süreci de tartışıldı.

Aziz Yıldırım, Ali Koç'un canlı yayında buluşma teklifini kabul etti ve iki başkan, Habertürk yayında karşı karşıya geldi. 

Fenerbahçe'de 9 Haziran Pazar günü (bugün) yapılacak başkanlık seçimi öncesi Ali Koç, kongrede konuşma yapmış ve "Bir de konuşmayı basına vermişler. Yoksunuz burada. Sayın Başkan çok geç değil. Saat 5'e geliyor. Akşam istediğiniz yerde TV'ye çıkalım." dedi.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un yaptığı canlı yayına çıkma teklifine başkan adayı Aziz Yıldırım'dan olumlu yanıt geldi. İki aday, Habertürk'te canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Yıldırım ve Koç, yayın başında stüdyoda ayakta el sıkışıp, sarıldı.

Aziz Yıldırım, merak edilen Jose Mourinho görüşmesinin detaylarını anlattı. Yıldırım, "Mourinho'nun gelmesinde yüzde 1 katkım varsa bana teşekkür etmeniz lazım. Mendes'le Portekiz'de görüştük. Evine gidildi. Her şeyi hazırladılar, 15'i verdik. Kendisi Bükreş'teydi. Dönecek imza atacağız, siz devreye girdiniz." ifadelerini kullandı. Ali Koç, Aziz Yıldırım'ın "Fenerbahçe 6 yıldır neden şampiyon olamıyor?" sorusuna da yanıt verdi. Aziz Yıldırım'ın "FETÖ'cü baronlar beni istemiyor" iddiası da tartışılırken "Kulübe 600 milyon euroluk mal varlığı kazandırdım" diyen Yıldırım' Ali Koç'tan "300 milyon dolar verin hepsini alın" çıkışı geldi.

İşte iki adayın düellosundan öne çıkanlar:

Aziz Yıldırım'dan ilk sözler

Aziz Yıldırım: Şimdi ben neden geldim? Sayın Ali Koç konuşma yapmış. Son bölümünde enteresan çağrı söylemiş. Demiş ki, 'Bizim antiFener durumundan dolayı Fenerbahçe başarılı olamıyor, bunun için beraber mücadele edelim'. Bu isteği doğrultusunda konuşmak istedim. Kendisi geçmişten bahsetmeyeceğim diyor. Biz de bahsetmeyeceğiz, kapattık.

Ali Koç'tan ilk açıklama

Ali Koç: Öncelikle bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Son dakika başkan beni aradı. Allah'ın işi tanımadığım numarayı açmam. Sayın Başkan 'kabul ediyorum çıkalım' dedi. Ben FB TV istemiştim. Aziz Bey 'ulusal kanala çıkalım, moderatörsüz yapalım' dedi. Geç çıkmamızın sebebi benden kaynaklanıyor. Bir nikah vardı, bir de FB dernekleriyle tekne gezisi yapıyorduk. Kusura bakmayın. Öncelikle benim için memnuniyet verici durum. Uzundur bunu istiyordum. Kim kazanırsa kazansın, yarın Pazartesi sabahı kalktığımızda bir ve bütün Fenerbahçe'ye ihtiyacımız var. 20 yıl Aziz Bey, diğeri 6 yıl ben. Bu iki kişinin arasındaki kırgınlık, kızgınlık, ayrışma vs. bu camianın da bütünleşmesine, birleşmesine engel oluyor. Sosyal medyada biz Fenerbahçe'yi çıtır ediyoruz, görüş ayrılıklarından beri. Pazartesi sabahı bütün Fenerbahçelilerin güç birliği yapması lazım. Babamdan da örnek verdim 'affedilmeyecek bir şey yok' diye. 20 yıldır en çok sizin döneminizde, benim dönemimde de futbol mantığı ile anlatamayacağımız şeyler yaşadık. Kurşunlama, 3 Temmuz, şampiyonlukları son dakikada kaybetmek.

Ve bu sene yaşadıklarımız. Camia kırılgan olduğu için Fenerbahçe'nin caydırıcılık gücü çok azaldı. Sayın Aziz Yıldırım 'Siz beceremiyorsunuz' düşüncesi içinde. 10 sene gelmeyen şampiyonluk, iki liderin birbiriyle ters düşmesi. Yarın Allah'ın izniyle seçim yapacağız. Akşam 6-7 gibi sonuçlar belli olur. Ben başkan olduğum takdirde sayın Aziz Yıldırım, istiyorsa destek olmak, amenna. Kendisi başkan olduktan sonra bizim yapabileceğimiz bir şey varsa geçmişi kapatırım. Ama iki tarafın da birbiri hakkında ciddi söylemleri oldu. Kendisiyle birlikte yöneticiydik, ondan önce dostluğumuz vardı. Sonra koptuk. Aramızda güven müessesesini tesis etmemiz lazım. Söylenmiş laflar var hatta ailelere kadar uzanan.

Sayın Başkanım birbirimize ne düşünürsek söyleyelim. Camia da bilgilensin, en sağlıklı kararı versin. 6 sene boyunca sayın başkan bir YDK'ya geldi, Şekip Bey'in seçildiği. Onun haricinde anlam veremediğimiz ölçüde kongreden bir gün önce basın toplantıları.

Aziz Yıldırım: Aliciğim 6 senedir iyi olan bir şey yok ki. Benim de son 4 senem kötü.

Ali Koç: Siz sadece futbol düşünüyorsunuz.

Aziz Yıldırım: Amatöre çekmeyin. Kurucusu benim. 1998'de ben verdim Forti Murat'la kadınları kurduk. Amatörlerle ilgili bir şey söylemiyorum. Burada bir tek futbol sıkıntılı.vAliciğim sana bir şey tavsiye edeyim; Hallac-ı Mansur'u oku. Benim ne dediğimi anlarsın.

Ali Koç: Ben sizin basketbolu kurmuş olduğunuzu biliyorum.

Aziz Yıldırım: Televizyonlarda söyledim, tebrik ettim, duymadınız mı?

Ali Koç: Ben duymadım.

Aziz Yıldırım: O zaman sizin iletişimciler haber vermiyor. Obradoviç çok başarılı olacak dedim. Her şeyi söyledim. Final foura kalmak da başarılıdır.

Ali Koç: Ona gelene kadar da basketbolda bir sürü şey söylediniz.

Aziz Yıldırım: Çırağan'da sana dedim 'erkek basketbolu bana ver, ben karşılayıyım' dedim.

Ali Koç: Hatırlamıyorum.

Aziz Yıldırım: Konuşmamda mesaj verdim. Çırağan'da. 'Basketbolu bize verin' dedim. Seçildikten 1 sene sonra siz. Belgesi var.

Ali Koç: Öncelikle ne oldu da son dakika 'buluşalım' dediniz? Dışarısı Kurtlar Vadisi gibi.

Aziz Yıldırım: Ben sana dedim ki 'senin yaptığın çağrıdan dolayı geldim' dedim.

Ali Koç: Sayın Başkan o çağrıyı 6 senedir yapıyorum.

Aziz Yıldırım: "Sen hep başarısız oluyorsan ben ne yapayım?"

Siz nasıl başkansanız, 2018'den sonra ben başkan oldum. Başkan olan Aziz Yıldrım ile başkan olmayan Aziz Yıldırım arasında siyah beyaz fark var.

Aziz Yıldırım: Sen hep başarısız oluyorsan ben ne yapayım? 6 senede bir defa doğum günü kutladım, devamlı onu söylüyorsun. Bir defa yaptım. Tesadüf. Yemek yiyorduk. Çalgıcılar vs. Sonra eğlendik.

Ali Koç: Fenerbahçe'nin ta kendisi olarak gören kişinin Fenerbahçe'nin duruşuna ne verirsiniz.

Ali Koç: Dursun Bey'e karşı her şeyi kullanırız

Aziz Yıldırım: 10 üzerinden 10. Galatasaray Başkanı size salladı. Ben çıktım 'sinek 2'li' dedim. Bu ifadeyi kullanmak kolay değil.

Ali Koç: Dursun Bey'e karşı her şeyi kullanırız.

Aziz Yıldırım: Rahmetli Türker Aslan, 28 şampiyonluk olarak Fener'in müracaatı yok, dedi. Yalan söylüyorsunuz dedim.

Nihat Özdemir, onu verirsem Ankara Demirspor, Eskişehirspor hepsi gelir dedi.

Ali Koç: Kim hak ediyorsa almalı. Siz zeki insansınız. 'Nihatçığım bu t arihten önce kim aldıysa hepsine vermek z orundasınız' dersiniz.

Aziz Yıldırım: Orada başka şey söylüyor.

Ali Koç: Size mektup yolladım açmadınız.

Aziz Yıldırım: Açarız şimdi.

Ali Koç: Ne oldu da açıyorsunuz şimdi?

Aziz Yıldırım: Kendi hatalarını lütfen gör. 1 yıl hapis yatmışım, 'gık' dememişim. Benimle kimler pazarlığa geldi kabul etmedim. Çocuğumla Cannes'e gittim. Israrla bana 'Türkiye'ye dönme' demelerine rağmen 'Ben Fenerbahçe Başkanıyım gitmem lazım,' uçak tuttum geldim.

Ali Koç: Bütün Türkiye takdir etti.

Ali Koç: O kadar çok zikzak yaşıyorsunuz ki

Aziz Yıldırım: Uçağa bindim ve geldim. 6 ay yakalayabilir beni içeri atabilirlerdi. Yeniden yargılama çıktı, süreç devam etti.

Ali Koç: Çok badireler atlattık, en kötüsünü siz atlattınız.

Aziz Yıldırım: Şu mahkemeleri halledebiliyorsam halledeyim 'Sen devam et arkadaşlarla' dedim. Sen 'hayır' dedin.

Ali Koç: O kadar çok zikzak yaşıyorsunuz ki.

Aziz Yıldırım: Ben hiç yapmam.

Ali Koç: "Ömer Temelli'nin evindeydim. Cumartesi günü oldu. Mahmut Bey, seni zorla yazacağız listeye dedi. O zaman akıllı telefonlar yok. Hayatımın en uzun nokia mesajını çektim. Fenerbahçe'ye hizmet edebileceksem nazı olmaz, derhal gelirim dedim. Siz beni çağırdınız, 2015'te. Tekrar yargılama kararı çıktığı zaman 2014'tü. Sonra ben Londra'ya gidiyordum, bir indik mesaj yağıyor başardık diye. Yeniden yargılama çıktı. Eve varana kadar bütün o heyecan mutluluk bitiverdi. Çünkü, siz 1907'ye kızmışsınız, Adalete Fener Yak yapmıştık. Can'a ağır hakaretler etmişsiniz. Bir teşekkür metni yayınlamış 1907."

Aziz Yıldırım: "Bizim üzerimizden niye yayınlamıyorlar? Bir bilginiz olsun niye demiyorlar."

Ali Koç: "1907 büyük bir kampanya yapmış. Kapı kapı dolaştık. 650 bin imza topladık. Siz de desteklediniz. Yeniden yargılama çıktı. 1907 de bana sormadan, sormalarına gerek yok, Adalete Fener Yak'a teşekkür yayınlamış. Siz de kızmışsınız hakaretler küfürler."

Ali Koç: "Veliaht ilan ettiğiniz adama ne yaptığınız anlatacağım. Ben çıktım konuştum, çok da güzel konuşma yaptım. Elimizi taşın altına sokacağız dedim, kafamda tarih yok. Masadan indik gittik, siz seçildiniz.

Aziz Yıldırım: Ben seni veliaht ilan ettim

Aziz Yıldırım: "Benden değil, olsa söylerim Ali. Ben seni veliaht ilan ettim. Öyle bir şey olsa çık ilan et derim."

Ali Koç: "Ömer dedim nasıl konuşacağız, yazılmadık dedim. Tamam dedik. Çıktım konuştum. Ben o gün sizlerden gelen talep üzerine..."

Aziz Yıldırım: "Ben arar sana söylerim."

Ali Koç: "Beni çağırdınız, niye olamayacağımı söyledim. Bizler hazırız dedim. Birkaç aya dava bitecek dediniz, 10 sene sürdü. Ben niye katılamayacağımı anlattım. Cuma akşamı, cumartesi seçim var. Cuma akşamı Ömer Temelli bana mesaj yolladı, yarın gazetecilere 2 laf et, Aziz Bey davet etti, şirket falan açıkla dedi. Ben de niye gazetecilere açıklayayım, kongrede açıklarım dedim. Geldik salona, konuşmalar başlamış, adımı yazdıramamıştım. Telefon ettiler sizin masadan, çık 2 laf et dedil."

Aziz Yıldırım: "Ülker Arena'da benden sonra Ali Koç başkan olacak dedim."

Ali Koç: "Sonra siz beni çağırdınız, kurda kuşa bırakmayalım dediniz. 2015'te."

Aziz Yıldırım: "Alicim Selçuk'u çağırıp Ali Bey'i o masaya koy demedim."

Ali Koç: "O zaman başkanımız kızmış, ben arkadaşlara olabilir, kızabilir, hepimiz stres altındayız dedim. Şeker hastaları kızabilir, eniştem de öyleydi. 2015'e kadar ben seçimden 1 haftaya önceye kadar, Aziz Yıldırım'ı 2 defa gördüm. Biri cenazeydi. Biri de Selçuk Şahin'in düğünündeydi. Arıza olduğunu anladım, 2 ayrı masaya koydular bizi."

"Fetö'cü baronlar..."

Ali Koç: "Baronları anlatın lütfen!"

Aziz Yıldırım: "FETÖ'cü onlar."

Ali Koç: "Ben FETÖ'cü müyüm?"

Aziz Yıldırım: "Sen değilsin kardeşim. Londra'daki baronlar."

Ali Koç: "Ya anlatın yarım kalmasın.

Aziz Yıldırım: "Londra'daki FETÖ'cüler!"

Ali Koç: "Ben miyim FETÖ'cü?"

Aziz Yıldırım: "Yahu kardeşim sen de her şeyi üstüne alıyorsun! Baronlar benden dolayı seni destekliyorlar. İşleri seninle benimle değil, Türkiye'yle. Senin etrafındakiler de biliyorlar. O kadar söyledim araştırın..."

Aziz Yıldırım: Ali Koç sana ilk defa anlatıyorum. Ben Kumpas Davası'nda hakim ve savcı herkesle ilgili şikayetçi oldum. Senin için dediler ki alalım...

Ali Koç: Beni nereye alacaklar.

Aziz Yıldırım: Emniyet'e..

"Mourinho'nun maliyeti" tartışması

Ali Koç: "Biz Mourinho ile 12'ye anlaştık. Açıktan para vermişler diyorsunuz"

Aziz Yıldırım: "Ben demedim. Ben 12 milyon mu demişim? Siz 10'a aldık diye açıklama yaptınız."

Aziz Yıldırım: "Bu işin içinde 20 senedir varım. Al 15 demedim, pazarlık yaptım. 18 istedi. 14 verdik. 3 yardımcısıyla 15'e anlaştık. Siz aşağısına anlaşabilirsiniz. 15 hoca ve ekibi, menajeri yok."

Ali Koç: "Adam aptal mı diyorsunuz."

Aziz Yıldırım: "İmaj hakkı verecektim, ayıracaktım. 15'in içinde olacaktı. 5-6 milyon imaj hakkı verecektim, vergiyi düşsün diye."

Ali Koç: "Açıktan para verdi diyorsunuz. Bir yöneticiniz bir TV'ye çıkıyor. Açıktan para mı vermişler diyor, o menajeri biliyoruz diyor."

Aziz Yıldırım: "Mourinho geldiği için mutlu musun? Yüzde 1 katkım varsa bana teşekkür etmen lazım."

Ali Koç: "Ben size çok şeyden teşekkür ederim."

Aziz Yıldırım: "9'una kadar bizimle gidip alalım, paranın yarısını ben ödeyeyim dedim."

Ali Koç: "Siz onu dediğinizde anlaştık dediniz."

Aziz Yıldırım: "Ben gittim kendisiyle görüştüm. Diğer aday beni telefonla aradı 'Görüştüm' dedi. 'Sadettin Bey beni aradı görüştüm' dedi. '3 adayız ama Fenerbahçe'nin sana ihtiyacı var' dedim. 'Bizden hangisi kazanırsa kazansın Türkiye'ye gel' dedim. O da 'Olur' dedi. Önder, Mendes ile Portekiz'de görüştüler. Evrağı verdik, hazırladılar her şeyi siz devreye girdiniz."

Ali Koç: "Biz öncesinde devreye girmiştik"

Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a "6 yıldır niye şampiyon olamıyoruz?" sorusu

Aziz Yıldırım: 6 yıldır neden şampiyon olamıyoruz? Bunu anlatır mısın?

Ali Koç: 1- Kötü tercihler, kötü hoca, kötü planlama. Sizin bıraktığınız takımdan dolayı biliyorsunuz sattığımız kadar alabiliyorduk. Sizin borçlanarak aldığınız gayrimenkulleri TFF'ye veremiyoruz limit artsın diye. 2. senede bile 26. haftada şampiyonluğun en büyük adayı bizdik ama ondan sonra hakemler doğradı bizi. Kadim dostunuz Mehmet Uçum devreye girdi.

Aziz Yıldırım: Senin de dostun...

Ali Koç: Ben hayatımda bir kere gördüğüm adamla eksik bilgiyle insanları yönlendiremezsin. Bu seçim için ne kadar harcadınız sosyal medyaya?

Aziz Yıldırım: Hiç. Benim sosyal medyayla hiçbir işim yok.

Ali Koç: Sorunuza geleyim... Sonra bir Sivas maçı ucundan kaçırdık. Prangaları attığımız gibi Jorge Jesus'u getirdik. Hoca kendisi söyledi 'Burada şampiyonluk sahada kazanılmıyor' diye. Bu sezon... Siz hiç 90 puan alamadınız. Alamazsınız da.

Aziz Yıldırım: "Ben 60 puan toplayayım ama şampiyon olalım. Çünkü tarih, şampiyonları yazar."

"Getirin 300 milyon dolar, size verelim"

Aziz Yıldırım: "Benim kattığım mal varlığının değeri 600 milyon dolar."

Ali Koç: "Getirin 300 milyon dolar, size verelim."

Aziz Yıldırım: "Tamam getir alıyorum. Almazsam şerefsizim."

Ali Koç: Teşekkür ederim bugün aradığınız için. Keşke daha sık görüşebilseydik, danışabilseydik, eski günlerdeki gibi olsaydı Fenerbahçe'ye faydalı olurdu. Benim için ağabey, başkan olarak Aziz Yıldırım'ın kredisi tükenmiştir. Eminim ki benim kredim de sizde tükenmiştir. Yeni bir sayfa açmak istiyorsanız yarından sonra bir dakika düşünmem elimden geleni yaparım.

Aziz Yıldırım: Sağol, biz de yaparız. 

Ali Koç: Bir yemek yiyelim TV olmasın ama keşke FBTV olsaydı.

Aziz Yıldırım: Otobüs falan demeyecektiniz. Beni sağlam bırakacaksın.

Ali Koç: Orada lafı anlamadınız. Otobüs falan niye çarpsın dedim. Acun Bey'i soracaktık, soramadık.

Ne olmuştu?

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, olağan seçimli genel kurulda yaptığı konuşmada Aziz Yıldırım'ı canlı yayına davet etmişti.

Ali Koç yaptığı açıklamada, "Basın açıklaması yapılmış, onların iddialarının hepsi boş. Sayın başkan çok geç değil, saat 5'e geliyor, haydi bu akşam çıkalım televizyona... Tarihte son kez bu teklifi yapıyorum; istiyorsanız istediğiniz yerde buluşalım ve konuşalım." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Aziz Yıldırım ilerleyen saatlerde Ali Koç'un bu teklifini kabul etti ve "Sayın Başkan Ali Koç’u aradım. Kendisinin seçeceği bir ulusal kanalda, baş başa, moderatörsüz bir şekilde kendisiyle konuşabileceğimizi ilettim. Kendisinin seçeceği ulusal bir kanalda bu akşam canlı yayına çıkacağız." şeklinde konuştu.