Gündem

Prof. Alpay Azap: Yeni varyantta 1 kişi 18 kişiye Covid-19 bulaştırıyor; maske ve HES kodu geri gelmeli

Prof. Dr. Alpay Azap, Candan Yıldız'a yorumladı

08 Temmuz 2022 14:32

TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Koronavirüs vaka sayılarında yaşanan artışı işaret ederek yeni bir Koronavirüs dalgasının başladığını söyledi.

Yeni dalgada yaşanan artış hızına da dikkat çeken Azap, "Yeni varyantta 1 kişi 18 kişiye Covid-19 bulaştırıyor" diyerek maske ve HES kodu uygulamasının geri getirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Mayıs ve Haziran ayları arasında yaşanan vaka artışlarına dikkat çeken Azap, "Mayıs ayının son haftasındaki günlük ortalama pozitiflik sayısı bin civarındaydı. Haziran ayının son hatasında ise günlük ortalama 8 bin 100 oldu. Yani 8 katı artmış durumda. Özelikle son birkaç hafta içinde çok hızlı arttı" ifadelerini kullandı. 

"Covid-19 servisleri yeniden açılabilir"

Azap, "Dolayısıyla yeni bir dalgaya girmiş durumda ülkemiz diyebiliriz. Zaten bunu bekliyorduk çünkü başka ülkelerde de vaka sayısının arttığını görmüştük. Bunu daha öncede görmüştük yurt dışında artınca birkaç hafta içinde ülkemizde de artıyor. Dolayısıyla şimdide durum böyle o nedenle yeni bir dalga başladı diyebiliriz" diye konuştu. 

Önlemlerin uygulanmaması nedeniyle artış hızının giderek arttığını ve bunun önümüzdeki aylarda toplum sağlığı için büyük tehlikelere neden olacağını belirten Azap, "Yayılması ve riskli grupları kolayca bulması ve onlar üzerinden hasta yatışlarının artması ve ölümlerin gerçekleşmesi en büyük tedirginliğimiz. Covid-19 servisleri yeniden açılabilir" dedi. 

Azap, kapalı alanlarda maske zorunluluğunun, HES kodu uygulamasının ve tanı konulanlara karantine uygulamasının geri getirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Kurban Bayramı ziyaretlerinde de mutlaka maske kullanılması gerektiğini belirten Azap, tarama testlerinin yapılmaması nedeniyle mevcut vaka sayılarının daha da yüksek olduğunu belirtti. 

Koronavirüs salgını neden alevlendi?

Tedbirlerin kaldırılması ‘Koronavirüs bitti’ algısını nasıl etkiledi?

Aşıların koruyucu etkisi sürüyor mu?

Yeni varyasyon kapıda mı?

TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Candan Yıldız'a yorumladı.