Gündem

Maskeler atıldı, kısıtlamalar kalktı; pandemi gerçekten bitti mi?

Candan Yıldız sordu, Prof. Alpay Azap yanıtladı

01 Haziran 2022 14:41

KLİMİK Derneği Başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Alpay Azap, maske zorunluluğunun kalkması ve vaka sayılarının azalmasıyla birlikte toplumda oluşan 'pandemi bitti' algısının yanlış olduğunu ifade ederek "Koronavirüs yok olmayacak, her zaman olmaya devam edecek ancak ilerde belki de endemik bir hastalığa dönüşmesini öngörüyoruz" dedi. 

Koronavirüs vakalarının düşmesinin ardından hastaneler haricinde kapalı alanlarda maske zorunluluğunun kalması kararını doğru bulmadığını dile getiren Alpay, "En azından kapalı ortamlarda maske kullanılmasının doğru olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

Toplumda aşıya karşı bir ilgisizlik başladığını söyleyen Alpay, Koronavirüs pandemisinin hala devam etttiğini ifade ederek yaşlı ve kronik hastalığı olanların hala risk altında olduğunu söyledi.

Koronavirüs için ancak endemik bir hastalığa dönüşmesi durumunda 'bitti' denilebileceğini sile getiren Alpay, bu durumda bile daha çok yaşlıların hayatını kaybedeceğini anlattı. 

30 ülkede 500'den fazla vaka tespit edilen Maymun Çiçeği virüsüne ilişkin de konuşan Alpay, bu virüsün tedavisinin olduğunu, bulaşmasının da zor olduğunu ifade ederek "Bu nedenlerle bu virüsün bir pandemiye dönüşmesini beklemiyoruz" dedi. 

Maskeler atıldı, kısıtlamalar kalktı

Pandemi gerçekten bitti mi?

Aşıya gerek kalmadı mı?

Maymun Çiçeği virüsü yeni bir pandemiye yol açar mı?

Candan Yıldız sordu, Prof. Alpay Azap yanıtladı.