Gündem

Prof. Sencer Ayata: 20 yıllık AKP iktidarında daha önce böyle bir karamsarlık görmedim

Toplum bilimci Prof. Dr. Sencer Ayata, Murat Sabuncu'ya yorumladı

10 Ağustos 2022 09:42

T24 Video Haber 

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sınavdan önce Yediiklim Yayınevi tarafından bilindiği skandalının ortaya çıkmasının ardından Türkiye'de sınav güvenliği tartışmaları yeniden başladı. KPSS soruları üzerinden yürüyen tartışmanın iktidar ve muhalefeti nasıl etkilediğini, AKP açısından seçim atmosferinde seçmenin davranışını nasıl etkileyeceğini değerlendiren Toplum Bilimci Sencer Ayata, ÖSYM’de siyasallaşma sorununa, eğitim sektörü üzerinden büyük bir rant ekonomisi olduğuna dikkat çekti. “Toplumun önemli bir bölümü ilk kez iktidar yönetemiyor" dediğini dile getiren Ayata, “Ekonomi toparlar algısı zayıfladı, 20 yıllık AKP iktidarında daha önce böyle bir karamsarlık görmedim" dedi.

ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nün yanı sıra Oxford ve Harvard üniversitelerinde de öğretim üyeliği yapan, CHP yönetiminde olduğu dönem CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu'nu kuran Prof. Dr. Sencer Ayata,  gündeme ilişkin son gelişmeleri Murat Sabuncu'ya yorumladı.

“ÖSYM’de de artık siyasallaşma sorunu var”

"Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KPSS skandalına müdahale etmesini, iktidara yakın medya tarafından 'büyük bir hassasiyet' diyerek takdim edildiğini" söyleyen Prof. Dr. Sencer Ayata cumhurbaşkanının,  ÖSYM başkanı ve beraberindeki tüm heyeti değiştirdiğini, yeni gelen ÖSYM başkanının KPSS soruşturmasını takip edeceğini ifade etti.

"Siyasi iktidarın özellikle son 5-10 senede iyice yerleşen temel özelliklerinin açıkça görüldüğünü" söyleyen Ayata, ÖSYM'nin yapısal olarak merkezileştiğine dikkat çekti. Liyakat boyutunun çarpıcı olduğunu vurgulayan Ayata, şimdiki ve daha önceki başkanların bir merkezden, bir makamdan atandığını belirtti. Ayata, "İster adına bugün saray ister Külliye, ister muhalefet ister siyasi iktidar deyin. Bu karar alma mekanizmalarının aşırı derece merkezileştiğini gösteriyor. Türkiye'nin merkeziyetçi siyasi yapısının birebir yansımasını ÖSYM'de görmemiz mümkün" dedi.

TIKLAYIN - KPSS skandalı: ÖSYM Başkanı'nı koltuğundan eden, sınavın iptaline giden süreçte neler yaşandı?

TIKLAYIN - KPSS’de ilk tespitler yapıldı

KPSS’de yaşananların “iktidar yönetemiyor” algısını güçlendirdiğini söyleyen Ayata, "Ekonomi toparlar algısı zayıfladı, 20 yıllık AKP iktidarında daha önce böyle bir karamsarlık görmedim" diye konuştu.

Prof. Dr. Sencer Ayata'nın, Murat Sabuncu'ya değerlendirdiği konu başlıkları şöyle;

“Eğitimde de ciddi bir rant gerçeği var”

“Aşırı merkeziyetçilik, rant ve siyasallaşma”

“Yapısal eşitsizlikler mevcut sınav sistemine yansıyor”

“ÖSYM’nin güvenirliği kayboldu”

“Ailelerin vicdanında büyük bir yara oldu”

“Ekonomi toparlar algısı zayıfladı”

“AK Parti iktidarı döneminde görmediğim bir karamsarlık var”

“Muhalefet gündem belirlemeye başladı”

“Türkiye maalesef orada verilen mesajları tartışmadı”

“Semboller önemli ama fikir de anlatılmalı”

“ CHP sosyo ekonomik alanda iddialı politikalar üretiyor”

“İktidar ekonomideki açığı diplomasiyle kapatmaya çalışıyor”

“Toplumun önemli bir bölümü ilk kez iktidar yönetemiyor diyor?"