Gündem

Erdoğan'ın Rusya ziyareti ve Fenerbahçe taraftarının "Vladimir Putin" tezahüratının yankıları

Barçın Yinanç ve M. Kaan Kurtuluş 'Dış politika ile İçli Dışlı'da  gündemdeki son gelişmeleri yorumladı

28 Temmuz 2022 12:28

T24 dış politika analisti Barçın Yinanç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 hafta önce görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek için 5 Ağustos'ta Rusya'nın Soçi kentine gitmesinin tahıl koridoru anlaşmasında açıklığa kavuşturulmayan konuların konuşulacağını söyledi.

Anlaşmada Türkiye'nin rolüne dikkat çeken Yinanç, anlaşmanın ayrıntılarını anlattı. Yinanç,  “Tahıl gemileri Ukrayna’ya dönerken Türkiye’deki bir limanda denetlenecek ancak bunun hangi limanda olacağına dair bilgi verilmedi. Normalde Yeni Kapı açıklarında olması konuşuluyor ama orada da muhalefetin itirazları var. Çünkü Montrö’de tek yetkili kurum Türkiye. Eğer Boğazlar içerisinde, Türkiye ve Birleşmiş Milletler birlikte bir denetim yaparsa o zaman Türkiye Montrö’deki yetkisini başka bir kurumla paylaşıyor durumuna düşüyor. Muhalefet, Türkiye’nin Montrö’deki yetkilerini erozyona uğratır mı? diye soruyor” dedi. 

"Erdoğan-Putin görüşmesi, pürüzlerin görüşmesi olarak görülebilir"

Yinaç, "Belki bu tür konular  tam da açıklığa kavuşturulmadığı için anlaşmanın uygulanmasının önünde bir takım riskler olduğunu görüyoruz. Ve bekli de tam da bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 Ağustos'ta Rusya'nın Soçi kentine gidecek ve orada Putin'le görüşecek. Bu daha çok tahıl anlaşmasının uygulamasına yönelik pürüzlerin görüşmesi olarak görülebilir" dedi. 

Fenerbahçe'nin "Vladimir Putin" tezahüratı

Dinamo Kiev maçında, Kiev'li bir futbolcunun abartılı gol sevinci sonrası, Fenerbahçe taraftarının bir bölümünün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin adına tezahürat yapmasının dış politikadaki yansımalarını yorumlayan Yinanç, "Fenerbahçe'den de hala durumu telafi edecek bir açıklama olmaması üzücü. Neyse ki Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi sosyal medya hesabından üzüntüsünü belirtiyor. Fenerbahçelilerin üzüntülerini ilettiğini not ettiğini görüyoruz" diye konuştu. 

Tahıl anlaşmasının yaşama şansı; zorluklar ön planda...

Erdoğan Soçi yolcusu; Fenerbahçe'nin "Vladimir Putin" tezahüratı

Türkiye-İran-Irak üçgeninde gerilim düşmüyor?

Barçın Yinanç ve M. Kaan Kurtuluş 'Dış politika ile İçli Dışlı'da  gündemdeki son gelişmeleri yorumladı.