Politika

Rusya uzmanı Hakan Aksay: Rusya'nın da Ukrayna'nın da barışmaya niyeti olmadığı bir dönemdeyiz

Rusya uzmanı Hakan Aksay, M. Kaan Kurtuluş'a yorumladı

21 Temmuz 2022 13:43

Rusya uzmanı Hakan Aksay, Rusya-Ukrayna savaşının uzun süreceğini ve tarafların şimdi barışmak istemediğini söyledi. Aksay, "Rusya'nın da Ukrayna'nın da barışmaya niyeti olmadığı bir dönemdeyiz. Bu cümleyi Mart'ta kuramazdım o zaman belki de barış olabilirdi. Şimdi ise Ukraynalılar 'Rusya'yı yenebiliriz' diye düşünüyorlar. Rusya'nın da derdinin Ukrayna'yı tümüyle almak olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Rusya ve Ukrayna savaşındaki son durumu da değerlendiren Aksay, "Ukraynalılar Tahıl krizini belki aşabilirler. Zamanla başka sorunlar da çıkabilir" diye konuştu. 

Aksay, "Rusya'nın derdinin Ukrayna'yı tümüyle almak olduğunu düşünüyorum" diyerek "Bu savaş çok uzun sürecek gibi... Kimse barışa yanaşmıyor tersine Batı özellikle güçlü silahları iletme konusunda biraz daha hızlanır ve Ağustos bunu iletirse Ukrayna'nın ciddi bir atağa geçmesi ve bazı kentleri geri alması ihtimali de olabilir. Hem Batı'da hem Rusya'da savaş ne zaman biter sorusunda 2023 çeşitli ayları arasında oynuyor ama uzun ve uzayacak bir savaş gibi bu." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye de kenarda kıyıda kalmaktan çok mutsuz değil"

Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirvesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin katılımı ile İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirildi.

Tahran Zirvesi'nin batı tarafından 'yalnız kalanların bir araya gelişi' olarak görüldüğünü söyleyen Rusya uzmanı Hakan Aksay "Rusya herhalde izolasyon konusunda İran örneğini inceleme derdinde. Rusya Batı tarafından izole edilmiş durumda. Türkiye ise Batı ve NATO topluluğunun bir parçası gibi görünüyor ama öz evlat da değil. Türkiye de kenarda kıyıda kalmaktan da çok mutsuz değil gibi zaman zaman. Bu avantajı kullanarak her tarafla ilişki kuruyor" yorumunu yaptı. 

Zirve'nin sonuçlarının çok etkili olmadığını ifade eden Aksay, "Uzun zamandır Putin iel Erdoğan'ın bir araya gelmesi bir olay. Liderler açısından bu tür fotoğraflar da önemli ama tarihi bir zirve olduğunu düşünmüyorum" dedi. 

Türkiye'nin Suriye'ye operasyon yapmasında İran ve Rusya'nın karşı olduğunu belirten Aksay, "Bu liderler risk almayı seven ve risk sınırlarında yürüyen liderler. O riskli alandan ufak bir hattan ilerleyerek kendi iktidarların başarısını oradan elde etmeye çalışıyorlar. Putin'in gittiği yol da öyle. Erdoğan için de artık bunlar çok kritik çünkü bütün dış politika etkinlikleri tümüyle iç politikaya ve seçimlere yönelik" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan-Putin görüşmesinin şifreleri...

Tahıl açmazı çözüme yakın mı?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde neler oluyor?

Rusya uzmanı Hakan Aksay, M. Kaan Kurtuluş'a yorumladı.