Politika

Erdoğan: 2002'de bir haftada yaptığımız ihracatı artık bir günde yapıyoruz, klavye ekonomistleri bunları görmüyor olabilir

"Liyakat, adalet, hak hukuk diye ahkam kesenler bugün nepotizmin kitabını yeniden yazıyor"

08 Haziran 2024 15:12

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2002'de bir haftada yaptığımız ihracatı artık bir günde gerçekleştiriyoruz. İhracat yapmayan ilimiz kalmadı. Klavye ekonomistleri, bunları görmüyor olabilir. Fildişi kulelerde ahkam kesenler, bunları anlamıyor olabilir" dedi. Enflasyonda en zor dönemin artık geride kaldığını söyleyen Erdoğan, "Şimdi programın sonuçlarını daha net göreceğimiz yeni bir döneme, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Geçmişte enflasyonu nasıl tek haneye indirdiysek, inşallah aynı başarıyı tekrar yakalayacağız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Türkiye ekonomisi, bu sürecin sonunda çok farklı bir lige yükselecektir. Gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı olumsuz etkileyen belirsizliklerden kurtulduğumuzda, yeni dönemin baş aktörü Türkiye olacaktır" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 31'inci Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İhracat yapmayan ilimiz kalmadı"

Bizim kültürümüzde marifet iltifata tabidir. Bu ülkenin herhangi bir vatandaşının rakamların ortaya koyduğu başarıdan gurur duymaması mümkün değildir. 150 bin ihracatçımızın her birine Türk Malı damgası taşıyan ürünleri dünyanın dört bir yanına ulaştırdıkları için teşekkür ediyorum. Yürüttüğünüz çalışmalarda daima yanınızda oldum. Kapımızı sizlere sonuna kadar açık tuttuk. Her meselenizde bizzat ilgilenmeye, sorunlarınıza pratik çözümler bulmaya gayret ettik. Siz çalıştınız, biz de size yardım ettik. Siz ihraç ettiniz, biz de sizin işlerinizi kolaylaştırdık. Ülkemizi ziyaret eden devlet ve hükümet başkanlarıyla yaptığımız her görüşmenin gündeminde sizlerin talepleri vardır. Anlaşmalarla, forumlarla, fuarlarla, ülkemizin dünyanın geri kalanı arasında ticari köprüler kurduk. 36 milyar dolar ihracat yapan ülkeden bugünkü seviyelere sizlerle beraber getirdik. 2002'de bir haftada yaptığımız ihracatı artık bir günde gerçekleştiriyoruz. İhracat yapmayan ilimiz kalmadı. 48 ilimizde ilk 1000 ihracatçı arasına girecek ölçüde ihracatçımız bulunuyor. Klavye ekonomistleri bunları görmüyor olabilir. Fildişi kulelerde ahkam kesenler bunları anlamıyor olabilir.

"İhracat, Türk ekonomisinin lokomotifidir"

Biz başkalarının ne dediğine değil, size bakıyoruz, sizinle yol yürüyoruz. İnşallah bundan sonra da yoldaşlığımızı güçlendirerek devam edeceğiz. Şahsım ve yakın mesai arkadaşlarım sizlerin destekçisidir. Halkımız da iş dünyasıyla reel sektörle arasına mesafe koyanlarla ama kimse kusura bakmasın biz de aramıza mesafe koymaktan çekinmeyiz. İhracat, Türk ekonomisinin lokomotifidir. Türkiye tüketerek değil üreterek istihdam oluşturarak büyümek zorunda olan bir ülkedir. Türkiye'nin tanıtımına imkan sağlıyorsunuz. Kimsenin bu emekleri heba etmesine, engellemesine izin veremeyiz.

"İhracatta güzel bir yıl geçirdik"

Türkiye'nin dış ticarette yazdığı başarı hikayesini yalnızca biz değil, rakamlar da çok net şekilde söylüyor. 2023 senesinde ihracatta güzel bir yıl geçirdik. 2023 yılını 255.4 milyar dolar mal ihracatı, 101.7 milyar doları hizmetler ihracatı olmak üzere toplam 355 milyar dolar ihracatla kapattık. Geçen sene Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık. 24,1 milyar dolarlık Mayıs ayı ihracatımız tarihin en yüksek Mayıs ayı ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti. Bu rekor yeni bir rekoru da beraberinde getirdi. Mayıs ayı ihracatımız tüm ayların en yüksek ihracat değeri oldu. Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatımız, 260.1 milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artışla yine rekor kırdı. İthalatımızdaki düşüş eğilimi Mayıs'ta da devam etti. 2024 Mayıs ayında ihracattaki artış ithalattaki azalışla birlikte dış ticaret açığımız yıllık bazda yüzde 47,8 düşüş gösterdi. 2024'ün ilk 5 ayında ise mal ihracatında net 4.6 milyar dolar artış sağlandı. Dış ticaret açığımızdaki iyileşme sürüyor. Dış ticaret açığımız 19.2 milyar dolar azaldı. 

"Sizlerle birlikte başaracağız"

Yılın ilk 3 ayında hizmet ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış göstererek 19,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Yılın ,ilk 5 ayında hizmet ihracatımızın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 36,2 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyoruz. Yıllıklandırılmış olarak, 2024'ün ilk 3 ayı sonunda 103,2 milyar dolar olan hizmet ihracatımızın, ilk 5 ay sonunda 104,3 milyar dolara yükseleceğini öngörüyoruz. Cari işlemler açığındaki iyileşme, dış ticaret dengesindeki iyileşme, ticaret ortaklarımızda toparlanma ve turizm gelirlerindeki artışla, orta vadeli program hedeflerinden çok daha iyi gerçekleşecek. Cari açıktaki azalma hem rezerv birikimini müspet etkileyecek, hem de finansal istikrara destek olacaktır. 2024 sonunda mal ihracatımızı 267 milyar dolara ve hizmet ihracatımızı ise 110 milyar dolara mutlaka taşıyacağız. Bunu da son 21 yıldır olduğu gibi yine sizlerle birlikte başaracağız. 

"Eximbank'ın sermayesini güçlendirdik"

Kıymetli dostlar, ihracata ve ihracatçılarımıza verdiğimiz desteğin artarak devam etmesi, Türkiye'ye farklı bir ivme kazandırmıştır. İhracatımızın katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirilmesini arzu ettiğimizi farklı vesilelerle ifade ettik, firmalarımızın finansman sorununa çözüm bulunmasının ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Hazine bakanlığımız ve Merkez Bankamız, ihracatçılarımızın finansman imkanlarını geliştirmek için farklı formüller üzerinde çalışıyor. Sürekli yeni teşvikler ve destekleri devreye alıyoruz. Eximbank'ın sermayesini güçlendirdik. Son bir yıl içinde toplam 22 milyar liralık nakdi sermaye artışı oldu. Böylece Eximbank, 70 milyar liralık sermaye ile size daha fazla hizmet etme imkanına kavuştu. Eximbank vasıtasıyla 2023 yılında ihracatçılarımıza toplam 42 milyar dolar destek olduk. 2024'te bu desteği 50 milyar dolara çıkarmayı umuyoruz. 

"Döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdik"

Sizlere müjdeli haber vermek istiyorum. İhracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdik. Bu düzenleme Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Tüm ihracat ailesine hayırlı olmasını diliyorum.

"Nepotizmin kitabını yeniden yazıyorlar"

Bölgemizde yaşanan sıcak çatışmalar, 6 Şubat depremlerinin 104 milyar dolarlık mali faturasına rağmen, küresel ekonominin içinden geçtiği fırtınalı dönemi başarıyla yönetiyoruz. Geçen sene tüm taraflarla görüşerek hazırladığımız Orta Vadeli Plan (OVP) ve 12. Kalkınma Planı'yla ekonomideki yol haritamızı sizlerle paylaştık. Popülizmin zirveye çıktığı 31 Mart seçimleri sürecinde, Türk ekonomisine ilave yük oluşturacak afaki adımlardan uzak durduk. Seçim kazanmak uğruna milletimize yalan söyleme, vaat dağıtmalara başvurmadık. Seçim meydanlarında olmadık sözler verenler, bugün verdikleri sözleri tutmak yerine sadece miting yapıyor, ipe un seriyor, milleti oyalamanın yollarını arıyor. Liyakat, adalet, hak hukuk diye ahkam kesenlerin bugün nepotizmin kitabını yeniden yazdıklarını görüyoruz. Şehirlerine hizmet etmesi gerekenler, sadece hısım akrabaya çalışıyor. Biz siyasi olarak etik dışı olan yolların hiçbirine tevessül etmedik. Biz siyaseti ülkemize ve milletimize hizmet için yapıyoruz. Biz bedel ödesek de milletimize bedel ödettirmemenin derdindeyiz.

"Dezenflasyon sürecine giriyoruz"

Önceliğimiz bu ülkeyi hayat pahalılığı sorunundan temelli kurtarmaktır. Enflasyonu düşürmek için para, maliye ve gelirler politikalarını uyum içinde yürütüyoruz. Ekonomi programımızın ilk yılı, geçiş yılıydı ve bu dönemi öngördüğümüz şekilde başarıyla tamamladık. Enflasyonda en zor dönemin artık geride kaldığına inanıyoruz. Şimdi programın sonuçlarını daha net göreceğimiz yeni bir döneme, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Geçmişte enflasyonu nasıl tek haneye indirdiysek, inşallah aynı başarıyı tekrar yakalayacağız. Büyüme tarafında da hamdolsun oranlar olumlu seyrediyor. Deprem felaketine rağmen yüzde 4,5'lik büyüme kaydettik. Milli gelirimiz cari fiyatlarla ilk kez 1 trilyon doları aştı. Türkiye ekonomisi nominal değerle dünyada 17'inci satın alma gücünde ise 11'inci sırada yer alıyor.

"Programımız meyvelerini veriyor"

Türkiye'nin görünümü ciddi şekilde iyileşiyor. Programımız meyvelerini veriyor. Merkez Bankamızın brüt rezervleri 31 Mayıs itibariyle, 45,2 milyar dolar artışla 143,6 milyar dolara yükseldi. Ekonomi programımızın oluşturduğu güven ve öngörülebilirlik sayesinde uluslararası doğrudan yatırımlarda güçlü canlanma göreceğimize inanıyorum. Yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi için zaman kaybetmeden adım atacağız.

"Yeni dönemin baş aktörü Türkiye olacak"

Ülkemizin CDS primi 266 baz puana kadar geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışı ve görünüm adımlarını sizler de yakından takip ediyorsunuz. Uzun vadeli düşük faizli kaynaklar tüm girişimcilerimizin emrinde olacaktır. Türkiye ekonomisi, bu sürecin sonunda çok farklı bir lige yükselecektir. Gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı olumsuz etkileyen belirsizliklerden kurtulduğumuzda, yeni dönemin baş aktörü Türkiye olacaktır. Biz işimize bakalım, ihracat hedeflerimizi gerçekleştirmeye odaklanalım. Sokaktaki vatandaşı yanlış yönlendiren muhterislere asla meydanı terk etmeyeceğiz. İnşallah bundan sonra ekonomi ekibimiz, başta ihracatçılarımız olmak üzere iş dünyasını daha sık bilgilendirecek.