Ekonomi

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir: TÜİK'in enflasyon hesabı bizi ancak yoksullaştırır

"Ücretlilerin milli gelirden aldığı pay tarihi düşüşte"

06 Eylül 2022 14:16

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in ağustos ayı enflasyonu yüzde 80'i aştı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)'ın ağustos enflasyon rakamı ise yine farklı; yüzde 181. 

Enflasyon rakamları arasındaki farkı yorumlayan Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir "TÜİK'in enflasyon rakamlarına göre hayat dizayn ediliyor. İşçilerin ücretleri, maaşlar, sözleşmeler buna göre düzenleniyor. ENAG da kendisi açısından enflasyonu açıklıyor, iyi de yapıyor. TÜİK'in bu fark nereden kaynaklanıyor diye kendisinin bakması lazım" diye konuştu. 

Enflasyon hızındaki artış hızındaki düşüşe de açıklık getiren Birol Aydemir, baz etkisine dikkati çekerek, "enflasyonun nereden nereye geldiğini konuşmak lazım" diye konuştu. 

Türkiye'nin gıda enflasyonunda dünyada dördüncü sıraya geldiğini hatırlatan Birol Aydemir, enflasyonun yoksulluğu artırdığını, ücretlilerin milli gelirden aldığı payın tarihi düşüşte olduğunu söyledi. 

Enflasyon nedeniyle yıl sonunda işçi, memur ve emeklilere yapılacak zamma da değinen Birol Aydemir, "Para aldanması" gerçeğine vurgu yaparak, "TÜİK'in bu enflasyon hesabı bizi ancak yoksullaştırır" diye konuştu. 


Kara kış geliyor...

Zorunlu harcamalar artacak...

İktidar yıllık hedefini yüzde 65 olarak açıklasa da yüzde 80'i aşan enflasyon düşer mi?

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, T24 Youtube kanalında Candan Yıldız'a yorumladı.