Ekonomi

Yeni ekonomik tedbirler | Eski TÜİK Başkanı: Bunlar hiçbir sorunu çözemez; iş daha yüksek enflasyon, daha yüksek faiz ve daha yüksek kurla bitecek”

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, Candan Yıldız’a yorumladı

10 Haziran 2022 11:51

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, hükümetin dün gece açıkladığı yeni ekonomik tedbirleri yorumlarken açıklanan önlemler için “Bunlar hiçbir sorunu çözemez; iş daha yüksek enflasyon, daha yüksek faiz ve daha yüksek kurla bitecek” dedi. 

İktidarın sorunların temel kaynağı olduğunu dile getiren Aydemir, “Bütün sorunları iki temel kaynağı var. Bir tanesi 2018’de geçtiğimiz başkanlık sistemi çünkü bütün kararları tek kişi veriyor. Ortak akıl devre dışı. İkincisi kurumların bağımsızlığı bitti ve kurumlar bilerek isteyerek çökertildi. Dolayısıyla iktidarın zihniyet problemi ve sistemin işleyiş problemi var. Bu ikisi birleştiğinde iktidar bizatihi sorunun kaynağı oluyor” diye konuştu. 

"Bu iktidarın politikası faizle mücadele değil, belli gruplara gelir transferidir”

İktidarın faizle mücadelesinin gerçekçi olmadığını, “Faiz sebep, enflasyon sonuç” politikasının uygulanmaya başladığından beri faizlerinin çok daha fazla arttığını söyleyen Aydemir, “Faizler ne oldu? Merkez Bankası faizi yüzde 14 oldu ama gerçek piyasada faiz şu anda 26-27 oldu. Tam 10 puan arttı. Faizle mücadele ediliyordu ya fiilen faiz yüzde 65 arttı. Sonra Kur Korumalı  Mevduat geldi bununla birlikte 3 aylık faiz yüzde 18 oldu. Bunun yıllığı yüzde 90’dan fazla yapıyor. Daha önce 3 aylık faiz yüzde 18 iken şu an yüzde 90’ın üzerinde. Bütçedeki faize bakalım. Bütçede faiz ödemesi 2010’lardan itibaren yıllık 50 milyar civarındaydı. Şimdi ne oldu geçen yıl sadece 1 yıllık 180 milyar faiz ödendi. Gelecek sene için öngörülen rakam 240 milyar ama gerçekleşen rakam 300 den az olmayacak” dedi. 

Aydemir, “Bu durumda kim faizci. Faizler4 3-4 yılda tam 6 kat arttı, kim faizci söylesinler. Bu iktidarın politikası faizle mücadele değil, belli gruplara gelir transferidir” ifadelerini kullandı. 

"Sonuç hep daha yüksek enflasyon daha yüksek faiz ve daha yüksek kurla bitecek"

İktidarın açıkladığı yeni ekonomik tedbirlerden Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi, tüketici kredilerine vade sınırlaması programlarının ne anlama geldiğini anlatan Aydemir, buna benzer uygulamaların geçmişte uygunlandığını ama başarısız olduğunu belirterek  şöyle konuştu: 

“Bu yeni uygulamanın nasıl olacağını bilmiyoruz. Gece yarısı bu kararlar açıklanır mı ya? Gece yarısı olağanüstü bir durum veya kriz olunca böyle açıklamalar olur. Bir duyuru yapıldı maliye bakanlığından hani çok önemliydi şöyleydi böyleydi. Her önemli kararı Erdoğan veya bakanlar açıklarken bunu niye kurum açıkladı? Bu da merak konusu, herhalde sahiplenmek istenilmedi. 15 haziranda talep toplayacağız dediler ama daha hiçbir şey belli değil. Kur Korumalı Mevduatı da açıkladılar haftalar sonra mevzuat hazırlandı. Önce gerçek kişiler denildi sonra tüzeller de girdi sonra yurt dışındakiler de girdi. 15 Hazirana kadar herhalde gelen eleştirilere göre mevzuat oluşturacaklar. İktidar zaten yeni bir şey bulamıyor geçmişte başarılı başarısız bakmadan ne uygulanmışsa biraz değiştirip getiriyorlar. Getirdikleri çözüm önerisi sorunu çözemez. Sonuç hep daha yüksek enflasyon daha yüksek faiz ve daha yüksek kurla bitecek. Sorun konuşmaları, icraat yapılmadığı gibi konuşarak ekonomiyi bozuyorlar. Sussalar kurumlara karışmasalar zaten sorun çözülecek. Sorun kendileri”

Ekonomide buhran, iktidardan gece açıklanan önlemler

Tedbirler önden duyuruldu dolar indi, tedbirler açıklandı dolar yükseldi

Ne olacak ?

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, Candan Yıldız’a yorumladı.