Dünya

Çatışmaların 26. günü | Refah Sınır Kapısı, savaşın 26. gününde yabancıların geçişi için açıldı; Hamas, esir takası için "ateşkes" şartı koydu

01 Kasım 2023 07:54

T24 Dış Haberler

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas'ın 26. gününde ilk kez Gazze ve Mısır'ı birbirine bağlayan Refah Sınır Kapısı açıldı. 500 kadar yabancı uyruklu ve çifte pasaport sahibinin, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçeceği bildirildi. Ayrıca Mısır, Gazze'deki en ağır yaralı 81 kişi için Refah Sınır Kapısı'na 15 kilometre uzaklıktaki Şeyh Züveyd'de her biri 20 yataklı dört çadırdan oluşan bir sahra hastanesi ve 12 tıbbi karavan kurdu. 

TIKLAYIN | Refah Sınır Kapısı; yabancı uyruklular, çifte pasaport sahipleri ve bazı ağır yaralıların geçişi için 7 Ekim'den beri ilk kez açıldı

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Gazze'nin en büyük telekomünikasyon sağlayıcısı Paltel, X üzerinden yaptığı açıklamada, uluslararası erişimin tekrar kesilmesi nedeniyle Gazze Şeridi'nde iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini bildirdi.

Bolivya, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini belirtirken; komşuları Kolombiya ve Şili de istişarelerde bulunmak üzere büyükelçilerini  ülkesine geri çağırdı.

Gazze Şehri'nin eteklerindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na İsrail tarafından en az altı hava saldırısı düzenlendi. Yerleşim alanları vurulurken 50'den fazla kişinin öldüğü, yaklaşık 150 kişinin yaralandığı belirtildi. 

Hamas, İsrail'in dünkü Cibaliya Mülteci Kampı saldırısında 7 rehinenin öldüğünü iddia ettiği bir açıklama yaptı. 

Cibaliya'ya yönelik saldırıdan önce Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre; Gazze'deki bombardımanlarda 3 bin 638'si çocuk olmak üzere en az 8 bin 796 Filistinli hayatını kaybetti.

İşte savaşın 26. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

07.00 | T24'ün bu canlı blogu sona erdi. Canlı gelişmeleri yeni blogdan takip edebilirsiniz.

03.21 | UNRWA: 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 70 çalışanımızı kaybettik

02.55 | Yemen'deki Husiler: Çok sayıda İHA'yı İsrail yönüne fırlattık

Yemen'deki Husiler, çok sayıda insansız hava aracını (İHA) İsrail içlerindeki birçok hedefe doğru fırlattıklarını duyurdu. 

Gazze'de İsrail saldırıları durana dek askeri operasyonlarının süreceğini belirten Husilerin askeri sözcüsü Seri, saldırıyı zulüm altındaki Filistin halkının zaferi, Yemen halkı ve ümmetin tüm halklarının istekleri ve çağrılarına icabet için yaptıklarını vurguladı.

01.48 | DSÖ: Gazze Şeridi'ndeki ana kanser merkezi şu anda faaliyet göstermiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin şu anda faaliyet gösteremediğini belirterek hayat kurtarmak için acil destek çağrısında bulundu.

00.03 | BM, İsrail'in Gazze'deki mülteci kampına saldırılarının "savaş suçu" olabileceğini açıkladı

20.58 | BBC, İsrail'in Gazze'de sivillerin göç etmesini istediği güney bölgesini vurduğunu doğruladı

20.36 | Mısır: Gazze'deki yaralılardan ilk grup Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı

Mısır Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nden 117'si yabancı uyruklu çok sayıda yaralının olduğu ilk grubun Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptığını duyurdu.

19.17 | Hamas: Gazze'nin kuzeyinde 2 İsrail tankını imha ettik

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun'un Ziraat Okulu bölgesinde iki İsrail tankının, üç "Yasin-105" anti-tank roketi kullanılarak imha edildiği belirtildi.

18.30 | Lavrov: Rusya, İsrail-Filistin krizinde ateşkesin bir an önce sağlanması tutumunu teyit ediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın, İsrail-Filistin krizinde ateşkesin bir an önce sağlanması, sivillerin korunması, uluslararası insancıl hukuk normlarına saygı duyulması, insani koridorların açılması, Gazze Şeridi'nden tahliye eylemlerinin organize edilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki tutumunu bir kez daha teyit etti.

18.27 | Gazze'den ayrılan yabancı pasaportlu kişi sayısı 335'e yükseldi 

Gazze Şeridi’nden, Mısır’a geçen yabancı pasaport sahibi yolcuların sayısı 335’e, tedavi için Mısır’a götürülen yaralıların sayısı da 76’ya yükseldi.

17.58 | Hamas: Esir takası için ateşkes sağlanmalı 

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ordusunun bombardımanını yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlere ilişkin müzakerelerin başlaması için bir ateşkes sağlanması gerektiğini belirtti.

17.55 | Almanya: İsrail, Hamas'a karşı mücadelesini orantılı şekilde yürütmeli 

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, İsrail'in Hamas'a karşı mücadelesinde "orantılı" olması gerektiğini söyledi.

Fischer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, "İsrail dün Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladı ve yüzlerce ölü ve yaralı var. Alman hükümeti bunu kınıyor mu ve bu eylemi orantılı görüyor mu?" sorusu üzerine, bu saldırıyı medyadan takip ettiğini ve ölü sayısı gibi bilgilerin henüz belirsiz olduğunu söyledi.

İsrail'in Hamas'a karşı uluslararası hukuk çerçevesindeki meşru savunma hakkını uygularken sivil halkın korunmasının ön planda olması gerektiğine işaret eden Fischer, "Hamas'a karşı mücadelenin orantılı şekilde yürütülmesi elzemdir" dedi.

16.58 | Hamas, 4 İsrail askeri aracını imha ettiklerini açıkladı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail askerlerini hedef aldıklarını ve 4 İsrail askeri aracını imha ettiklerini açıkladı.

16.47 | Gazze'den 110 yabancı pasaport sahibi yolcu ayrıldı, 17 ambulans Mısır'a gitti

İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nden 110 yabancı pasaport sahibi yolcunun Refah Sınır Kapısı üzerinden ayrıldığı ve Ürdün'ün Gazze'den vatandaşlarını tahliye etmeye başladığı açıklandı. İsrail saldırılarında yaralananları taşıyan 17 ambulansın Mısır'a geçtiği bildirildi.

16.16 | Gazze Şeridi'nde 12 saat aradan sonra internet erişimi aşamalı olarak sağlanıyor

İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde 12 saat aradan sonra iletişim ve internet erişiminin aşamalı olarak sağlanmaya başlandığı bildirildi.

15.44 | Gazze Şeridi'ndeki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi çalışmalarını durdurdu

Filistin Sağlık Bakanlığı, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin İsrail saldırıları nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

15.12 | Fransız milletvekili Panot: Netanyahu, işlediği savaş suçlarının hesabını UCM'de verecek

Fransa'nın önde gelen muhalif isimlerinden ve Boyun Eğmeyen Fransa Partisinin (LFI) Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işlediği savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) hesap vereceğini söyledi.

15.41 | Bakan Fidan: Gazze'ye yönelik kuşatma ve saldırılar uluslararası hukukun açıkça ihlali

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile ortak basın toplantısında konuştu. Fidan, "Tüm dünyanın gözü önünde acımasızca ve alenen katledilmekteler. Mülteci kampları, okullar, ibadethaneler, hastaneler bile maalesef hedef alınmakta. Gazzeli kardeşlerimize yönelik bu insanlık dışı kuşatma ve saldırılar uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Artık Batı bu noktada moral üstünlüğünü tamamen kaybetmiş durumda. Buradan sonra başka gidecek bir yer yok. Daha fazla insanın, zulmün devam ettiği ve buna da kılıf üretilmeye çalışıldığı bir noktada ortaya konan tüm mazeretler artık tükenmiş durumda" dedi.

15.37 | AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Cibaliya saldırı açıklaması: Dehşete düştüm

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Kampı'na yönelik saldırısındaki can kayıpları karşısında dehşete düştüğünü, sivillerin korunmasının ahlaki ve yasal yükümlülük olduğunu bildirdi.

15.35 | İsrail ordusu, Lübnan sınırında "saldırı hazırlığındaki bir grubu" hedef aldığını bildirdi

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail tarafına tanksavar füzesiyle saldırı düzenleme hazırlığında olan bir grubun tespit edildiği iddia edildi. Söz konusu grubun İsrail ordusuna ait bir tank ile hedef alındığı kaydedildi.

15.31 | Ürdün ve BAE'den uluslararası topluma, Gazze için acil müdahale çağrısı

Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, uluslararası topluma, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

15.30 | Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik bugün öğlen saatlerinde gerçekleştirilen İsrail saldırısında yüzlerce kişinin enkaz altında kaldığından korkuluyor. Yaklaşık 25 konutluk bir yerleşim yerinin hedef alındığı saldırıyla ilgili kaynaklara internet ve telefon kesintisi nedeniyle ulaşılamıyor. 

TIKLAYIN | Cibaliya Mülteci Kampı'na 24 saat geçmeden ikinci saldırı!

15.20 | Yaralılar ve ilk grup yabancı pasaportlu kişiler, Mısır'a tahliye edildi.

7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana ilk kez yaralılar Mısır'a tahliye edildi. İlk tahliyeler, 81 yaralı için gerçekleşti. 

Gazze Şeridi'ndeki Nasser Hastanesi'nin müdürü Nahed Abu Taeema Reuters'a yaptığı açıklamada, hastanesinden Mısır'a tahliye edilen 81 kişi arasında 19 ağır yaralı hastanın da bulunduğunu söyledi.

Abu Taeema, "Bunlar, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere, imkanların yetersizliği nedeniyle burada yapılamayan ileri ameliyatlar gerektiriyor" dedi.

Ayrıca ilk grup yabancı pasaportlu, Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek Mısır'a ulaştı. 

15.00 | Refah Sınır Kapısı'nın açıldığı anlara ait görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. 

14.35 | Ölü sayısı artıyor. 

Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 3 bin 648'i çocuk olmak üzere 8 bin 796 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

14.30 | Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik ikinci bir saldırının daha yaşandığı aktarılıyor. 

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Al Jazeera'den Safwat Kahlout, "Saldırının gerçekleştiği söylenen el-Falouja bölgesi Cibaliya mülteci kampının en kalabalık bölgelerinden biri. Kaynaklara ve akrabalarımıza ulaşmaya çalışıyoruz ancak iletişim kesintisi nedeniyle şu anda daha fazla bilgi alamıyoruz" dedi. 

14.20 | Hakan Fidan'dan Gazze'den tahliyeler için açıklama

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "500 civarında yabancı ülke vatandaşının Gazze'den çıkışı için mutabakata varıldı. Aralarında Türk vatandaşları olması için de şu anda müzakerelerimiz devam ediyor" açıklamasında bulundu. 

14.05 | Husiler, İsrail'e savaş ilan etmelerinden bir gün sonra füze ve İHA saldırılarını gösteren bir görüntü yayımladı. 

14.00 | 70 yardım kamyonundan oluşan bir konvoy daha Mısır'dan Gazze Şeridi'ne ulaşmak üzere Refah Sınır Kapısı'ndan geçmek üzere bekliyor. 

13.35 | Sina'da sahra hastaneleri kuruldu.

Gazze'den Mısır'a taşınacak 81 ağır yaralı için Sina'da, Refah'a 15 kilometre mesafedeki Şeyh Züveyd'de her biri 20 yataklı dört çadırdan oluşan bir sahra hastanesi ve 12 tıbbi karavan kuruldu. 

Kaynaklar, Şeyh Züveyd ve biraz daha uzaktaki El Ariş'teki hastanelerin de Gazzeli hastaları kabul etmeye hazırlandığını, daha zor vakaların ise İsmailiye'ye gönderilmesinin beklendiğini söyledi.

Sınırdaki bir kaynak 40 ambulansın tahliye operasyonlarına katılmak üzere sınır kapısında bulunduğunu söyledi.

13.15 | Refah'tan 500 kişi geçecek

Mısırlı bir güvenlik kaynağı Reuters'e yaptığı açıklamada, bugün 500 kadar yabancı pasaport sahibinin Gazze'den Mısır'a Refah Sınır Kapısı'ndan geçeceğini söyledi.

Anlaşma ve tahliyeler hakkında bilgi sahibi olan ikinci bir kaynak ise Gazze şeridinden ayrılacak 500 kişilik bir liste olduğunu ancak Reuters'in haberine göre hepsinin Çarşamba günü çıkmasının beklenmediğini söyledi.

Refah üzerinden Gazze'den ayrılacak 500 kişilik listede Japonya, Avusturya, Bulgaristan, Endonezya, Ürdün, İtalya, Yunanistan, Avustralya ve Çekya vatandaşlığına sahip Filistinliler yer alıyor.

Listede ayrıca İspanya, İtalya, Filipinler, Haiti, Almanya, ABD, Tayvan, Japonya, Avusturya, Meksika, Fransa, Kenya, Nijerya, Güney Afrika, Ermenistan, Uganda, Gana, Ürdün, Sierra Leone, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda ve Avustralya pasaportlarına sahip farklı STK'lar için çalışan kişiler de yer alıyor.

12.05 | Hamas: Dünkü mülteci kampı saldırısında 7 rehine öldü

Hamas, İsrail'in dün Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında 7 rehinenin öldüğünü ve ölen rehinelerden üçünün yabancı olduğunu iddia etti. 

11.25 | Gazze'den Mısır'a ilk geçişler

TIKLAYIN | Refah Sınır Kapısı; yabancı uyruklular, çifte pasaport sahipleri ve bazı ağır yaralıların geçişi için 7 Ekim'den beri ilk kez açıldı

Yabancı uyrukluların ve çifte pasaport sahiplerinin Gazze'den Mısır'a Refah üzerinden çıkabildiğine ilişkin görüntüler yayımlandı.

Öte yandan AFP'nin geçtiği görüntülerde Refah sınır kapısında uzun ambulans kuyrukları ve tekerlekli sandalyedeki çok sayıda insan görülüyor. Mısır en ağır yaralılardan 81'ini içeri alacağını açıkladı.

10.30 | Reuters: Katar; Mısır, İsrail ve Hamas arasında bazı kişilerin Gazze'den ayrılmasına izin veren bir anlaşmaya aracılık etti

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Katar; Mısır, İsrail ve Hamas arasında bazı kişilerin Gazze'den ayrılmasına izin veren bir anlaşmaya aracılık etti. 

Kaynağa göre, ABD ile koordinasyon içinde yapılan anlaşma uyarınca, yabancı pasaport sahiplerinin ve bazı ağır yaralıların Gazze'den ayrılmasına izin verilecek.

Açılışın bazı Filistinlilerin Mısır hastanelerinde tedavilerinin tamamlanmasına olanak sağlayacağı bildirildi.

Kaynak, geçişin tahliyeler için ne kadar süre açık kalacağına dair bir zaman çizelgesi olmadığını söyledi.

10.15 | Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin New York ofisi direktörü Craig Mokhiber, Gazze'de Filistinli sivillere yönelik soykırım olarak nitelendirdiği olayları önleme görevinde BM'nin "başarısız" olduğunu belirterek görevinden ayrıldı. Zaten emeklilik vakti gelmiş olan Mokhiber ayrıca ABD, İngiltere ve Avrupa'nın büyük bölümünü "korkunç saldırıda tamamen suç ortağı" olduğunu söyledi.

TIKLAYIN | BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin New York Direktörü'nün, emekliye ayrılırken yazdığı mektup gündemde: Apartheid'a son verilmesini desteklemeliyiz

09.30 | Cibaliya'daki İsrail saldırısına öfke büyüyor; Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesti; Kadirov, İsrail karşıtı gösterilerde "vur emri" verdi | Dünya Basınında Bugün

08.45 | IDF: Gazze Şeridi'ndeki kara faaliyetleri devam ediyor, bir aydan kısa süre içinde Gazze'de 11 bin hedef vuruldu

IDF, sosyal medya platformu X'te yayımladığı kısa bir güncellemede "Gazze Şeridi'ndeki kara faaliyetlerinin devam ettiğini" ve bir aydan kısa bir süre içinde Gazze'de 11 bin "hedefi" vurduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca "IDF'nin birleşik güçleri gece boyunca Gazze Şeridi boyunca Hamas teröristlerinin operasyonel karargahları ve birlikleri de dahil olmak üzere çok sayıda terörist hedefe saldırdı" denildi.

08.00 | Şifa ve Endonezya hastanelerinin yakıtları birkaç saat içinde tükenecek.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kidra, Reuters'a, Gazze'deki Şifa Tıp Kompleksi ve Endonezya Hastanesi'ndeki jeneratörlerin yakıtının birkaç saat içinde tükeneceğini söyledi. Sözcü, Gazze'deki benzin istasyonları sahiplerine mümkünse bu iki hastaneye acilen yakıt takviyesi yapmaları çağrısında bulundu.

07.00 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e gidiyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu hafta yeni bir Orta Doğu gezisina başlayacak. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Bakan Blinken Cuma günü İsrail hükümetinin üyeleriyle görüşmek üzere İsrail'e gidecek ve ardından bölgede başka duraklara uğrayacak" dedi ve daha fazla ayrıntı vermedi.

06.30 | Gazze'de iletişim ve internet yeniden tamamen kesildi

Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.

01.10 | İnsani yardım taşıyan 59 tır daha Gazze'ye ulaştı 

İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye insani yardım taşıyan 59 tır daha ulaştı
Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana gönderilen yardım tırı sayısı 217 oldu ancak bölgeye

00.22 | Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katıldı

00.06 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladığını kabul etti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda iki binanın yıkıldığı ve çok sayıda sivilin can verdiği saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söyledi.