Dünya

Çatışmaların 20. günü | Hamas, Tel Aviv'e roket saldırısı düzenledi; Gazze'de 940'ı çocuk olmak üzere bin 650 kişi enkaz altında

26 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir kez daha İsrail'in Gazze'ye bir kara harekâtına hazırlandığını söyledi ama yine tarih sunmadı. Hamas, Tel Aviv'e roket saldırısı düzenledi. Filistin Kızılayı'nın yaptığı açıklamaya göre, Gazze Şeridi'nde 940'ı çocuk olmak üzere bin 650 kişi enkaz altında.  

Tel Aviv'de savaşla ilgili açıklamalarda bulunan İsrail lideri, "Bu sadece başlangıç" dedi. İsrail ordusu, kendilerinin harekâta hazır olduklarını ve siyasi kararı beklediklerini söyledi. 

İsrail kara kuvvetleri Hamas mevzilerine saldırmak üzere gece boyunca Gazze Şeridi'ne büyük bir saldırı gerçekleştirdi. Söz konusu baskın, 20. gününe giren Gazze savaşı sırasında daha önce gerçekleştirilenlerden daha büyük olarak nitelendirildi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Gazze'de ise hastaneler, jeneratörlerine koyacak yakıtları iyice azaldığı için acil servisler dışında tüm departmanlarını kapatmaya başladı. Gazze'ye uyguladığı abluka ile bölgeye gıda, su, elektrik ve yakıt girmesini önleyen İsrail, Hamas'ın bölgedeki yakıtı kendileri için stokladığını iddia ediyor. 

Birleşmiş Milletler'in bölgedeki yardım ajansı da yakıt kıtlığı nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabileceğini ifade etti. 

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Filistin'in 7 Ekim saldırılarından önceki statükoya dönemeyeceğini belirtti. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in açıklamalarına gösterdiği tepki karşısında "şoke olduğunu" ifade etti. İsrail, BM temsilcilerinin ülkeye gelmesini yasakladığını duyurdu.

Guterres, "terörü" kınadığını belirtmiş, ancak saldırıların Filistinlilerin yaşadığı işgalden bağımsız olmadığını ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin. Çünkü bu Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur" dedi. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yaan yaklaşık 6 bin 500 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ise 7 Ekim saldırılarında bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini, 200'den fazla kişinin de Hamas tarafından rehin tutulduğunu söyledi.

İşte savaşın 20. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

Savaşın 20. gününde yaşananlar

  • 17.13 | Arap ülkeleri Gazze hakkında ortak bir bildiri yayınladı
  • 17.30 | BM Genel Kurul Başkanı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınayarak, kendi kendini savunma hakkının "ayrım gözetmeksizin ve orantısız intikam alma" hakkını doğurmadığını söyledi
  • 21.05 | İsrail'de 7 Ekim'den bu yana sınıra yakın bölgelerdeki 125 bin kişi tahliye edildi
  • 21.25 | Hamas heyeti Moskova'yı ziyaret etti; yetkililerle görüşüldü 
  • 22.53 | İsrail Hava Kuvvetleri: Hamas'ın Darj Tafah taburunun komutanı Rafat Abbas öldürüldü 
  • 23.34 | Hamas, Tel Aviv'e roket attı 
  • 23.39 | Filistin Kızılayı: Gazze'de 940'ı çocuk olmak üzere bin 650 kişi enkaz altında 

 

03.11 | Hamas, Tel Aviv ve Yafa'ya füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu

Hamas, Telegram kanalı üzerinden yaptığı yazılı açıklamayla saldırının detaylarını duyurdu. Açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki saldırılara yanıt olarak, Tel Aviv, Yafa ve işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşim birimlerine yönelik çok sayıda füze saldırısı gerçekleştirildiği belirtildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre de atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv ve Yafa dahil olmak üzere İsrail'de bir çok noktada sirenler çaldı. Gazze'den atılan füzelerin büyük çoğunluğu İsrai'le ait "Demir Kubbe" sistemi tarafından havada imha edilse de bazıları Tel Aviv'de bazı bölgelere isabet etti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre ise Demir Kubbe, Gazze'den Tel Aviv'e fırlatılan en az 10 füzeyi imha etti.

Yedioth Ahronoth gazetesi ise Gazze'den atılan bir füzenin Tel Aviv yakınlarına düştüğünü aktardı.

03.06 | AB, İsrail-Hamas saldırısını sonlandırmak için barış konferansı istiyor

Avrupa Birliği (AB) yönetimi, İsrail-Hamas saldırısnı sonlandıracak bir barış konferansının "yakında" düzenlenebileceğini, ancak AB'nin bulunacağı böyle bir konferansta Hamas'a bir rol görmediklerini bildirdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesinin ilk gününün ardından basın toplantısı düzenledi.

Her iki başkan da AB'nin terör örgütü olarak gördüğü Hamas'ın İsrail'e saldırılarını kınadı ve İsrail'in günlerdir bombalamaya devam ettiği Gazze'ye insani yardımların en hızlı şekilde ulaştırılmasının önemine vurgu yaptı.

2.25 | İsrail ile çatışan Hizbullah, bir mensubunun öldüğünü duyurdu

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, Taha Hüseyin Taha adlı bir Hizbullah mensubunun görev sırasındayken hayatını kaybettiği aktarıldı.

Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana süren çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 46'ya yükseldi.

02.13 | Hamas lideri Heniyye: "Gazze'ye yönelik saldırının devam etmesi tüm bölgeyi kontrolden çıkaracak"

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesinin sonuçları konusunda uyarıda bulunarak, bunun "tüm bölgeyi kontrolden çıkaracağını" söyledi.

Heniyye, akşam geç saatlerinde yayımladığı video kaydında, "Filistin topraklarında Hamas dahil olmak üzere tüm direniş hareketleri, halkını ve toprağını özgürleştirmeyi amaçlayan ulusal kurtuluş hareketleridir. Terör ise işgalci olan, ona destek veren ve soykırıma sessiz kalandır. Gazze'ye yönelik saldırının devam etmesi tüm bölgeyi kontrolden çıkaracak. Burası sıcak bir fay haline geldi ve kimse bunun gidişatını veya sonucunu tahmin edeme. 20 gün geçti. Kassam Tugayları öncülüğündeki direniş, sınırlarını koruyor ve mesajlarını güçlü bir şekilde gönderiyor. Savaşın 20. gününde Gazze'deki direnişin iyi durumda olduğunu vurguluyoruz" dedi.

TIKLAYIN - Heniyye'nin açıklamalarının tamamı

02.00 | İsrail: Kara operasyonu koşullar hazır olduğunda başlayacak

İsrail'in Tel Aviv kentinde basın açıklamasında konuşan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail güçlerinin Hamas'a karşı savaşta bir sonraki adımlara hazırlandığını belirterek, "Gazze'deki kara operasyonu koşullar hazır olduğunda başlayacak." dedi.

00.44 | DSÖ: Gazze'de insani yardım eksikliği nedeniyle binlerce hasta ölüm riski ile karşı karşıya 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X hesabından İsrail-Hamas savaşına ilişkin paylaşımda bulundu.

"Gazze'de sağlık ve insani yardım eksikliği binlerce hastayı ölüm riskiyle karşı karşıya bırakıyor" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, DSÖ'nün, Gazze'deki insanlara dayatılan mevcut gıda, su ve yakıt kesintilerinin yerine insani bir ateşkes çağrısında bulunduğunu kaydetti.

00.38 | Heniyye: Gazze'de devam eden İsrail saldırıları tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracak  

Hamas'ın siyasi bürosu başkanı İsmail Haniyye, Gazze'de devam eden İsrail saldırılarının "tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağını" söyledi ve kimsenin işlerin nasıl sonuçlanacağını tahmin edemeyeceğini belirtti. 

Heniyye, Gazze'deki direnişin iyi olduğunu ve amacının sapmadığını söyledi. 

00.35 | ABD: Gazze'de sivil kayıplar var ve daha fazlasının olacağı konusunda dürüst olmak gerekiyor 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın açıklamasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kirby, İsrail ordusunun, işgal altındaki Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili, "Sivil kayıpların olduğu ve muhtemelen daha fazlasının olacağı konusunda dürüst olmak gerekiyor. Çünkü savaş budur. Acımasızdır, çirkindir, düzensizdir." diye konuştu.

23.48 | Gazze'deki hükümet: 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 29 bin konut yıkıldı 

Gazze’deki hükümet, İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 29 bin konutun tamamen yıkıldığını, en az 2 bin kişi için enkaz altında oldukları yönünde ihbar alındığını duyurdu. 

 

23.39 | Filistin Kızılayı: Gazze'de 940'ı çocuk olmak üzere bin 650 kişi enkaz altında 

Filistin Kızılayı'nın X'ten yaptığı açıklamaya göre, Gazze Şeridi'nde 940'ı çocuk olmak üzere bin 650 kişi enkaz altında. 

Açıklamada, "Resmi makamlar, 940'ı çocuk olmak üzere bin 650 kişinin enkaz altında olduğuna dair ihbar alındığını açıkladı" denildi. 

23.34 | Hamas, Tel Aviv'e roket attı 

Hamas, Telegram'da "sivillere karşı işlenen Siyonist katliamlara yanıt olarak" Tel Aviv'e roket fırlattığını açıkladı.  

Tel Aviv'de sirenler çaldı. 

23.24 | İran, Hamas'ın rehineleri bırakmaya hazır olduğunu söyledi 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Liderler Zirvesi'ndeki konuşmasında Hamas'ın rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu söyledi. 

22.57 | AB Liderler Zirvesi'nde Filistin'e destek gösterisi yapıldı 

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin gerçekleştirildiği AB Konseyi binasına yaklaşık 200 metre mesafede düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi katıldı.

AB ülkelerinin liderlerinin toplantısı sırasında yapılan gösteride, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının durması için AB'den harekete geçmesi istendi. Göstericiler, "Katil İsrail", "Filistin'e özgürlük", "İsrail'e boykot" sloganları attı.

Filistin bayraklarının açıldığı gösteride, sivillerin korunması çağrısı yapıldı ve ateşkes sağlanması için uluslararası camiadan harekete geçmesi istendi.

22.53 | İsrail Hava Kuvvetleri: Hamas'ın Darj Tafah taburunun komutanı Rafat Abbas öldürüldü 

İsrail Hava Kuvvetleri'nin X'ten yaptığı açıklamada, "IDF, Şin Bet ve Amman'ın istihbarat rehberliğiyle terör örgütü Hamas'ın Darj Tafah taburunun komutanı Rafat Abbas'ı, yardımcısı İbrahim Jedeva'yı ve muharebe ve idari yardım komutanı Tarek Maruf'u ortadan kaldırdı. Savaş uçakları kullanan, üçü de terörist, örgütün İsrail'e karşı daha önceki operasyonlarına katılan gazileriydi" denildi.  

22.00 | İsrail: Her rehinenin arkasında iki haftadır uyumayan bir aile var

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 30 rehine çocuk için anma yapıldı.

X'ten yapılan açıklamada, "Her rehinenin arkasında iki haftadır uyumayan bir aile vardır. Ebeveynler. Çocuklar. Kardeşler. Kız kardeşler... Korku ve acıyla dolu. ŞİMDİ ONLARI EVE GETİRİN. Tel Aviv'den Gazze'de rehin tutulan 30 çocuğa anma..." denildi. 

21.25 | Hamas'tan Moskova'ya ziyaret 

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk’un da yer aldığı heyetin Moskova’yı ziyaret ettiği belirtildi.

Rus yetkililerin Merzuk’la görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisine yer verilen açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki yabancı rehinelerin derhal serbest bırakılması konusunda Rusya'nın tutumunun da devamı amacıyla kendisiyle temaslarda bulunulduğu, Rus ve diğer yabancı vatandaşların Filistin'den tahliyesinin sağlanmasına ilişkin konuların da ele alındığı kaydedildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Hamas heyetiyle görüşme planlamadığını belirterek, görüşmelerin Rusya Dışişleri Bakanlığı çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan bir başka açıklamada da İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri’nin de temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya geldiği belirtildi.

İsrail, ziyareti kınadı. 

21.05 | İsrail'de 7 Ekim'den bu yana sınıra yakın bölgelerdeki 125 bin kişi tahliye edildi

İsrail Ulusal Acil Durum Kurumu, 7 Ekim'den bu yana sınırın kuzey ve güneyinden 125 bin kişinin başka bölgelere tahliye edildiğini açıkladı.

20.55 | İran: Gazze'ye saldırıların devam etmesi halinde ABD'de ateşten kurtulamaz

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hamas-İsrail arasındaki savaşın bölgeye yayılmasını istemediklerini ancak İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İsrail'e açık destek veren ABD'nin de "ateşten kurtulamayacağını" söyledi.

20.05 | BM: Gazze'de sığınaklar normal kapasitelerinin 2,7 kat üzerinde çalışıyor

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'de yerinden edilen kişi sayısının yaklaşık 1 milyon 400 bine ulaştığını aktaran Dujarric, bunlardan 629 bininin, acil durum için belirlenen yaklaşık 155 sığınakta kaldığını kaydetti.

Dujarric, "Sığınıkların aşırı kalabalıklaşması endişe yaratıyor. Sığınaklar normal kapasitelerinin 2,7 kat üzerinde çalışıyor." dedi.

19.25 | Filistin Büyükelçisi Khraishi: "Uluslararası toplum derhal ateşkes çağrısında bulunmalı"

19.17 | AB'den İsrail'in suçlamalarına maruz kalan BM Genel Sekreteri'ne destek

18.48 | Hamas: İsrail'in saldırılarında şu ana kadar İsrailli 50 esir öldü

Hamas Sözcüsü Ebu Ubeyde tarafından yapılan açıklamada, "Kassam Tugayları, Siyonistlerin Gazze Şeridi'ne düzenlediği bombardıman ve saldırılar sonucu yaklaşık 50 Siyonist esirin öldüğünü tahmin ediyor" ifadeleri kullanıldı.

18.03 | Al Jazeera Gazze muhabiri Dahduh'dan İsrail'e mesaj: "Bizi susturamayacaksınız"

17.30 | BM Genel Kurul Başkanı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınayarak, kendi kendini savunma hakkının "ayrım gözetmeksizin ve orantısız intikam alma" hakkını doğurmadığını söyledi

17.13 | Arap ülkeleri Gazze hakkında ortak bir bildiri yayınladı

Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları ortak bildirilerinde, nefsi müdafaa hakkının yasayı çiğnemeyi ve Filistinlilerin haklarını ihmal etmeyi haklı çıkarmadığını söylediler.

Gazze Şeridi'nde zorla yerinden edilme ve toplu cezalandırış olarak tanımladıkları durumu kınadılar.

17.04 | Belçika: Gazze'ye yönelik abluka bitmelidir

15.45 | GAZZE'DEKİ SON SAĞLIK BAKANLIĞI GÜNCELLEMELERİ

Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarının ardından Gazze'deki son durumla ilgili güncelleme paylaştı.

- Konutların yaklaşık yüzde 45'i tamamen ya da kısmen yıkılmış durumda. 
- Aralarında en az 29 UNWRA okulunun da bulunduğu yaklaşık 219 eğitim tesisi vuruldu. 
- Yaklaşık 1,4 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda. 
- İsrail saldırılarında toplam 101 sağlık personeli öldü, 100'den fazlası yaralandı.
- 50 ambulans saldırıya uğradı, bunların yarısı hizmet dışı kaldı.
- Kuzey Gazze'de 24 hastanenin tahliyesi talep edildi. 
- Hastaneler kapasitelerinin yüzde 150'sinden fazlasıyla çalışıyor. 
- Kuvöze bağlı en az 130 yenidoğan elektrik eksikliği nedeniyle ölüm riski altında.
- Gazze'de günde yaklaşık 166 riskli doğum gerçekleşiyor.

14.49 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze'deki ölü sayısının 7 bini aştığını duyurdu

Bakanlık, ölümlerinden 500'ünden fazlasının çarşambadan bu yana geldiğini; ölülerin arasında 2 bin 900'dan da fazla çocuk bulunduğunu söyledi.

13.15 | Filistin Kızılay Derneği, 12 kamyon yardımı teslim aldı.

Filistin Kızılay Derneği, Refah Sınır Kapısı'nda Mısır Kızılay'ından gıda, ilaç ve tıbbi malzeme içeren 12 kamyon teslim aldığını açıkladı.

Savaşın başlamasından bu yana toplam 74 kamyonun Gazze Şeridi'ne girişine izin verildi ancak yakıt girişine izin verilmedi.

12.55 | Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Muhammed Ziyara, İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 200 bin konutu tamamen ya da kısmen yıktığını ve bu konutlarda yaşayan insanların Gazze'deki nüfusun yüzde 25'inden fazlasına tekabül ettiğini söyledi. 

12.25 | Dünya Sağlık Örgütü'nden Gazze'ye derhal ve kesintisiz erişim çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü, Mısır'da, sınırın ötesinde hazırda bekleyen malzemeleri olduğunu açıkladı. 

Açıklamaya göre; bu malzemeler 3 bin 700 travma hastasına cerrahi müdahale, 110 bin kişiye temel ve gerekli sağlık hizmetleri ve kronik hastalıklardan muzdarip 20 bin hastaya tıbbi ekipman sağlayabilir.

Dünya Sağlık Örgütü sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Yakıt, ilaç ve sağlık malzemeleri olmadan Gazze'deki hastaneler hayal bile edilemeyecek bir insani felaketin eşiğinde. DSÖ, Gazze'nin sağlık sisteminin acilen canlandırılabilmesi için Gazze'ye ve Gazze'nin her yerine acil ve kesintisiz erişim çağrısında bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

11.30 | İsrail ordusu Gazze'deki rehine sayısının 224'e yükseldiğini açıkladı.

Reuters'in İsrail ordusuna dayandırdığı habere göre, Hamas'ın 7 Ekim'deki sınır ötesi saldırılarından bu yana Gazze Şeridi'nde rehin tutulanların sayısı 224'e ulaştı.

11.20 | Al Jazeera'nin Gazze Büro Şefi Vail el-Dahduh; eşini, oğlunu, kızını ve torununu İsrail'in Nuseyrat Mülteci Kampı'na saldırısında kaybetti.

Al Jazeera'nin Gazze Büro Şefi Vail el-Dahduh, dün gece İsrail'in Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda eşini, oğlunu, kızını ve torununu kaybetti.

Çarşamba günü Al Jazeera, Dahduh'un basın yeleğiyle El Aksa Şehitleri Hastanesi'nin koridorlarında gözyaşlarını tutamayarak yürüdüğü ve kendisini tutup yönlendiren diğer basın mensupları tarafından kuşatıldığı bir video yayımladı.

 

Dahdouh'un ailesi, İsrail'in Gazze'deki 1 milyondan fazla Filistinlinin beklenen kara harekâtı öncesinde bölgeyi terk etmesini emretmesinin ardından Gazze'nin kuzeyini terk etmiş; İsrail'in güvenli bölge olarak kabul edileceğini söylediği bölgeler arasında yer alan Nuseyrat'a taşınmışlardı. 

10.35 | Putin çatışmanın Orta Doğu'nun ötesine yayılabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, farklı inançlara mensup Rus dini liderlerle yaptığı toplantıda Gazze'deki masum kadın, çocuk ve yaşlıların başkalarının işlediği suçlar nedeniyle cezalandırılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Kremlin transkriptine göre Putin, "Bugünkü görevimiz, asıl görevimiz, akan kanı ve şiddeti durdurmaktır. Aksi takdirde krizin daha da tırmanması vahim ve son derece tehlikeli ve yıkıcı sonuçlar doğuracaktır. Ve bu sadece Orta Doğu bölgesi için geçerli değil. Orta Doğu sınırlarının çok ötesine taşabilir" 

08.30 | İsrail kara kuvvetleri, dün gece Gazze Şeridi'ne girip bazı mevzileri vurduktan sonra geri çekildi.

İsrail kara kuvvetleri Hamas mevzilerine saldırmak üzere gece boyunca Gazze Şeridi'ne büyük bir saldırı gerçekleştirdi.

Söz konusu baskın, 20. gününe giren Gazze savaşı sırasında daha önce gerçekleştirilenlerden daha büyük olarak nitelendirildi.

IDF de X platformundan bir video yayımlayarak Gazze Şeridi'ne baskın yaptığını duyurdu. IDF, mesajında "Çatışmanın sonraki aşamalarına hazırlık olarak IDF Gazze'nin kuzeyinde operasyon düzenledi. IDF tankları ve piyadeleri çok sayıda terörist hücreyi, altyapıyı ve tanksavar füze fırlatma noktalarını vurdu. Askerler daha sonra bölgeden çıktı ve İsrail topraklarına geri döndü" ifadelerini kullandı. 

07.54 | AB'nin gözü insani arada

BBC'nin aktardığına göre AB liderlerinin Gazze'deki savaşa ara verilmesi için çapr yapması bekleniyor.

Liderler bugün Brüksel'de toplanacak.

05.18 | Biden: Gazze'nin açıkladığı ölü sayısına inanmıyorum

ABD Başkanı Biden, İsrail'in sivil kayıpları minimuma indirmek için yeteri kadar çaba harcayıp harcamadığı sorulduğunda Gazze'deki bakanlığın açıkladığı sayılara güvenmediğini söyledi 

Biden, "Filistinlilerin öldürülenlerin sayısı konusunda doğruyu söylediğini düşünmüyorum. Eminim ki siviller öldürülmüştür, ama savaş açmanın bedeli budur" dedi. 

05.15 | Hamas, İslami Cihad ve Hizbullah liderleri bir araya geldi 

Son 24 saatte Hamas, İslami Cihad ve Hamas lideri Hasan Nasrallah'ın görüştüğünü gösteren bir fotoğraf yayımlanmaya başladı.

04.37 | BM kurumu: İlerleyen saatlerde faaliyetlerimizi durdurabiliriz

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sözcüsü, yakıt kırlığı nedeniyle ilerleyen saatlerde çalışmalarını azaltıp azalatmama kararı vereceklerini ifade etti.

BBC'ye konuşan sözcü, yakıt gelmezse yardımlarını azaltma durumunda kalacaklarını söyledi. 

00.30 | BMGK'de ABD ve Rusya'nın İsrail-Hamas savaşına dair karar tasarıları karşılıklı reddedildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin "Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği terör saldırıları şiddetle kınanırken ülkelerin meşru müdafaa hakkı bulunduğuna" işaret edilen karar tasarısı ve  Rusya'nın Gazze'de insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı oylanarak reddedildi.

ABD'nin veto edilen tasarısında, "insani duraklama"nın gerekliliğine işaret edilirken Gazze'ye sürdürülebilir yardım sağlanması gerektiği kaydedilirken tüm taraflara uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı ile "Gazze'de Hamas dahil tüm terör örgütlerine silah tedarikinin engellenmesi için adım atılması talebi" bulunuyor.

00.00 | Biden: Masumların öldürüldüğüne eminim, rakamlara güvenmiyorum

ABD Başkanı Biden, İsrail'in saldırıları sonucu "masumların" öldüğünden emin olduğunu ancak rakamlara güvenmediğini söyledi.

ABD Başkanı, "Filistinlilerin kaç kişinin öldürüldüğü konusunda doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrim yok. Masumların öldürüldüğüne eminim." dedi. Gazze'deki sivil kayıplarla ilgili "Bu, savaş açmanın bedeli" ifadesini kullanan Biden, İsrail'i propagandalara karşı dikkatli olmaya çağırarak, "Filistinlilerin kullandığı bu rakama güvenmiyorum" dedi.

ABD Başkanı Biden ayrıca Hamas'ın "sivillerin arkasına saklandığını", bunun da İsrail'e "ek bir yük getirdiğini" söyledi. Biden, "Ancak bu, savaş yasalarına uygun hareket etme ihtiyacını azaltmaz. Masum sivilleri korumak ne kadar zor olsa da İsrail'in de elinden gelen her şeyi yapması gerekiyor." diye konuştu.