Dünya

Çatışmaların 16. günü | İsrail, Gazze için tekrar uyarıda bulundu ve Batı Şeria'yı vurdu; İkinci yardım konvoyu Refah Sınır Kapısı'ndan geçti

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Nur Şems Mülteci Kampı'na yaptığı saldırıda 5'i çocuk 13 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

22 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze'ye hava saldırılarını artırma "sözü" verdi ve hala şeridin kuzeyinde bulunan insanlara bir kez daha güneye kaçmalarını söyledi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü, gazetecilere yaptığı açıklamada kuzeyin boşaltılmasının "savaşın sonraki safhalarında riskleri en aza indireceğini" ifade etti. 

Tıklayın | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail, Gazze sınırına çok sayıda tank ve asker yığdı. Potansiyel kara harekatının is ne zaman başlayacağı bilinmiyor. 

İsrail'in Gazze'nin yanı sıra, işgal ettiği Batı Şeria'yı da vurduğu duyuruldu. İsrail, saldırıda bir Hamas hücresinin hedef alındığını söyledi. 

Cumartesi günü, İsrail-Hamas savaşının 7 Ekim'de başlamasında bu yana ilk kez Refah Sınır Kapısı açıldı ve Mısır üzerinden Gazze'ye yardım girdi. 

Bir grup Birleşmiş Milletler ajansı ortak çağrıda bulunarak Gazze'deki durumun "korkunç" olduğunu söyledi ve ateşkes çağrısında bulundu. 

7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrailli sayısının bin 400'ün üzerinde olduğu açıklanırken, öldürülen Filistinli sayısının 4 bini aştığı bildirildi. 

İşte savaşın 16. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

07.00 | T24'ün bu blogu sona erdi; yeni blog için tıklayın.

04.26 | Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katıldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savaş Kabinesi üyeleri ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle birlikte Tel Aviv'in Kirya semtinde durum değerlendirme toplantısına katıldı.

04.21 | Son durum: İsrail saldırılarında son 24 saatte 400'den fazla insan öldü

Filistin medyası, 7 Ekim'den bu yana "en ağır bombardıman" olarak nitelendirdiği İsrail'in son 24 saatteki hava saldırılarında, Gazze'de en az 400 kişinin öldüğü bildirildi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, iki milyondan fazla insanın yaşadığı yerleşim bölgelerinde en az 25 İsrail hava saldırısı düzenlendi.

WAFA, saldırıların çoğunun herhangi bir uyarı yapılmadan sivillerin evlerini hedef aldığını söyledi.


04.00 | Refah ve Han Yunus saldırılarında ölü sayısı 18 oldu

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, Gazze'nin güneydeki Refah ve Han Yunus bölgelerindeki hava saldırılarında ölü sayısının 18'e yükseldiğini duyurdu. Ölenlerin arasında çocuklar da var.

03.47 | Gazze'deki Şifa ve Kudüs hastanelerinin çevresi vuruldu

İsrail ordusunun, Gazze'deki iki hastanenin çevresini bir kez daha vurduğu belirtildi.

Filistin haber ajansı WAFA, Gazze Şeridi'nde çok sayıda yaralı ve sağlık personelinin bulunduğu El Şifa Tıp Hastanesi yakınlarına çok sayıda füzenin isabet ettiğini söyledi.

Tel Al-Hawa semtindeki Kudüs Hastanesi çevresine de hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

İsrail ordusunun  Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit ettiğini söyleyen Filistin Kızılayı'nın sözcüsü Nebal Farsakh, "Uluslararası toplumu İsrail'in Kudüs hastanesini bombalamasını durdurmaya çağırıyorum" demişti.

Gazze Şeridi'e en fazla sayıda yaralı ve sağlık personelinin bulunduğu El Şifa Hastanesi'nin acil servisi ölü ve yaralılarla doldu

03.20 | İsrail'in güney Gazze'ye düzenlediği son hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu en az 14 kişi hayatını kaybetti.

El Cezire'ye koşan bir sağlıkçı, son baskının Refah'ta bir evi hedef aldığını söyledi.

Gazze İçişleri Bakanlığı da Gazze'nin güneydeki Refah ve Han Yunus bölgelerinde iki konutun İsrail tarafından vurulduğunu açıklamıştı.

03.13  İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bir hücreyi, gözetleme noktasını ve Aytarun köyü çevresini bombaladığı belirtildi

AA'nın İsrail Yedioth Aharonoth gazetesine dayandırdığı habere göre, İsrail savaş uçakları, Hizbullah'ın silahlarının da bulunduğu bir hücresini bombaladı.

Savaş uçakları ayrıca, Hizbullah'ın bir gözetleme noktasına da saldırı düzenledi.

Bir başka haberinde Aharonoth gazetesi, İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyindeki Aytarun köyü çevresine de hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

02.22 | Gazze İçişleri Bakanlığı'na göre, bir İsrail uçağı Refah ve Han Yunus'ta iki konutu hedef aldı, çok sayıda yaralı olduğu bildirildi

Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta İsrail saldırılarında öldürülen El Astal ailesi

02.00 | Endonezya hastanesinin müdürü: Hava saldırıları ciddi hasara yol açtı

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Beit Lahiya bölgesindeki mülteci kamplarına saldırılar, Endonezya Hastanesi yakınlarına isabet etti. El Cezire'ye konuşan hastane müdür, son saatlerde düzenlenen hava saldırılarının "ciddi hasar ve yaralanmalara" yol açtığını söyledi.

Endonezya Hastanesi, yakıt alamaması durumunda doktorların ameliyatları durdurmak zorunda kalabileceğini açıklamıştı.

01.35 | İran ve Mısır dışişleri bakanları Gazze'deki son durumu görüştü

İran ve Mısır dışişleri bakanları, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorunlu göç politikasına "kesin olarak" karşı olduklarını belirtti.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, telefonda görüştü.

01.15 | İsrail uçaklarının Gazze'nin farklı bölgelerine saldırılarında en az 30 kişi öldü

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

Saldırılarda yıkılan evlerin enkazı altında hala çok sayıda Filistinli olduğu, ancak elektrik ve gerekli ekipman olmaması nedeniyle bu kişilere ulaşmanın çok zor olduğu ifade edildi.

İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, "savaşın" bir sonraki aşamasına (kara harekatı) hazırlık amacıyla Gazze'de İsrail güçlerinin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için hava saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurmuştu.

 

01.03 | ABD, Orta Doğu'daki askeri kaynaklarını arttıracak 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'i desteklemek ve bölgedeki ABD savunma varlığını artırmak için Orta Doğu'daki askeri kaynakları artırma planlarını açıkladı.

Austin, "Herhangi bir grup veya herhangi bir ülke bu çatışmayı genişletmek ve talihsiz durumdan yararlanmak istiyorsa; tavsiyemiz yapmamanız" dedi. 

01.01 | Hamas ve İran, İsrail'i durdurmanın yollarını arıyor

Hamas lideri İsmail Haniyeh ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdollahian, yaptıkları açıklamada İsrail ordusunun Gazze'deki "acımasız suçlarını" durdurmanın yollarını tartıştıklarını belirtti. 

00.59 | BM: 14 yardım tırı Gazze'ye ulaştı 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yardım taşıyan 14 tırın Gazze'ye ulaştığını bildirdi. 

TIKLAYIN - Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ilk insani yardım konvoyu girdi

20 kamyon Gazze için yeterli olacak mı?

Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın geçici süreyle açılarak insani yardımlar, dün savaşın 15. gününde Gazze'ye girdi. Bugün, İsrail-Hamas savaşının 17. günü. 

Gazze'deki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, ilk gün düzenlediği basın toplantısında, Refah Sınır Kapısı'ndan yardımları teslim alan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) kentin çeşitli bölgelerinde yardımları hak sahiplerine ulaştırmasını beklediklerini söyledi.

Gazze'nin insani, tıbbi ve hizmet ihtiyaçlarının karşılanması için sürekli çalışan güvenli bir koridorun açılmasının önemine vurgu yapan Maruf, koridorun aynı zamanda yaralıların uygun tıbbi bakımı alabilmeleri için çıkışlarına da olanak sağlaması gerektiğini ifade etti.

17. gün, insani yardım tırları Refah Sınır Kapısı'ndan ikinci kez Gazze'ye girdi

17 gündür İsrail tarafından bombardıman altında tutulan Gazze Şeridi için 20 yardım kamyonunun yeterli olmadığı değerlendirmeleri yapılıyor. 

Yardım kuruluşları, abluka altındaki bölgede "feci" bir tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığı konusunda uyarıda bulundu. 

Hagari: Gazze'ye yakıt girmeyecek

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Mısır'dan Gazze'ye yardım taşıyan 20 kamyonun kuşatma altındaki bölgenin güney kesimine gideceğini söylemişti. Ancak "Gazze'ye yakıt girmeyeceğinin" altını çizdi.

Refah sınır kapısının açılmasının ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilere konuşan Hagari sadece gıda, su ve tıbbi yardımın Gazze'ye girişine izin verileceğini söyledi.

 

 

23.47 | Filistin Kızılayı: İsrail, Kudüs Hastanesi'ni vurmakla tehdit ediyor 

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit ettiğini söyledi. 

Kızılay sözcüsü Nebal Farsakh, "Uluslararası toplumu İsrail'in Kudüs hastanesini bombalamasını durdurmaya çağırıyorum" dedi.

23.39 | İsrail ile Hizbullah'ın çatışmalarında 1 Hizbullah mensubu daha hayatını kaybetti 

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, Hizbullah'ın 1 mensubunun daha hayatını kaybetmesiyle bugün ölenlerin sayısı 7'ye çıktı.

23.17 | Blinken: ABD güçleri ve personellerinin hedef alınması durumunda karşılık vermeye hazırız

NBC televizyon kanalının "Meet the Press" adlı programına katılan Blinken, ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasının, "İran'ın müdahalesiyle tırmanmasını beklediğini" belirterek, Biden yönetiminin, bölgedeki ABD personeli ya da silahlı kuvvetlerinin "herhangi bir düşmanca eylemin hedefi olması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu" vurguladı.

Blinken, "İstediğimiz şey bu değil. Biz, gerilimin tırmanmasını istemiyoruz. Kuvvetlerimizin ya da personelimizin ateş altında kalmasını istemiyoruz ama böyle bir şey olursa, buna hazırız" değerlendirmesinde bulunarak, kimsenin savaşta ikinci ya da üçüncü bir cephe görmek istemediğinin altını çizdi.

22.40 | İsrail Savunma Bakanı Gallant: Savaş aylar sürebilir 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas ile savaşın "aylar" sürebileceğini söyledi.

Gallant, İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yeri verilmeyen bir hava kuvvetleri üssünde "Savaş aylar sürecek ve sonunda artık Hamas olmayacak" dedi. 

21.40 | İsrail kara harekatı başlamadan Gazze operasyonunda bir askerini kaybetti

21.21 | İsrail Başbakanı Netanyahu'dan sınırda, Hizbullah ve Lübnan'a tehdit

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre; Netanyahu, ülkenin kuzeyindeki ordu üssüne gerçekleştirdiği ziyarette, buradaki askerlere hitap ettiği konuşmasında, "bir varoluş savaşı verdiklerini" savundu.

İsrail'in "kuzeydeki tehdidi durdurmak güneyde de Hamas'ı yer yüzünden silmek için" iki savaş yürüttüğünü ifade eden Netanyahu, Hizbullah'ın henüz savaşa girip girmek istediğini bilemediklerini belirtti.

Netanyahu, Hizbullah ve Lübnan'ı hedef aldığı açıklamasında, şunları kaydetti:

"Eğer Hizbullah savaşa girmek isterse 2006 Temmuz Savaşı'nı özleyecek. Hayatının hatasını yapacak. Onu hayal edemeyeceği bir güçle sakat bırakacağız. Bu Hizbullah ve Lübnan için feci olacak. Her türlü senaryoya hazırız."

20.19 | İsrail basını: Netanyahu, Hamas saldırısını öngörememenin sorumluluğundan kaçıyor

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını tahmin edememesinin sorumluluğundan kaçmaya ve sorumluluğu orduya yüklemeye çalıştığını yazdı.

Gazetenin ordudan bir yetkiliye dayandırarak yayımladığı haberde, Netanyahu'nun İsrail ordusunu Hamas saldırısını tahmin edememekle suçlamak için çaba sarf ettiği aktarıldı.

20.14 | İsrail'in yanlışlıkla Mısır'ı vurması nedeniyle bazı askerler yaralandı 

Mısır askeri sözcüsü, İsrail'in yanlışlıkla Mısır mevzisini vurması nedeniyle bazı askerlerinin yaralandığını açıkladı. 

Mısır ordusu, İsrail'in kasıtsız olaydan duyduğu üzüntüyü hemen dile getirdiğini ve İsrail soruşturmasının devam ettiğini de belirtti.

20.11 | Almanya Cumhurbaşkanı, vatandaşlarından Yahudi soykırımının sorumluluğunu anlamalarını istedi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya vatandaşlarından Yahudi soykırımının sorumluluğunu anlamalarını istedi.

Almanya’da antisemitizmin kırmızı çizgi olduğunu ifade eden Steinmeier, "Burada yaşayan herkesin Auschwitz'i tanıması ve bundan ülkemiz için gelişen sorumluluğu anlaması gerekiyor. İnsanlığa karşı işlenen Shoah (Yahudi soykırımı) suçunun ardından ülkemizdeki Yahudi yaşamının yeniden gelişmesi bir mucizedir. Bu mucizeyi korumalıyız ve korumak istiyoruz" dedi. 

19.56 | BM Filistinli Mülteciler Ajansı: Gazze'de 29 personelimiz öldürüldü 

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı, İsrail-Hamas savaşının başladığı günden bu yana Gazze'de 29 personelinin öldürüldüğünü söyledi.

X'ten yapılan açıklamada, "Şok ve yas içindeyiz. Gazze'deki 29 meslektaşımızın 7 Ekim'den bu yana öldürüldüğü şimdi doğrulandı" denildi. 

Ajans, hayatını kaybedenlerin yarısının öğretmen olduğunu belirtti. 

19.50 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde Gazze'de 266 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin son 24 saat içinde çoğu Gazze Şeridi'nin güneyinde 266 Filistinliyi öldürdüğünü söyledi.

Dr. Ashraf al-Qudra, kurbanların 117'sinin çocuk olduğunu söyledi.

19.09 | İsrail’le çatışan Hizbullah’ın 6 mensubu öldü

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Hizbullah'ın 6 mensubunun "görev sırasında hayatını kaybettiği" belirtildi.

Hizbullah mensuplarının nerede ve nasıl öldüğüne ilişkin detay paylaşılmadı.

19.04 | Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan Cumhurbaşkanlığı uçağı, Mısır'a ulaştı

Türkiye'den Gazze'ye, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 20 uzman hekimin de bulunduğu Cumhurbaşkanlığına ait uçak, Mısır'ın başkenti Kahire'ye ulaştı.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre; ilaç ve tıbbi malzemeler taşıyan ve 20 uzman hekimle Ankara'dan hareket eden Cumhurbaşkanlığına ait uçak, öğle saatlerinde Kahire'ye iniş yaptı.

19.00 | İsrail Ordusu, Mısır'ı yanlışlıkla vurduğunu açıkladı 

İsrail Ordusu, tanklarından birinin Gazze Şeridi sınırına yakın bir Mısır mevzisini yanlışlıkla vurduğunu açıkladı. 

İsrail Ordusu, "Olay soruşturuluyor ve detaylar inceleniyor" dedi. 

18.30 | Biden: Masum Filistinlilerin insanlığını görmezden gelemezsiniz

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğunu yineleyerek "Sadece barış içinde yaşamak isteyen masum Filistinlilerin insanlığını görmezden gelemezsiniz" dedi.

Biden, ateşkes çağrısında bulunmadı. 

18.12 | İran: İsrail'in askeri faaliyetlerinin devam etmesi halinde bölgede işler kontrolden çıkabilir 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in askeri faaliyetlerinin devam etmesi halinde bölgede “işlerin çığrından çıkabileceğini” söyledi.

Abdullahiyan, şunları söyledi:

“ABD ve vekilini (İsrail) uyarıyorum, insanlığa karşı işledikleri suçlara ve Gazze’deki soykırıma son vermezlerse her şey mümkün, bölgede işler kontrolden çıkabilir."

17.16 | Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail'in evlere yönelik son saldırısında ölü ve yaralılar var

17.04 | İkinci yardım konvoyu, Refah Sınır Kapısı'ndan geçti 

Mısır'ın Refah sınır kapısından geçen ikinci bir yardım konvoyu Gazze'ye doğru ilerliyor. 

UNRWA yetkilileri, uzun zamandır beklenen yardımlar yakıt içermediğinden yardım operasyonlarının Çarşamba gecesine kadar çalışmayı durdurmasının beklendiğini belirterek uyardı. 

16.41 | Gazze'de sadece üç günlük yakıt kaldı 

BM Filistinli Mülteciler Ajansı, Gazze Şeridi'ndeki yakıt kaynaklarının üç gün içinde tükeneceğini söyledi.

Ajanstan yapılan açıklamada, "Yakıt olmadan su olmaz, işleyen hastaneler ve fırınlar olmaz. Yakıt olmadan, yardım; çaresiz, ihtiyacı olan birçok sivile ulaşmayacaktır" denildi. 

15.42 | Al Aksa Hastanesi: Cesetlere yetecek kefenimiz yok

BBC'ye konuşan Gazze'deki Al Aksa Hastanesi çalışanları, "Şafak söktüğünden beri buradayız ve cesetler hastane avlusunu tamamıyla doldurdu. İçeride ve dışarıda dolu ceset dolapları var" dedi.

Çalışanlar, "Cesetlere yetecek kadar kefenimiz yok çünkü sayı çok fazla. Cesetler parçalanmış halde geliyor. Cesetleri kimliklendiremiyoruz" dedi.

15:21 | İnsani yardım TIR'larının ikinci kısmı, Gazze’ye ulaşmak üzere Mısır’ın Refah sınır kapısından giriş yaptı

Reuters ve AFP haber ajanslarına göre, yardım konvoylarının ikinci bölümü Refah sınır kapısının Mısır tarafından giriş yaptı. İnsani yardım TIR'larının Gazze’ye giriş yapmadan önce teftiş edildiği aktarıldı.

Bölgedeki kaynaklara göre toplamda 17 tırın bugün Gazze’ye girmesi bekleniyor.

İnsani yardım tırlarının ilk bölümü Gazze’ye dün gelmişti. Dün Gazze’ye 20 TIR giriş yapmıştı. Birleşmiş Milletler’e göre Gazze’nin bütün ihtiyacının karşılanması için günde 100 TIR'ın giriş yapması gerekiyor.

14.23 | İsrail ile çatışan Hizbullah, bir üyesinin öldüğünü duyurdu

13.12 | Gazze'de çekilen fotoğraflar, hastane morgunda bebekler olduğunu gösteriyor

BBC'nin aktardığına göre bir AFP fotomuhabiri tarafından Al Aksa hastanesinin morgunda çekilen fotoğrafta 11 çocuğun cesedi görülüyor. 

Bu çocukların Gazze'nin neresinde öldürüldüğü bilinmiyor.

12.41 | Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett: Gazze'deki insani durum bizim derdimiz değil

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, "Dünya gelip Gazzelilere yardım edebilir, bu bizim derdimiz değil" dedi. 

Bennett, "Başkaları gelip Gazzelilere yardım etmek istiyorlarsa etsinler" dedi.

12.21 | Gazze'den son fotoğraflar

Gazze'nin El Remal mahallesinde yıkılan binalar
Sabah saatlerinde meydana gelen saldırılardan sonra Refah

11.59 | İsrail: Gazze'de 212 rehine var

İsrail ordusu, dün 210 olan sayıyı güncelleyerek Gazze'de 212 kişinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu düşündüklerini ifade etti.

Cuma günü ABD'li bir anne ve kız, serbest bırakılan ilk rehineler olmuşlardı.

11.36 | İsrail, gece saatlerinde Gazze'de "onlarca teröristin öldürüldüğünü" söyledi

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada Gazze'ye yaptıkları hava saldırılarında bir üst düzey Hamas komutanını da öldürdükleri belirtildi. 

Sözcü, komutanın yanı sıra onlarca Hamas militanının da öldürüldüğünü ifade etti.

Geçen saatlerde Hamas, gece yapılan saldırılarda 55 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtmişti. 

10.34 | Erdoğan son günlerde yoğun diplomasi trafiğini sürdürdü

10.19 | Filistin Sağlık Bakanlığı: Ölü sayısı 4 bin 385'e yükseldi

10.00 | İsrail'in Gazze'ye saldırıları 16'ncı gününde devam ediyor

09.29 | Çin: Filistin sorununda Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerinin yanındayız

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasında tüm tarafların jeopolitik değerlendirmeleri bir tarafa bırakarak kalıcı barış için uluslararası uzlaşmayı teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak, Filistin sorununda Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerini desteklediklerini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang, Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abdul Kadir ile telefonda görüşmesinde İsrail ile Filistin arasındaki süregelen çatışmaya dair fikir alışverişinde bulundu.

08.40 | Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, Filistin-İsrail krizinde "iki devletli çözümü" desteklemeyi sürdürdüğünü belirterek, "Japonya'nın Filistin'e olan kararlılığı asla değişmeyecektir" dedi.

Kamikawa, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Mısır'da düzenlenen ve Gazze'deki gelişmelerin ele alındığı "Kahire Barış Zirvesi"nde konuştu.

Krizin iki tarafı Filistin ve İsrail'in yanı sıra bölgedeki kilit unsurlar şeklinde nitelediği "Arap Devletleri ve İran" ile yakın istişareleri sürdürdüklerini kaydeden Kamikawa, "Özellikle şu anda en yakın zorluk, insani yardımın bozulmasını en aza indirmek. Gazze'de 1 milyondan fazla masum insan son derece zor durumda." dedi.

Kamikawa, "Şu anda tanık olduğumuz trajedinin Orta Doğu Barışı için fırsat penceresini kapatmasına müsaade etmemeliyiz. Bu sorunu ancak diyalogla çözebiliriz" diye konuştu.

08.22 | BM, bugün Gazze'ye ikinci bir yardım konvoyunun girmesine izin verileceğini umuyor

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze Şeridi'ne pazar günü ikinci bir konvoy girmesine izin verileceğini umduğunu ifade etti. 

Griffith, konvoyun boyutuyla ilgili olarak, "Belki dünkünden biraz daha büyük, 20-30 kamyon" dedi.

07.54 | Filistinli yetkililer: Batı Şeria'da dört kişi daha İsrail kuvvetleri tarafından öldürüldü

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail kuvvetlerinin Batı Şeria'da 4 kişiyi daha öldürdüğünü açıkladı.

07.12 | İsrail ordusu: Hizbullah çok tehlikeli bir oyun oynuyor

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü, Hizbullah'la yaşanan çatışmalarla ilgili konuşarak, şu ana kadar verilen karşılığın Lübnan'ın İsrail sınır bölgesiyle kısıtlı kaldığını söyledi. 

"Hizbullah çok çok tehlikeli bir oyun oynuyor" diyen sözcü, "Gerilimi tırmandırıyorlar, her gün daha fazla saldırı görüyoruz" dedi.

06.47 | ABD, Orta Doğu'ya füze savunma sistemleri yolluyor

Pentagon, Orta Doğu'ya ekstra Patriot hava savunma sistemlerinin yanı sıra Terminal Yüksek İrtifa Bölge Savunması (THAAD) sistemleri yollayacaklarını açıkladı. 

THAAD sistemleri, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri, uçuşlarının terminal safhasında düşürmek için tasarlandı. 

06.21 | Kanada: Gazze'deki hastaneyi Kanada vurmadı

Kanada Savunma Bakanlığı, açık ve gizli kaynaklardan yaptıkları araştırmalar sonucunda "büyük bir güvenle" 17 Ekim'deki El Ehli Baptist Hastanesi saldırısının arkasında İsrail'in olmadığını söyleyebileceklerini ifade etti.

Bakanlık, saldırıya Gazze'den atılmış sorunlu bir roketin sebep olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

05.54 | BM kuruluşlarından ortak açıklama: Gazze için daha fazlası yapılmalı

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, İsrail'in saldırıları sonucunda felaketin yaşandığı Gazze için dünyaya "Gazze için daha fazlasını yapması" çağrısında bulundu.

BM Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'ye insani yardımların ulaşmasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, BM ve Mısır Kızılayının insani yardım malzemelerini taşıyan 20 tırlık ilk yardım konvoyunun Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yaptığı belirtildi.

Ulaştırılan sınırlı yardımların, su, yiyecek, ilaç, yakıt ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum kalan, çoğu kadın ve çocuk yüz binlerce sivilin acil ihtiyaçları için kullanılacağı belirtilen açıklamada, bu yardımların küçük bir başlangıç olduğu ve yeterli olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, "Gazze'de 1,6 milyondan fazla kişi kritik düzeyde insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar en savunmasız kişiler olmaya devam ediyor. Gazze'nin nüfusun yaklaşık yarısı çocuk." ifadeleri yer aldı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik 2 haftadır devam eden saldırıları neticesinde birçok sivil altyapının zarar gördüğü vurgulanan açıklamada, hastanelerin yararlılarla dolu olduğu ve sivillerin temel gıda kaynaklarına ulaşmada büyük zorluklarla karşılaştığı kaydedildi.

04.49 | BM: İsrail'in Batı Şeria'da sığınmacı kampına yaptığı saldırıda 13 kişi öldürüldü

Birleşmiş Milletler, İsrail'in dün Nur Şems Mülteci Kampı'na yaptığı saldırıda 5'i çocuk 13 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

04.40 | İsrail, Jenin sığınmacı kampında bir camiyi vurduğunu ifade etti

İsrail, Jenin sığınmacı kampındaki El Enver camini hedef aldıklarını; çünkü buranın Hamas ve İslami Cihad tarafından komuta merkezi olarak kullanıldığını iddia etti. İsrail, saldırıda militan grupların üyelerinin öldüğünü ifade etti. 

Filistinli doktorlar, saldırıda 2 kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını söylemişti. 

02.00 | İsrail ordusunun, Gazze'nin Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda en az 9 kişi öldü

00.41 | Tel Aviv'de eylem: Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılsın 

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre; Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde yaklaşık 200 İsrailli toplandı.

Hükümet aleyhinde eylem düzenleyen grup, Hamas tarafından esir alınan İsraillilerin serbest bırakılmasını istedi.

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan, daha önce yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları sona erene kadar elinde tuttuğu İsrailli asker esirlerin akıbetini tartışmayacağını kaydetmişti.

00.37 | Biden, kara harekatını geciktirmek için İsrail'le görüştüğünü söyledi 

Biden'a İsrail'i işgali ertelemeye teşvik edip etmediği soruldu.

Biden, "İsraillilerle konuşuyorum" dedi.


*Tüm gelişmeler TSİ verilmiştir.