Dünya

Çatışmaların 38. günü | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Yakıt eksikliği nedeniyle her geçen dakika hastalar ölüyor; Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırıda en az 31 kişi öldü

13 Kasım 2023 07:25

T24 Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki en büyük hastane olan El Şifa'nın "artık hastane olarak fonksiyon gösteremediğini" ifade etti. 

DSÖ, "aralıksız silah atışı ve bombalamanın bölgedeki kritik durumu daha da ağırlaştırdığını" ifade etti. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, El Şifa hastanesinin içinde hala en az 2 bin 300 kişi olduğunu ifade etti.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler 

BBC'ye dün hastanenin ameliyathanesinde en az 20 bebeğin tutulduğuna dair fotoğraflar gönderildi. 

İsrail ordusu, bebekleri "daha güvenli bir yere tahliye etmeyi" kabul etti ancak hala El Şifa Hastanesi'nin elektriği olmadığı açıklamasını reddediyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog, Hamas'ın hastanenin altında bir üssü olduğunu iddia etmeye devam etti. Hamas ise hastanelerin altına konuşlanmadıklarını söylüyor. İsrail ordusu da çatışmalarda hastaneleri hedef almadığını iddia ediyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana 11 binden fazla Filistinli öldürüldü. Hamas'ın 7 Ekim saldırılarında bin 200 kişi öldürülmüş ve 200'den fazla insan rehin alınmıştı.

İşte savaşın 38. gününde dakika dakika son gelişmeler...

01.20 | Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi: İletişim kesilmesi Gazze için idam hükmü demek

22.28 | BM: Gazze'de hastaları güvenli şekilde taşıma imkanı yok

22.15 | Filistin resmi haber ajansı: İsrail güçlerinin Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda en az 31 kişi öldü

20.50 | İsrail Dışişleri Bakanı'ndan Gazze'ye yönelik saldırılarda "diplomatik geri sayım yok" açıklaması
 
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, ülkesinin abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşı iki üç hafta içinde uluslararası baskıların artacağı açıklamasının aksine, "Bize göre (diplomatik) geri sayım yok" değerlendirmesinde bulundu.

19.00 | Sınır Tanımayan Doktorlar: Şifa Hastanesi'nin etrafında tedavi bekleyen yaralıları içeri alamıyoruz

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), "Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin yanı başındaki hastalara giden ambulansa saldırdılar. Hastanenin etrafında tedavi bekleyen yaralıları içeri alamıyoruz" açıklamasında bulundu.

18.42 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Yakıt eksikliği nedeniyle her geçen dakika hastalar ölüyor

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesi'nde yakıt eksikliği nedeniyle her geçen dakika hastaların öldüğünü, son üç gündür yakıt eksikliği, internet kesintisi ve diğer sıkıntılar nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki ölü sayılarını güncelleyemediklerini söyledi.

17.39 | BM: Gazze'deki binalarımızdan birinin vurulması bölgede güvenli yer olmadığının göstergesi

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail güçlerinin, kuzeydeki Filistinlileri sürdüğü Gazze'nin güneyinde yer alan bir BM binasına düzenlediği son saldırının bölgede artık güvenli bir yer bulunmadığının göstergesi olduğunu belirtti.

17.20 | İsrail'in Lübnan'da gazetecilerin bulunduğu bölgeyi roketle vurması sonucu bir kişi yaralandı

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde görev yapan gazetecilerin yakınına roket fırlattığı, bir gazetecinin hafif yaralandığı belirtildi.

17.12 | Gazze Hastaneler Müdürlüğü: Şifa Hastanesi'ndekileri tahliye edecek güvenli yer yok

Gazze Hastaneler Genel Müdürü Muhammed Zakut, İsrail'in 3 gündür kuşatma altında tuttuğu Şifa Hastanesi'ndeki hasta, yenidoğan ve yaralıların tahliye edileceği güvenli bir yer bulunmadığını söyledi.

16.00 | SON DURUM 

- İsrail ordusu, bölgenin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'ni kuşattı. Hastaneye sığınan binlerce Filistinli hastane yerleşkesinden kaçmak zorunda kaldı. Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılan bilgilere göre Şifa'da 600 ila 650 arasında yatan hasta, 200 ila 500 sağlık çalışanı ve buraya sığınan yaklaşık bin 500 yerinden edilmiş kişi bulunuyor.

- Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son üç gün içinde aralarında üç prematüre bebeğin de bulunduğu en az 32 hastanın elektrik olmaması nedeniyle öldüğünü söyledi.

- İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) defalarca Hamas'ın Şifa'nın altındaki sığınaklardan faaliyet gösterdiğini söyledi. Bu iddia Hamas ve hastane personeli tarafından yalanlandı.

- Filistin Kızılay Derneği, hastaları tahliye etmek için Han Yunus'tan Kudüs Hastanesi'ne ulaşma girişiminin "devam eden bombardıman ve ateş" nedeniyle yarıda kesildiğini açıkladı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin eşlik ettiği bir konvoy tehlikeli koşullar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

- BM'nin Filistin'deki mülteci misyonu Refah'taki binalarından birinin İsrail donanması tarafından vurulduğunu bildirdi. UNRWA yaptığı açıklamada herhangi bir can kaybı olmadığını belirtti. 

- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin Pazar günü Amerikan güçlerine yönelik saldırılara karşılık olarak Suriye'de İran'la bağlantılı iki noktaya saldırı düzenlediğini söyledi.

- Türkiye'den sahra hastaneleri için malzeme taşıyan bir gemi Pazartesi günü Mısır'ın Refah sınır kapısı yakınlarındaki El Ariş limanına ulaştı. AFP'ye konuşan bir Türk sağlık yetkilisi geminin "sekiz sahra hastanesi kurmak için malzeme, jeneratör ve ambulans" taşıdığını söyledi. Bu hastaneleri Mısırlı yetkililer tarafından gösterilen bölgelere kuracağız" dedi.

- Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Başbakan Rishi Sunak tarafından görevinden alındı. Yerine mevcut Dışişleri Bakanı James Cleverly getirildi. Cleverly'nin koltuğuna ise eski Başbakan David Cameron getirildi. 

15.10 | İsrail, Lübnan'ın Al Mayadeen kanalının ülke içindeki yayınını yasakladı

İsrail, Lübnan merkezli Al Mayadeen televizyon kanalının "devlet güvenliğine zarar verdiği" iddiasıyla ülke içindeki faaliyetlerini durdurarak, yayınlarına yasak getirdi.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Kararın, devletin güvenliğine fiilen zarar verildiğine dair tüm güvenlik kurumlarının destekleyici görüşleri ve Savunma Bakanı'nın onayının ardından alındığı belirtildi.

Açıklamada, İletişim Bakanı Karhi'nin Al Mayadeen medya ağına karşı kalıcı önlemler alınmasına ilişkin talimat yayınlanması önerisinin İsrail Güvenlik Kabinesi tarafından dün gece onaylandığı ifade edildi.

13.30 | IDF: Gazze Şeridi'nde 4 bin 300 saldırı düzenledik

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'deki askeri operasyonuna ilişkin bir güncelleme yayımladı. IDF, yaklaşık 300 tünel ve 3 bin "terörist altyapı alanı" vurduğunu iddia ederek bugüne kadar Gazze Şeridi'nde 4 bin 300 saldırı düzenlediğini açıkladı. 

12.00 | Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, görevden alındı

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, görevden alındı. Braverman, Filistin'e destek eylemleriyle ilgili açıklamaları nedeniyle bir süredir gündemdeydi.

BBC, günler süren spekülasyonların ardından Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın görevden alındığını duyurdu.

Braverman, geçen Cumartesi başkent Londra'da düzenlenen Filistin yanlısı büyük eylemin öncesinde The Times'a yazdığı makalede Metropolitan Polis Teşkilatı'nı eleştirmişti. Saldırgan sağcı protestoculara "haklı olarak sert bir karşılık verildiğini", "Filistin yanlısı çetelerin" ise "büyük ölçüde görmezden gelindiğini" iddia etmişti.

TIKLAYIN | Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, görevden alındı

09.10 | Gazze'deki 36 hastaneden 20'si çalışmıyor

Birleşmiş Milletler'in insani yardım kuruluşunun açıkladığına göre Gazze'deki 36 hastaneden 20'si artık çalışmıyor.

07.20 | 3 haftadan kısa sürede 3. saldırı: ABD, Suriye'de İran destekli hedefleri vurduğunu açıkladı

ABD, Suriye'de İran bağlantılı iki hedefe hava saldırıları düzenlendiğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, pazar akşamı düzenlenen saldırının bölgede ABD güçlerine yapılan saldırıya bir karşılık olduğunu ifade etti. 

Bu saldırıyla birlikte ABD, 3 haftadan kısa süre üçüncü defa Suriye'de İran ile bağlantılı olduğunu söylediği hedefleri vurdu.

Austin yaptığı açıklamada, "ABD askeri kuvvetleri, bugün ABD personeline Suriye ve Irak'ta yapılan saldırılara karşılık olarak Doğu Suriye'de İran Devrim Muhafızları ve İran destekli gruplar tarafından kullanılan tesisleri vurdu" dedi. 

Bakan, saldırıların Ebu Kemal ve Mayadin yakınlarındaki bir eğitim tesisi ve güvenli eve yapıldığını bildirdi. 

Austin, "Başkan'ın ABD personelinin güvenliğinden büyük bir önceliği yok; bugünkü hamlenin ABD'nin kendisini, personelini ve çıkarlarını koruyacağını açıkça göstermesi emri verdi" aktarımında bulundu. 

ABD, 17 Ekim'den bu yana Suriye ve Irak'taki askerlerine 45 saldırı düzenlendiğini belirtiyor. Açıklamalarda ölü olmadığı ancak 56 kişinin bu saldırılarda yaralandığı belirtildi.

03.40 | El Şifa'da 3. bebek ölümü

BBC'nin aktardığına göre doktor, kurdukları yeni doğum bakım ünitesinde 3. bir bebeğin hayatını kaybettiğini söyledi. Doktorlar, bu bebeklerin bir bölümünün erken doğum olduğunu ve hastanenin durumu nedeniyle gerekli yardımı alamadıklarını söylemişti.

03.00 | Sağlık Bakanlığı: El Şifa'nın içinde 2 binden fazla insan var

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, El Şifa'da 600-650 arası hasta, 200-500 arası sağlık çalışanı ve bin 500 kadar yerinden olmuş insan bulunduğunu açıkladı. 

02.05 | Hamas'tan açıklama: Şifa Hastanesinin yönetiminde taraf değiliz

Hamas , kendilerinin Şifa Hastanesinin yönetiminde taraf olmadıklarını, karar alma mekanizmasında bulunmadıklarını duyurdu. Hamas, Telegram sayfasından yayımladığı yazılı açıklamada, İsrailli yetkililer ve ordu sözcüsü tarafından yapılan açıklamalara cevap verdi.

AA'da yer alan habere göre, açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Hamas Hareketi, Şifa Hastanesinin yönetiminde bir taraf değildir. Orada karar alma mekanizmasında herhangi bir varlığı yoktur. Hastane, teknik ve idari işlerini yürüten Filistin Sağlık Bakanlığının yönetimine tümüyle bağlıdır.

Şifa Hastanesi, işgal güçlerinin hastaneye yalnızca 300 litre yakıt verilmesi teklifinin elektrik, yiyecek ya da su olmaksızın hastaneye sığınan kuşatma altında olanların, sağlık ekiplerinin, bebeklerin çocukların, hastaların acıları ve çektiği işkenceleri hafife almak anlamına geldiğini ortaya çıkarmıştır. Söz konusu yakıt miktarı, jeneratörleri yarım saatten fazla çalıştırmaya yetmez.

01.16 | İranlı sinemacılar ile İran-Irak savaşının kimyasal saldırı mağdurlarından ortak Gazze bildirisi

Tahran Barış Müzesi ve İran Sinema Evi'nin ortak bildirisini, Barış Müzesi'nin yüzden fazla kimyasal saldırı mağduru üyesi ile ünlü yönetmen Mecid Mecidi'nin yanı sıra Leyla Hatemi, Şebnem Mukaddemi, Davud Mirbakıri, Humayun Esediyan, Muhammed Mehdi Askerpur gibi onlarca sinema emekçisi imzaladı.

Bildiride, imzacılar, İranlı sanatçılar, İran-Irak savaşı (1980-1988) gazileri ve o dönem kullanılan kimyasal silahların mağdurları olarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten Gazze'de kuşatma altındaki kadın, çocuk ve sivillere yönelik yaşanan açık zulmü önlemesi için elinden geleni yapmasını istedi.

Bildiride, "Sayın Guterres, isteseniz de istemeseniz de bulunduğunuz konum günümüz insanlığının tarihsel vicdanını temsil ediyor ve onun performansı, gelecek nesiller için bir yargılama belgesi olacaktır." ifadelerine yer verildi.

00.39 | İsrail Savunma Bakanından "esirlerin kurtarılması için anlaşma yapılabileceği" sinyali

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest kalması için "anlaşma yapabileceklerini" belirtti.

00.35 | Filistin Dışişleri Bakanlığından Yahudi yerleşimcilerin, Batı Şeria'da Filistinlilere saldırı çağrılarına tepki

00.11 | Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor