Gündem

Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde neler yaşandı, elektrik, su ve doğalgazı kesilenler ne yapıyor?

Candan Yıldız sordu, Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş yanıtladı

08 Haziran 2022 15:26

İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Fetihtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm adı altında tahliyeler yapıldı, evlerin doğalgaz, elektrik ve suyu kesildi. 

İki yıldır süren kentsel dönüşüm sürecinde insanların evlerinden çıkarılmak istendiği belirtilirken Fetihtepe Mahallesi'nde polis girdi. 

Polis ile mahalleli arasında yaşanan gerginlik sonrası Beyoğlu Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Evlerini tahliye etmeyen hak sahiplerine tanınan süre Ramazan Bayramı'ndan önce sona ermesine rağmen, bazı hak sahipleri evlerini boşaltmadı" ifadeleri kullanıldı.

Mahallede yaşanan olayları ve kentsel dönüşüm sürecinde yaşananları anlatan Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş, Beyoğlu Belediyesi'nin herhangi bir tebligat yapmadan evlerin elektrik, su ve doğalgazını kestiğini söyledi. 

TIKLAYIN - Beyoğlu Fetihtepe'de 'zoraki' kentsel dönüşüm: Vatandaşların elektrik ve suları çevik kuvvet zoruyla kesildi

Kapılarını açmayan evlere polis eşliğinde zorla girildiğini söyleyen Karakuş, "Devletin bunu yapmayacağını sanıyorlardı insanlar. Kimseyle görüşemiyoruz Beyoğlu Belediyesi gelmiyor. Biz ortak toplantılar yaparak çözüm üzerine konuşmak istiyoruz. Kendisi başkan yardımcısını gönderdi daha önce bize sözler verdi ama o sözü verdikten 6 ay sonra bu noktayız. Burada kolaylıkla korkutarak insanları çıkaracaklarını sandılar ama burada kendilerine oy veren insanlar şu an kendilerine en çok isyan eden insanlar durumuna geldi" dedi. 

Evlerinden çıkarılmak istenen insanlara bin 500 lira kira desteği teklifi yapıldığını belirten Karakuş, İstanbul'daki yüksek kiraları hatırlatarak bu rakamın kabul edilmeyecek bir miktar olduğunu söyledi. 

Kentsel dönüşüm kapsamında evlerinden çıkarılmak istenen ailelere yeni evler için 148 bin liralık bri maliyet çıkarıldığını ancak bu maliyetin şu anki kurla birlikte 300 bin liraya yükseldiğini söyleyen Karakuş, "İnsanlar bunu ödeyebilecek durumda değil, öyle olsaydı zaten şu an yaşadıklarımız olmazdı. Buradan AKP'ye yüzde 70 oy çıktı ama insanlarla uzlaşamadılar. Yüzde 65'lik bir kabul oranı lazım ama 10 yıldır uğraşmalarına rağmen hala insanları ikna edemediler. Biz de diyoruz ki düşünün taşının buranın sosyo-ekonomik yapısına uygun bir plan oluşturun insanlar ikna olsun. Ama buna yanaşmıyorlar. Biz bundan üzüntü duyuyoruz ama onlar da çözüm bulmak yerine bildiklerini okuyorlar." diye konuştu. 

"Mahalle halkının bazıları geceyi karanlıkta geçirdi. Bu akşam sayı çoğaldı ne yapacağız bilmiyoruz bu nedenle STK'lardan, belediyeden, kurumlardan yardım bekliyoruz" diyen Karakuş, mahallede bugün yaşananları ve kentsel dönüşüm sürecinde belediye ile mahalleli arasında yaşananları Candan Yıldız'a anlattı.