Dünya
Deutsche Welle

Avrupa Parlamentosu seçimleri | Fransa'da Le Pen'in aşırı sağcı partisi önde

Almanya'da seçmenlerin yaklaşık yüzde 62'sinin sandık başına gittiği tahmin ediliyor

26 Mayıs 2019 19:15

23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy verme işlemleri bugün tamamlanıyor. Avrupa Birliği’ne üye 21 ülkenin vatandaşları bugün sandık başındaydı.

AP seçimlerine ilişkin gelişmeler şöyle:

00.15 - Weber'den açıklama

Avrupa Halk Partisi'nin liste başı adayı Manfred Weber, parlamentoda Sosyal Demokratlar, Liberaller ve Yeşiller ile uzlaşma arayışı içinde olacaklarını söyledi. Weber, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, bu uzlaşı arayışının hem personel hem de içeriğe ilişkin olacağını belirtti. Weber ayrıca çevre politikalarına ilişkin konuların daha fazla dikkate alınacağını kaydetti. Weber, Avrupa Komisyonu başkanlığı için en güçlü adaylar arasında bulunuyor.

22.15 - Polonya ve İspanya'dan ilk tahmini sonuçlar

Polonya'da sandık çıkış anketlerine göre iktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Ipsos araştırma şirketinin verilerine göre, PiS'in oyların yüzde 42,4'ünü aldığı tahmin ediliyor. Buna göre, Jaroslaw Kaczynski liderliğindeki muhafazakâr çizgideki partinin, Avrupa Parlamentosu'nda Polonya'nın 52 sandalyesinden 24'ünü alması bekleniyor. Muhalif Avrupa Koalisyonu oyların yüzde 39,1'ini aldı. Avrupa Koalisyonu'nun ise 22 sandalye kazandığı tahmin ediliyor. Üçüncü parti oyların yüzde 6,6'sını alan liberal sol eğilimli Wiosna (İlkbahar) partisi oldu. 

Polen Jaroslaw Kaczynski PiS (Reuters/K. Pempel)

İspanya'da ise Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) önde gidiyor. Sandık çıkış anketlerine göre, PSOE oyların yaklaşık yüzde 28'ini alarak Avrupa Parlamentosu'nda 18 sandalye kazandı. 2014 seçimlerinde partinin vekil sayısı 14 olmuştu. İspanya'da merkez sağ eğilimli Halk Partisi (PP) ise oy kaybına uğrayarak, oyların yüzde 17'sini aldı. PP'nin 11 sandalye kazandığı tahmin ediliyor. Aşırı sağcı Vox'un oyları sandık çıkış anketlerine göre yüzde 6,5 civarında kaldı. Partinin 4 ile 5 vekil çıkartması bekleniyor.

22.15 - Güney Kıbrıs'ta Türk üye Kızılyürek, AP'ye girdi

Güney Kıbrıs'ta yapılan Avrupa Parlementosu seçimlerinde seçimi kazanan Niyazi Kızılyürek, Rum kesiminden AP'ye giren ilk Kıbrıslı Türk oldu. 

Güney Kıbrıs'ta 72 adayın yarıştığı AP'ye gönderilecek 6 üye için seçimde, Anastasiadis'in partisi DİSİ birinci, AKEL ise ikinci oldu. 5 bin 604 Kıbrıslı Türk'ün oy kullandığı seçimlerde, katılım oranı ise yüzde 42,8 oldu. Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek'in, Rum Ana muhalefet partisi AKEL'den aday olduğu seçimlerde 6 üyeden biri seçilerek AP'ye giren ilk Kıbrıslı Türk olmayı başardı. AKEL kontenjanından AP'ye girmeyi başaran Kızılyürek, seçim başarısını Kıbrıslı Türk gazetecilerle birlikte kutladı.

Kızılyürek, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in de 'danışman' ekibi arasında yer alıyor.

22.05 - Almanya'da seçimlere katılım yüksek

Almanya'da seçmenlerin yaklaşık yüzde 62'sinin sandık başına gittiği tahmin ediliyor. Almanya'da son olarak 1994 yılında Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım oranı yüzde 60 olmuş, daha sonraki seçimlerde ise katılım oranı yüzde 40 ile yüzde 50 arasında kalmıştı. 

Avrupa Parlamentosu'ndan yapılan açıklamaya göre, ilk tahminlere göre Avrupa genelinde katılım yüzde 51 civarında oldu. 2014 yılındaki seçimlerde bu oran yüzde 42,6 olmuştu. 

21.10 - Fransa'da Le Pen'in partisi önde 

Fransa'da sandık çıkış anketlerine göre Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birleşme partisi önde gidiyor. BFMTV televizyonu, sandık çıkış anketlerine göre Ulusal Birleşme'nin oylarının yüzde 23 ile 24,2 arasında olduğunu duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi LREM'in (İlerleyen Cumhuriyet) oylarının ise yüzde 21,9 ile 22,4 arasında olduğu tahmin ediliyor. Sandıktan üçüncü çıkan Yeşiller ise beklenmedik bir şekilde oylarını artırarak yüzde 13 oy oranına ulaştı. 

Fransa, Avrupa Parlamentosu'nda toplam 79 vekil ile temsil ediliyor. Almanya'dan sonra en çok sandalyeye sahip ikinci ülke konumunda. 

Infografik HOCHRECHNUNG 19.59 EU Wahl 2019 - Deutschland TUR

20.25 - Almanya'da ilk tahmini sonuçlar

Koalisyondaki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partisi oyların yüzde 28,6'sını aldı. CDU/CSU'unun oy kaybının yüzde 6,8 olduğu tahmin ediliyor. Koalisyon ortaklarından Sosyal Demokratlar, geçen seçimlere göre yüzde 12 oy kaybederek, oyların yüzde 15,3'ünü elde etti. Yeşiller oylarını yüzde 10,2 artırarak, yüzde 20,9'a ulaştı. Sol Parti'nin oyları ise yüzde 2'lik oy kaybı ile yüzde 5,4 oldu. Sağ popülist AfD yüzde 3,8'lik artışla oyların yüzde 10,8'ini aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise oylarını yüzde 2 artırdı ve oy oranı ilk tahminlere göre yüzde 5,4 olarak belirlendi. 

20.10 - Macaristan’da Orban birinci

Macaristan’da Başbakan Viktor Orban’ın Fidesz partisi ilk tahminlere göre en güçlü parti konumunda. Nezepont anket şirketinin açıkladığı ilk sonuçlara göre iktidardaki Fidesz partisi oyların yüzde 56'sını alarak açık farkla önde bulunuyor.

20.05 - Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar oy kaybetti

Alman ARD televizyonu sandık çıkış anketlerine göre Avrupa Birliği genelinde Hristiyan Demokrat ve Sosyal Demokrat partilerin oy kaybına uğradığını duyurdu. Buna karşılık bazı sağ popülist partilerin oylarını artırdığı belirtildi. 

Deutschland | SPD Reaktion | Europawahlen (Getty Images/AFP/J. Macdougall)

SPD'nin Berlin'deki merkezinde toplanan parti üyeleri sonucu üzüntüyle karşıladı

19:49 - İlk tahminler: Yunanistan’da muhafazakârlar önde

Yunanistan’da ilk tahmini sonuçlara göre Yeni Demokrasi partisi (ND) seçimleri önde götürüyor. Özel SKAI televizyonuna göre, partinin oylarının yüzde 32 ile 36 arasında olduğu tahmin ediliyor. ND’nin 2014’teki oy oranı yüzde 22,7 idi.

İktidardaki Başbakan Alexis Tsipras’ın partisi Syriza ise geçen AP seçimlerine kıyasla oyunu 0,4 artırsa da oyları yüzde 25 ile 29 arasında kaldı.

Ilımlı sol eğilimli olarak görülen Değişim Hareketi KINAL’ın oylarının yüzde 7 ile 9 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Aşırı sağcı Altın Şafak’ın oyları ise yüzde 5 ile 7 arasında kaldı.

 Deutschland | Europawahlen | Reaktion CDU Mitglieder (Getty Images/AFP/O. Andersen)

CDU'nun Berlin'deki merkezinde parti üyeleri sonuçları merakla izliyor

19.43 - Almanya'da ilk tahminler 

Almanya'da sandıkların kapanmasının ardından oy sayım işlemleri sürüyor. Gelen ilk tahminlere göre oy oranları şöyle: 

CDU/CSU: Yüzde 27,9

SPD: Yüzde 15,4

Yeşiller: Yüzde 21,7

Sol Parti: Yüzde 5,5

AfD: Yüzde 10,4

FDP: Yüzde 5,6

Bu sonuçlara göre, CDU/CSU 2014 yılı seçimlerine kıyasla yüzde 7,5 oy kaybına uğradı. SPD'nin oy kaybı ise yüzde 11,9. 

Oylarını en fazla yükselten parti ise Yeşiller oldu. Yeşiller'in oyları beş yıl önceki seçimlere kıyasla yüzde 11 arttı. 

Sağ popülist AfD ise oylarını yüzde 3,3 artırdı. 

EU-Kommissar für Haushalt und Personal Oettinger (picture-alliance/AA/D. Aydemir) Günther Oettinger

19.35 - Oettinger: Almanya’nın nüfuzu azalacak

Avrupa Birliği’nin bütçeden sorumlu komisyon üyesi Günther Oettinger, AP seçimlerinde Almanya’dan çıkan sonuçlara ilişkin açıklamada bulundu. Oettinger, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, “Hayal kırıklığına uğradım, bu sonuç Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) için tatmin edici değil” dedi. AP’deki en büyük üç siyasi grupta Almanya’nın zayıf bir şekilde temsil edileceğine dikkat çeken Oettinger, “Hür Demokrat Parti (FDP) zayıf kalıyor, CDU zayıf kalacak ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise felaket. Bu Almanya’nın nüfuzunun azalacağı anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

751 sandalyeli AP’de Almanya toplam 96 vekil ile temsil ediliyor ve AP’ye en çok vekil gönderen ülke olma özelliği taşıyor.

19.30 - Hristiyan Birlik oy kaybetti

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Birlik partileri oy kaybetti. Sandık çıkış anketlerine göre, CDU/CSU 2014’deki seçimlere kıyasla yüzde 7,4 oy kaybetti. Sosyal Demokratların oy kaybı ise yüzde 11,8 oldu. Oy kaybeden diğer bir parti de Sol Parti. Partinin oyları yüzde 1,9 düştü. 

Bu karşılık Yeşiller yüzde 11,3 oranında oylarını artırdı. Sağ popülist parti AfD’nin oylarındaki artış ise yüzde 3,4 oldu. Hür Demokrat Parti’nin oylarında da yüzde 2,1 artış gözlemlendi. 

Infografik HOCHRECHNUNG 18.16 EU Wahl 2019 - Deutschland TUR

19.00 - Almanya'da sandıklar kapandı

Sandık çıkış anketlerine göre, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) karşısında önde gidiyor.  Infratest Dimap’ın açıkladığı anket sonuçlarına göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) toplamda yüzde 28 oy oranına ulaştı. 2014’te Birlik partilerinin toplam oy oranı yüzde 30 idi.

Yeşiller partisi, Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) geride bıraktı. İlk tahminlere göre, SPD yüzde 15,5 oy aldı. 2014’te bu rakam yüzde 27,3 seviyesindeydi. Yeşiller ise oyların yüzde 22'sini aldı. 2014 seçimlerinde Yeşillerin oy oranı 10,7 olmuştu. Sağ popülist Almanya için Alternatif'in AfD) oyları sandık çıkış anketlerine göre, yüzde 10,5. 2014’te AfD yüzde 7,1 seviyesinde oy almıştı. Liberal çizgideki Hür Demokrat Parti (FDP) ilk çıkış anketlerine göre yüzde 5,5 ile 2014’teki oranını korudu.

18.24 - Fransa’da seçimlere yüksek katılım

Avrupa Parlamentosu seçimleri için bugün sandık başına giden 21 ülke arasında bulunan Fransa’da İçişleri Bakanlığı TSİ 18.00’de seçime katılım oranının yüzde 43,29 seviyesinde olduğunu açıkladı. 2014’teki AP seçimlerinde Fransa’da katılım oranı yüzde 35,07 oranında kalmıştı. Fransa’da sandıklar TSİ 21.00’de kapanıyor.

18.04 - Avusturya’da Başbakan Kurz’un partisi önde

Avusturya’da sandıklar TSİ 18.00 itibariyle kapandı. Sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Sebastian Kurz'un Avusturya Halk Partisi (ÖVP) oylarını yüzde 7,5 artırarak yüzde 34,5 oy aldı. Muhalefetteki  Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 23,5 ile ikinci sırada. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) ise yüzde 17,3 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle