Gündem

Çandar, Kaplan davasındaki diyalogları Meclis'e taşıdı: Nerede bir mafya baronu varsa, eski İçişleri Bakanı'yla sarmaş dolaş fotoğrafları da yayınlanıyor

30 Mayıs 2024 19:25

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Saadet Partisi’nin Siyasi Ahlak Yasası hakkındaki grup önerisi üzerine Meclis Genel Kurulu’nda söz aldı.

Konuşmasına, Ayhan Bora Kaplan davasından basına yansıyan diyalogları okuyarak başlayan Çandar, “Ülkemiz bir süredir bir mafya cenneti gibi, hatta uluslararası mafyanın birbiriyle hesaplarını dürdüğü bir alan hâline dönüştü. Nerede bir mafya baronu varsa, adı ne zaman ortaya çıksa adı geçen eski içişleri bakanıyla sarmaş dolaş fotoğrafları da hemen yayınlanıyor. Dolayısıyla, bu mafya baronlarının güçlerini nereden aldıkları da anlaşılıyor.” diye konuştu.

Çandar’ın konuşmasından satırbaşları: 

‘Şimdi size bir haber okuyacağım’

“Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; şimdi size bir hafta öncesinden, 22 Mayıs tarihli bir haber okuyacağım, şöyle: "Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinde 20'si tutuklu 61 sanığın yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının son duruşmasında Ayhan Bora Kaplan'ın azmettirmesiyle öldürüldüğü öne sürülen Mahfuz Tatar'ın kardeşi İlhan Tatar açıklamalarda bulundu. Tatar, Kaplan'a yakın olduğu iddia edilen eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ismini vererek tutanaklara geçirdi." Devam ediyorum habere: "Tutuklu sanık Ayhan Bora Kaplan'ın 'Ağabeyin uyuşturucu ticareti yapıyor muydu?' sorusuna İlhan Tatar "Asıl baron sensin, senin ile Süleyman Soylu." diye yanıt verdi. Bunun üzerine Ayhan Bora Kaplan, İlhan Tatar'a "Devlet büyüklerimiz hakkında doğru dürüst konuş." dedi.

‘Gerçek bir hukuk devletinde böyle bir diyalog gerçekleşir mi?’

Şimdi, sağlıklı bir demokraside, hukukun üstünlüğü ilkesine riayet edilen bir ülkede, gerçek bir hukuk devletinde bir içişleri bakanının -eski dahi olsa- onu ilzam eden böyle bir diyalog gerçekleşir mi? Tabii ki gerçekleşmez, akla bile gelmez ama Türkiye; Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 10 sıra birden düşmüş durumda, 2021 itibarıyla 142 ülke arasında 117. sırada. Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından yapılan Yolsuzluk Algı Endeksi'nde ise son on yılın en düşük seviyesine inip 180 ülke arasında 101. sıraya düşmüş durumda.

‘Ülkemiz bir süredir bir mafya cenneti gibi’

Ülkemiz bir süredir bir mafya cenneti gibi, hatta uluslararası mafyanın birbiriyle hesaplarını dürdüğü bir alan hâline dönüştü. Nerede bir mafya baronu varsa, adı ne zaman ortaya çıksa adı geçen eski içişleri bakanıyla sarmaş dolaş fotoğrafları da hemen yayınlanıyor. Dolayısıyla, bu mafya baronlarının güçlerini nereden aldıkları da anlaşılıyor. Eğer bu ülkede, yürürlükte bir siyasi ahlak yasası olsaydı şimdi bütün bunları konuşmak zorunda kalmazdık. Bu nedenle, Saadet Partisinin bu konuda Meclis araştırması için vermiş olduğu öneri son derece yerindedir.”