Gündem

Çalışan anne babalar bakıcı bulmakta zorlanıyor; “Fiyatlar ateş pahası, Türk bakıcı bulmak neredeyse imkansız”

02 Eylül 2024 09:47

Türkiye'de, çalışan anne babaların çocuk bakıcılarına olan talebi her geçen gün artıyor. Özellikle büyükanne ve büyükbabalardan çocuğun bakımı için destek göremeyen ebeveynlerin ortak sorunu çocuklarını emanet edebilecekleri bakıcı konusu oluyor. Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre, Türkiye’de çocuk bakıcılığında daha çok Türkmenistan, Özbekistan ve Filipinli bakıcılar tercih ediliyor. Fakat bulunan bakıcılardan ya aile memnun kalmıyor ya da bakıcılar kötü muamele gördükleri için işi bırakıyor.

Filipinli bakıcılara talep ilk sırada

Filipinli bakıcı şirketinin sahibi Olcay Nazlı Karakuş Filipinli bakıcılara talebin çok fazla olduğunu belirterek şunları aktardı:

"Türkiye’de bakıcıya talep fazla özellikle de Filipinli bakıcılara talep inanılmaz fazla. Günde 200 Filipinli bakıcımız olsa, 200’ünü de aynı gün içerisinde veririz. Ailelerin ilk tercih sırasında yer alıyorlar. En önemli nedeni İngilizce bilmeleri ve bunun yanı sıra disiplinli ve uzun süre çalışıyor olmaları. Çocuklarının psikolojisi bozulmasın diye kimse sürekli yeni bir bakıcı ile çalışmak istemiyor. Biz şirket olarak günde 500’ün üzerinde telefon alıyoruz ancak yetişemiyoruz. 1200 dolar ile 1800 dolar arası çalışıyor. Denizli’ye gönderdiğim bir bakıcı vardı 1200 dolara çalışıyordu ayrılmak isteyince sırf gitmesin diye maaşı 2200 dolar yapıldı. Yeme içme her şey de aileye ait.”

"Ailelerin talepleri bitmiyor"

Sadece çocuğa bakacaksın deniliyor ama ev işi de istiyorlar diyen Bursa’da yaşayan ve uzun yıllardır bebek bakıcılığı yaptığını söyleyen H. A. ise şunları söylüyor:

“Birçok ailenin yanında hep çocuk bakıcılığı ile işe başladım ancak başta size, ‘Sadece çocuğun bakımı ile ilgileneceksin’ denilse de daha sonra ev işlerini de sizden yapmanızı bekliyor. Yemek, ütü, temizlik gibi talepler bitmiyor. Son çalıştığım yere de bebek bakmak için girmiştim aynı şekilde ev işleri yapmamı da beklediler ve ücrette herhangi bir değişiklik yapılmadı ve ben de ayrıldım.”

Ne kadar maaş alıyorlar

Türk bakıcı: Aylık 17 bin TL - 40 bin TL arası

Türkmenistanlı bakıcı: Aylık 35 bin TL - 60 TL arası

Filipinli bakıcılar: Aylık 1200 - 2200 dolar arası


"Türk bakıcı bulmak imkansız"

Öte yandan İstanbul’da yaşayan Afşin Çetinkaya isimli çalışan bir anne, aylardır bakıcı aradığını ve özellikle Türk bakıcı bulmanın imkansız olduğunu belirterek, "35 bin TL maaş veriyorum, sigortalarını yapıyorum. Çocuğa daha iyi bakmaları gerektiğini talep ettiğimizde de kaçıyorlar" diye konuştu.