Dünya

Kaliforniya Valisi Newsom'dan tartışmalı talimat: Evsiz kampları boşaltılacak

26 Temmuz 2024 14:16

T24 Dış Haberler

California Valisi Gavin Newsom, eyalet genelindeki evsiz kamplarının kaldırılması için bir yürütme emri yayınladı. Bu adım, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin, halka açık alanlarda uyumayı yasaklama yetkisini tanıyan kararının hemen ardından geldi.

California, Amerika'daki en yüksek evsiz nüfusuna sahip eyaletlerden biri. Milyonlarca dolarlık yatırıma rağmen hala kaldırımlarında, plajlarında ve otoyol altlarında evsiz çadırları bulunmaya devam ediyor. Federal bir rapora göre, eyalet, Amerika'nın evsiz nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapıyor.

ABD Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı'nın yıllık raporuna göre, 2023 yılında yaklaşık 180 bin kişi California'da kalıcı barınma olmadan yaşıyordu.

Evsizlik, kısmen uygun fiyatlı konutların kronik yetersizliği nedeniyle ABD'de artış gösteriyor.

ABD hükümet verilerine göre, 2023 yılında yaklaşık 653 bin kişi evsiz kaldı ve bu, 2007'de kayıtlar tutulmaya başlandığından bu yana en yüksek sayı. Evsizlerle çalışan uzmanlar bu kararı kınadı.

California merkezli People Assisting the Homeless (Path) adlı kar amacı gütmeyen grup, valinin emri hakkında "Evsizlere hizmet sağlayan kuruluşlara bu konuda danışılmadı" dedi.

Grup, Newsom'un emrinin "savunmasız sakinleri" devlet mülklerinden uzaklaştıracağını ve "sadece ters etki yapacağını" ekledi.