Dünya

Büyükelçi Torunlar, İsrail Dışişleri Bakanlığı'na güven mektubunu sundu

01 Aralık 2022 14:12

T24 Dış Haberler

4 yıllık aradan sonra Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi olarak atanan Şakir Özkan Torunlar, güven mektubunun kopyasını İsrail Dışişleri Bakanlığı'na sundu. 

Torunlar'ın güven mektubunun bir kopyasını İsrail Dışişleri Bakanlığı Protokol bölüm başkanı Gil Haskel’a teslim ettiği belirtildi. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Kamu Diplomasisi Bölümü Direktör Yardımcısı Emmanuel Nahshon, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Değerli Büyükelçi Torunlar, görevinizde başarılar diliyoruz" yazdı.

Türkiye ve İsrail, iki ülkenin arasındaki normalleşme dönemi sırasında karşılıklı büyükelçi atama kararı almıştı.

Türkiye büyükelçilerini 2010'da ve 2018'de geri çekmişti

İsrail-Türkiye ilişkileri uzun yıllar boyunca özellikle Filistin'in statüsü ve İsrail'in saldırıları nedeniyle iniş-çıkışlarla devam ederken, Mavi Marmara kriziyle dibe vurmuştu. 31 Mayıs 2010'da İsrail güçleri Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın yapmış; baskında toplam 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Türkiye, bu baskından sonra dönemin büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u geri çekmiş ve 2016'ya kadar ilişkileri ikinci katip seviyesinde tutmuştu.

2016'da yürütülen normalleşme süreci sırasında iki ülke birbirine karşılıklı büyükelçi atamış, ancak Aralık 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ilişkilerde yine kırılmaya sebep olmuştu.

Filistinlilerin tepki protestolarında sivillere yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insan öldü ve yaralandı. Bunun üzerine Türkiye 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için merkeze çağırdı. Bu seneye kadar ülkeler tekrar büyükelçi atamasında bulunmamıştı.

İsrail ve Türkiye 2022'de bir kez daha normalleşme sürecine girdi ve iki ülke arasında diplomatik temaslar yeniden başladı.

Şakir Özkan Torunlar kimdir?

Şakir Özkan Torunlar 1960 yılında Mersin’de doğdu. TED Ankara Koleji’nde okuduktan sonra 1982 yılında  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1983 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Çeşitli dış görevlerde bulunduktan sonra Ortadoğu Genel Müdür yardımcılığı ve Güvenlik İşleri Genel Müdür yardımcılığı görevlerini üstlendi. 2008-2010 yıllarında Bangladeş Büyükelçisi oldu. , 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevini yaptı. 2014 yılında Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler (Güney Asya) Genel Müdürlüğüne getirildi. 17 Ocak 2017 – Mayıs 2021 tarihleri arasında Hindistan Büyükelçisi oldu. 2021 yılı itibarıyla Dış Politika Danışma Kurulu üyeliği yaptı.