Gündem

Büyükada'da 'at vebası' salgını: 81 at öldürüldü, adaya hayvan giriş çıkışı durduruldu

19 Aralık 2019 11:31

Adalar Kaymakamlığı, Büyükada'da görülen ve "at vebası" olarak bilinen hastalıkla ilgili 81 atın öldürüldüğünü açıkladı. Kaymakamlık adaya hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu açıkladı. 

İstanbul Büyükada'da faytona koşulan "ruam" hastalığına ilişkin Adalar Kaymakamlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Halk arasında "at vebası" olarak bilinen hastalığa ilişkin açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir.

Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada’daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir.

At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir.

İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur."

"Fayton meselesinde daha hızlı davranacağız"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, atların öldürülmesine ilişkin açıklamada bulundu. İmamoğlu şunları söyledi: "Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında takipçisiyiz. Adalara yıllarda devam eden kontrolsüzlüğü tanımsızlığı, sadece atların korunması değil doğanın da korunması konusunda göreceksiniz bu yılın ilk yarısında yüzde 90’ı çözülmüş olacak. Fayton meselesinde daha hızlı davranacağız. Atlarla ilgili meseleyi takip ediyoruz."

Adalar Belediye Başkanı Gül: Hastalığın insana geçme durumu yok 

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Habertürk'e bağlanarak adalarda öldürülen atlar ve Ruam hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ruam hastalığının bilinen insana geçme vakası bulunmadığını söyleyen Gül, Ocak ayı içinde İBB ile Adalar'da faytonla ulaşım sisteminin değiştirilmesi için adım atacaklarını duyurdu. Gül'ün açıklamaları şöyle: 

"Bu şimdi ortaya çıkmış bir sorun değil. Adalar, Üsküdar Beşiktaş gibi bir ilçe değil her şeyden farklı olarak bir at gerçeği var, kendine özgü bir yaşam biçimi var. Yaklaşık bir aydan fazladır bunun taramaları devam ettiriliyor kaymakamlığın öncülüğünde.
Adaya at girişi yapılmıyor adadan da at çıkışı yapılmıyor bu atlar belirli noktalarda tutuluyor. 81 atta tespit edilmiş, diğer atlarda bu hastalık yok. Sürücüleri ve bu sektörde çalışanların da kan tahlilleri alındı ya da alınmaya çalışılıyor. İnsanlarda şu an için herhangi bir hastalık tespiti yok. İlçe Tarım ve Sağlık ile görüştüğüm zaman şu ana kadar hastalığın insana bulaştığına dair bulgu olmadığını öğrendim. Toprağa verilirken çevreye ve denize karışmaması konusunda da kireçle gömüldüğü zaman bir sorun olmuyor. 

Atlar çukurlara gömüldü. Bu normal toprağa verme işlemi buun saklayacak bir şey yok. Nasıl insanı toprağa veriyorsak aynı şekilde. Adanın realitesi bu. 

Adalar'da atlar ulaşım aracımız konumunda fakat hem sektörün hem atların durumu bakımından son derece kaderine terk edilmiş, iyi denetlenmesi yapılmayan bir durumda. Bu konuda İBB ile ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayından itibaren ulaşımda faytonun durumunu değiştirecek yeni bir ulaşım sistemi üzerinde çalışıyoruz"