Gündem

Bursa'da 600 yıllık kilise satışa çıkarıldı

13 Temmuz 2021 11:24

Bursa Mudanya'da bulunan Aziz Yuhanna Kilisesi, sahibi tarafında 2016 yılında 1 milyon dolara satışa çıkarıldı. Ancak alıcı bulamadı. İmar planlarında 'bahçeli ev' olarak görülen 600 yıllık bina, 5 yıldır satılmayı bekliyor.

Türkiye ve Yunanistan, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yaptıkları sözleşme uyarınca kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine göçe tabi tuttu. Bu göçün sonucunda TBMM, Mülk Edindirme Kanunu çıkararak, Yunanistan’dan Türkiye’ye gelenleri mülk sahibi yaptı.

Tirilye Mahallesi’nde kilise olarak kullanılan bina 1928 yılında Yunanistan’dan gelen Giritli Ali Durak isimli Türk bir aileye verildi. Giritli aile, 90 yıl sonra binayı İstanbullu bir iş insanına sattı. Apart otel yapmak isteyen iş insanı, bürokratik engele takıldı. Mudanya Belediyesi’nin imar planlarında bahçeli ev olarak görülen binanın butik otel yapılmasına Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü daha önce kilise olarak kullanıldığı gerekçesiyle izin vermedi.

Adının açıklanmasını istemeyen iş insanı da binayı 2016 yılında 1 milyon dolara satışa çıkarttı. Bugün sadece taş duvarları ayakta kalan bina aradan geçen 5 yıla rağmen alıcı bulamadı.(İHA)