Dünya

Burkina Faso'da saldırganlar askeri üniforma giyip sivilleri hedef aldı: 60 kişi öldürüldü

24 Nisan 2023 10:34

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'nun Ouahigouya şehrinde cuma günü ülkenin silahlı kuvvetlerine ait üniformaları giymiş çok sayıda saldırganın yaklaşık 60 sivili öldürdüğü açıklandı.

Olayı bölge savcısı Lamine Kabore dün (pazar) yaptığı açıklama ile duyurdu. Polisten aldığı bilgilere dayanarak yaptığı açıklamada saldırının Karma köyünde gerçekleştiğini ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Reuters'ın haberine göre, saldırının gerçekleştiği bölgede IŞİD ve El Kaide oldukça güçlü durumda. Cihatçı terör örgütleri, Burkina Faso'da uzun süredir sivillere ve askeri birliklere yönelik saldırılar düzenliyor.

AFP'ye konuşan bölge sakinleri, yüzden fazla saldırganın motosiklet ve kamyonetlerle köye baskın düzenlediğini söyledi.

15 Nisan'da yine aynı bölgede ordu ve gönüllü güvenlik birimlerine yönelik saldırı düzenlenmiş ve yaklaşık 40 kişi hayatını kaybetmişti.

Nisan ayının başlarındaki bir başka saldırıda ise iki köye saldıran silahlı kişiler 44 sivili öldürmüştü.

Yaklaşık 7 senedir radikal İslamcı terör ile mücadele eden ülkede, siyasi istikrarsızlık sebebiyle terör grupları oldukça güçlenmiş durumda.

Geçtiğimiz sene iki kez darbe yaşayan ülkenin mevcut cumhurbaşkanı, Yüzbaşı İbrahim Traore, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ülkede seferberlik ilan ettiğini açıkladı.

Kabileler arası çatışmaların da yaşandığı ülkede, şiddet eylemleri komşu ülkelere de sıçrayarak binlerce kişinin ölümüne sebep oldu. Ayrıca 2 milyondan fazla insanın da evlerini terk ettiği tahmin ediyor.